Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Parada clătitelor

La sfârşitul săptămânii trecute, staţiunea Mneas din judeţul Arad a fost gazda unui festival cu o tradiţie de peste 20 de ani, Parada Clătitelor.

Parada clătitelor
Parada clătitelor

, 04.08.2023, 15:19

La
sfârşitul săptămânii trecute, staţiunea Mneas din judeţul Arad a fost gazda unui festival cu o tradiţie de peste 20 de ani, Parada
Clătitelor. Pentru că la ediţia de anul trecut au venit aşa de mulţi spectatori
încât poliţia a dirijat cu greu traficul auto, pentru evenimentul din acest an
au fost pregătite 20 de mii clătite faţă de cele 15 mii de anul trecut. Parada
Clătitelor din nu este însă singurul festival de acest fel organizat în
România. La Prejmer, în judeţul Braşov, în februarie – martie este organizată o Caravană a
Clătitelor, eveniment care şi-a propus să aducă astfel în atenţie un obicei al
saşilor din zona Braşovului, legat, se pare, de plecarea tinerilor în armată.
Aceştia colindau prin sat pentru a-şi lua rămas bun, împărţind tuturor clătite
pentru ca oamenii să nu îi uite.


Pentru aluatul de
clătite avem nevoie de un pahar de făină, de un ou, de jumătate de pahar de
lapte, de apă minerală sau sifon, de ulei şi sare. Amestecăm făina cu oul
într-un castron şi adăugăm laptele până când obţinem un aluat cremos, de
consistenţa smântânii. Clătitele se prăjesc în tigaie în care turnăm foarte puţin
ulei pe care îl încingem înainte de a turna aluatul, cu ajutorul unui polonic.
Stratul trebuie să fie subţire şi uniform, iar clătita se prăjeşte până ce
capătă o culoare aurie, după care, cu ajutorul unei spatule sau, dacă aveţi
dexteritate, printr-o mişcare energică în sus a tigăii, o întoarceţi pe partea
cealaltă.


Inventate,
se pare, în Franţa, clătitele s-au răspândit în Europa astfel încât le putem
întâlni sub diferite nume în vestul Europei şi pe continentul nord-american,
dar şi în Europa centrală şi de Est. Pot fi servite ca desert, umplute cu
dulceaţă, gem sau cremă de ciocolată, dar şi ca aperitiv atunci când sunt
umplute cu legume sau cu carne. Uneori sunt consumate împreună cu felul
principal, de exemplu în Slovacia, unde friptura de gâscă este servită cu varză
roşie călită şi cu clătite. Şi în România le găsim pretutindeni, cel mai
frecvent ca desert, cu umplutură de dulceaţă.


În Transilvania găsim şi clătite cu umplutură
de carne tocată, de pui, de porc sau de vită, amestecată cu ceapă şi cu
ciuperci călite şi condimentată cu piper, cimbru, mărar sau boia. În Maramureş
am întâlnit însă un preparat inedit, dar care ţine cont de tradiţiile
gastronomice ale regiunii, clătite cu cârnaţi. Şi în zona Braşovului (centrul
României) am întâlnit o reţetă de clătite cu carne. După ce am pregătit clătite
de dimensiuni mai mari, fără a folosi zahăr, pregătim și umplutura. Avem nevoie de o ceapă, de un sfert de kg
de ciuperci, de un sfert de kg de carne tocată, de pui, de porc sau de vită şi
de condimente specifice (piper, cimbru, mărar sau boia). Călim uşor ceapa,
tocată mărunt, adăugăm carnea şi ciupercile, de asemenea, tocate, apoi turnăm
un pahar cu apă şi lăsăm umplutura să fiarbă înăbuşit. Condimentăm cu piper, cimbru și mărar mărunțit și adăugăm
sare după gust. Umplem clătitele, le înpăturim, le dăm prin ou şi pesmet şi le
prăjim în ulei. Există şi varianta de a le pune într-un vas, una peste alta,
între ele fiind straturi de carne tocată în amestec cu ciuperci și ceapă. Le
acoperim cu smântână şi le lăsăm în cuptor la foc mediu, pentru circa 20 de
minute. Se porționează și se servesc imediat.

Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Foto: Julia Kicova / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci
Plăcintă dobrogeană / Foto: Ștefan Baciu
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 septembrie 2025

Ospăţul de la culesul viei

În România, culesul strugurilor pentru vinificare începe după 14 septembrie – Ziua Crucii sau „Cârstovul viilor”. În multe regiuni...

Ospăţul de la culesul viei
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 septembrie 2025

Bograci

În stare proaspătă, ardeiul gras este combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu brânză...

Bograci
Secretele bucătăriei românești vineri, 29 august 2025

Ardei umpluţi

În timpul verii şi al toamnei, sarmalele au o concurenţă serioasă din partea ardeilor umpluţi, care sunt şi mai uşor de pregătit. Avem...

Ardei umpluţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 august 2025

Dulceaţa de pepene

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă....

Dulceaţa de pepene
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company