Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Grâul în mâncăruri

Secerişului grâului era un eveniment deosebit în lumea satului românesc de altădată.

Grâul în mâncăruri
Grâul în mâncăruri

, 29.07.2022, 16:16

Secerişului grâului
era un eveniment deosebit în lumea satului românesc de altădată. Tradiţiile au
dispărut pe măsura înlocuirii secerelor cu mijloace mecanizate de
recoltare. Ceremonialul secerişului îl regăsim astăzi doar în paginile
etnologilor sau sub formă de spectacol în cadrul unor festivaluri.


Pe vremea când, în spaţiul românesc,
orezul încă nu ajunsese pe mesele tuturor, ardeii sau sarmalele erau umplute cu
grâu şi nu cu carne tocată şi cu orez. Grâul era şi aliment ritualic, fiind
împărţit ca pomană de sărbătoarea (ortodoxă a) Sfântului Ilie. Era vorba despre
grâul fiert în apă, cu puţină sare şi amestecat cu miere de albine sau, mai
târziu, cu zahăr, un preparat specific ritualurilor ortodoxe numit colivă.
Având nume apropiate în limbile greacă, bulgară şi sârbă, coliva a fost
introdusă în ritualul în stil ortodox de înmormântare sau de pomenire a
morţilor în secolul al 4-lea.


În vremea când porumbul, cartoful şi
orezul nu ajunseseră în spaţiul românesc, grâul era folosit nu numai pentru a
obţine pâinea, ci şi ca garnitură. Unele reţete s-au pierdut, probabil, în
timp, altele s-au păstrat. O reţetă
atipică pentru zilele noastre, dar folosită în porturile dunărene până în
perioada interbelică este peşte cu garnitură de grâu. În porturile dunărene pe
vase erau încărcate cereale, iar pentru docheri era foarte comod să-şi
pregătească peşte cu grâu deoarece peştele se afla în Dunăre, iar grâu era, de
asemenea, din belşug. Modul de preparare era destul de simplu. Boabele de grâu
erau fierte, peste ele se turna ceapă călită şi roşii tocate, apoi puţin vin
şi, în final, în vas se punea peştele. Totul fierbea înăbuşit şi se servea
imediat. Compoziţia putea fi pusă şi la cuptor şi lăsată la foc mic, până la 30
de minute, având grijă să nu lăsăm peştele foarte mult la fiert.


O altă reţetă în care grâul a fost
înlocuit de orez este pilaful. Avem nevoie de jumătate de kg de grâu, de 3 cepe
de mărime mijlocie, de câteva ciuperci, fie proaspete, fie din conservă, de doi
ardei graşi şi de o legătură de pătrunjel. Fierbem grâul într-un vas cu apă şi
cu puţină sare. Separat, într-o tigaie cu ulei, călim ceapa, tocată mărunt şi
tot acolo punem ardeii curăţaţi şi tăiaţi felii, precum şi ciupercile pe care,
de asemenea, le tocăm. Amestecăm mereu timp de câteva minute, iar apoi adăugăm
şi grâul fiert, cu puţină apă. Lăsăm la fiert timp de un sfert de oră, iar spre
sfârşit adăugăm şi pătrunjelul, tocat mărunt.

sursă foto: pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 decembrie 2025

Mâncăruri cu prune afumate

Gutuile şi prunele afumate sunt fructele care rezistă mai mult şi care pot fi folosite la mâncăruri. În perioada toamnei, prunele pot fi puse...

Mâncăruri cu prune afumate
Căsuţă din turtă dulce (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 decembrie 2025

Turtă dulce de Sf. Nicolae

În dimineaţa zilei de 6 decembrie, de Sf. Nicolae, copiii găsesc, în ghetuţele lustruite, fructe şi dulciuri sau o nuieluşă dacă nu au fost...

Turtă dulce de Sf. Nicolae
foto: Mariana Chirita/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 28 noiembrie 2025

Iahnie de fasole

Fiind una dintre mâncărurile preferate ale românilor, a devenit aproape o tradiţie ca iahnia de fasole să fie servită celor care participă la...

Iahnie de fasole
Gutui (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 21 noiembrie 2025

Mâncăruri de post

În postul Crăciunului, care a început în 14 noiembrie şi se va încheia la 24 decembrie, sunt pregătite, conform tradiţiei, mâncăruri din...

Mâncăruri de post
Secretele bucătăriei românești vineri, 14 noiembrie 2025

Cârnați din topor din Vâlcea

Cârnații din topor din Vâlcea nu au, deocamdată, celebritatea de care se bucură în rândul consumatorilor cârnații de Pleșcoi, însă, cu...

Cârnați din topor din Vâlcea
Secretele bucătăriei românești vineri, 07 noiembrie 2025

Chifteluţe în sos de mere

Dacă sunt rotunde sunt numite chiftele, dacă mai sunt şi mici ca dimensiune atunci sunt alintate spunându-li-se chifteluţe, iar dacă sunt...

Chifteluţe în sos de mere
Secretele bucătăriei românești vineri, 31 octombrie 2025

Dovleac copt

Chiar dacă nu este o sărbătoare tipic românească, Halloween-ul, celebrat în noaptea de 31 octombrie, este aşteptat de către copii. Pe lângă...

Dovleac copt
Secretele bucătăriei românești vineri, 24 octombrie 2025

Peltea de gutui

Fruct aromat, specific toamnei, dar care poate fi păstrat în stare proaspătă şi în cursul iernii, gutuia este bogată în vitamina C, fiind...

Peltea de gutui

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company