Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Pâine la ţest

Specifică Olteniei, pâinea la ţest are o istorie milenară având la origine metodele folosite de populaţia dacică pentru coacerea turtelor din mei, secară şi grâu în interiorul unui vas de lut aşezat cu gura în jos pe vatra încinsă.

Pâine la ţest
Pâine la ţest

, 06.05.2022, 14:03

Specifică Olteniei, pâinea la ţest
are o istorie milenară având la origine metodele folosite de populaţia
dacică pentru coacerea turtelor din mei,
secară şi grâu în interiorul unui vas de lut aşezat cu gura în jos pe vatra
încinsă. Metoda a fost folosită în perioada colonizării romane, apoi în evul
mediu, această moştenire fiind păstrată şi în zilele noastre. De fapt, cuvântul
ţest are o origine latină – testum, care înseamnă carapace de broască ţestoasă
şi care sugerează forma vasului din lut.


Acest veritabil cuptor mobil era
făcut, conform tradiţiei doar la sărbătoarea Ropotinului, ţinută în a treia
marţi după Paşte sau, conform unor alte tradiţii locale, în primele trei zile
de marţi, joi şi sâmbătă de după Paşte. Confecţionarea ţestelor avea un
caracter ritualic, având ca scop, între altele, alungarea grindinei care ar fi
putut lovi culturile agricole. Ţestul era modelat din lut galben, amestecat cu
balegă de cal şi cu câlţi sau cu paie care aveau rol de armătură şi apoi,
înainte de a fi utilizat, trebuia ars ca orice obiect de lut de uz gospodăresc.
Este prevăzut fie cu o toartă pentru a fi prins cu un lanţ atunci când se află
deasupra vetrei, fie cu orificii prin care este trecută o vergea metalică care
are acelaşi rol, de a ridica sau coborî ţestul pe vatra încinsă.


Metoda de coacere a pâinii în ţest a
fost destul de răspândită în Balcani. În comparaţie cu cuptorul care are
dimensiuni mari, ţestul are avantajul că se încinge mult mai repede, la ardere
fiind folosite nu lemne, ci surcele şi resturi vegetale de la floarea soarelui,
porumb sau chiar vegetaţie uscată. Un alt avantaj este că, pe lângă pâine, în
ţest se pot pregăti şi mâncăruri cu carne şi legume.


Înainte de a pune pâinea la copt, se
face focul, iar jarul se adună sub ţest pentru circa jumătate de oră. Aluatul
se pregăteşte uşor, din făină, apă, sare şi drojdie de bere. În vechime, în loc
de drojdie se folosea, pur şi simplu, spumă de la fructele puse la fermentat
pentru a obţine, prin distilare, ţuică. După frământare, se lasă la dospit după
care aluatul, modelat ca o lipie, se pune în ţestul încins, suprafaţa fiind
unsă cu ou sau cu suc de roşii. Ţestul se pune deasupra vetrei încinse şi se
lasă circa jumătate de oră. În cazul în care dogoarea a fost prea mare, stratul
ars de la suprafaţă poate fi îndepărtat. Pentru a preveni acest lucru, deasupra
aluatului pot fi puse foi de varză proaspătă, care sunt apoi înlăturate.




RadioRomaniaInternational · Secretele bucătăriei românești – 06.05.2022
Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Foto: Julia Kicova / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci
Plăcintă dobrogeană / Foto: Ștefan Baciu
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 septembrie 2025

Ospăţul de la culesul viei

În România, culesul strugurilor pentru vinificare începe după 14 septembrie – Ziua Crucii sau „Cârstovul viilor”. În multe regiuni...

Ospăţul de la culesul viei
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 septembrie 2025

Bograci

În stare proaspătă, ardeiul gras este combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu brânză...

Bograci
Secretele bucătăriei românești vineri, 29 august 2025

Ardei umpluţi

În timpul verii şi al toamnei, sarmalele au o concurenţă serioasă din partea ardeilor umpluţi, care sunt şi mai uşor de pregătit. Avem...

Ardei umpluţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 august 2025

Dulceaţa de pepene

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă....

Dulceaţa de pepene
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company