Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Supă cremă de fasole boabe

Fasolea boabe reprezintă un ingedient important în alimentaţia românilor, mai ales în perioada sezonului rece, la prepararea ciorbelor, a mâncărurilor, dar, la fel de bine, poate fi transformată în aperitiv, atunci când facem fasole bătută.

Supă cremă de fasole boabe
Supă cremă de fasole boabe

, 18.03.2022, 16:07

Fasolea boabe reprezintă un ingedient important în alimentaţia românilor, mai ales în perioada sezonului rece, la prepararea ciorbelor, a mâncărurilor, dar, la fel de bine, poate fi transformată în aperitiv, atunci când facem fasole bătută. Cei care, în această perioadă, ţin post găsesc în preparatele şi mâncărurile de fasole o alternativă la mâncărurile cu carne.



Cel mai popular fel de mâncare este iahnia de fasole al cărei mod de preparare este foarte simplu. Cu o zi înainte, fasolea trebuie pusă într-un vas cu apă, la înmuiat. Avem nevoie de jumătate de kg de fasole boabe, de 2 … 3 cepe, de un morcov, de o foaie de dafin, frunze de pătrunjel, ulei, bulion, sare şi piper. Fasolea trebuie pusă la fiert şi, după ce este lăsată să clocotească vreo 10 minute, apa este aruncată. Operaţiunea trebuie repetată de două ori. După ultima schimbare a apei, se lasă fasolea să fiarbă 30 de minute, apoi se adaugă bucăţi de morcov tăiat rondele. Separat, ceapa este tocată mărunt, călită uşor în ulei şi adăugată apoi în vasul în care fierbe fasolea, împreună cu verdeţurile, de asemenea, tocate mărunt, şi cu condimentele. Iahnia este gata când boabele de fasole devin moi. Înainte de a fi luată de pe foc trebuie să adăugăm o lingură de bulion şi să amestecăm uşor pentru a nu sfărâma boabele de fasole.



Ciorba de fasole are acelaşi mod de preparare, indiferent de regiunile României, în două variante, una doar cu legume, cealaltă cu carne de proc afumată. La fel, boabele de fasole se fierb în mai multe ape, după care în oală se adaugă morcovii, tăiaţi rondele, ceapa, tăiată mărunt, două foi de dafin şi bucăţi mici de afumătură şi lăsăm să fiarbă, la foc mic, vreo 45 de minute. Apoi turnăm puţin suc de roşii sau o lingură de bulion, presărăm puţin cimbru şi mai lăsăm să fiarbă un sfert de oră. Se poate acri cu borş, cu puţin oţet sau, specific Transilvaniei, cu tarhon pus la borcan în oţet, iar în final adăugăm sare după gust.



Un alt preparat întâlnit în partea sudică a Transilvaniei este supa cremă de fasole boabe. Deosebirea faţă de reţelele deja prezentate este că toate legumele, inclusiv boabele de fasole, sunt pasate după ce au fiert. Pe lângă morcov şi ceapă, se mai poate pune păstârnac. Pot fi adăugate frunze de ştevie şi lobodă, trecute prin ulei încins, care trebuie pasate de asemenea împreună cu celelalte legume. În farfuria în care va fi servită la supa cremă de fasole boabe, se adaugă deasupra, tăiate foarte mărunt, tarhon şi mărar.



Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Foto: Julia Kicova / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci
Plăcintă dobrogeană / Foto: Ștefan Baciu
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 septembrie 2025

Ospăţul de la culesul viei

În România, culesul strugurilor pentru vinificare începe după 14 septembrie – Ziua Crucii sau „Cârstovul viilor”. În multe regiuni...

Ospăţul de la culesul viei
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 septembrie 2025

Bograci

În stare proaspătă, ardeiul gras este combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu brânză...

Bograci
Secretele bucătăriei românești vineri, 29 august 2025

Ardei umpluţi

În timpul verii şi al toamnei, sarmalele au o concurenţă serioasă din partea ardeilor umpluţi, care sunt şi mai uşor de pregătit. Avem...

Ardei umpluţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 august 2025

Dulceaţa de pepene

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă....

Dulceaţa de pepene
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company