Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Mâncăruri din Delta Dunării

Delta Dunării este una dintre marile atracţii turistice ale României.

Mâncăruri din Delta Dunării
Mâncăruri din Delta Dunării

, 09.02.2024, 16:14


Delta Dunării este una dintre marile atracţii turistice ale României. Această destinaţie turistică este preferată de cei care doresc să se relaxeze, departe de zgomotul oraşelor, în liniştea deplină ce caracterizează această împărăţie a apelor şi a păsărilor. Din punct de vedere gastronomic, Delta Dunării are o specificitate, deoarece peştele a reprezentat dintotdeauna principala sursă de hrană a locuitorilor ei care, deloc lipsiţi de imaginaţie, sunt în măsură să îl pregătească într-o diversitate culinară de neînchipuit.



Aperitivele din peşte fac parte din categoria preparatelor care necesită mai mult timp, precum chifteluţele sau plăcinta cu carne de peşte. Acestora lise adaugă peştele marinat, salata de icre sau pasta din carne de peşte. Cel mai laborios preparat ştiuca umplută, pentru că trebuie scoasă, cu multă grijă pielea de pe ea, după care trebuie îndepărtate oasele.



Carnea obţinută se toacă, după care se adaugă condimente, puţin orez, un gălbenuş de ou şi mărar tocat mărunt. Această compoziţie este învelită apoi în pielea ştiucii şi, peştele astfel remodelat, este pus într-o cratiţă la cuptor, în sos tomat. După ce este coaptă şi aurită, se ornează şi se serveşte la masă, feliat, fie rece, fie caldă, cu sosul în care s-a copt.



De multe ori, în Delta Dunării peştele este pregătit pe o tablăîncinsă de foc, pe care se presară un strat de sare. După ce au fost fripţi pe plită, peştii sunt puşi într-un vas în care se toarnă apă fierbinte, atât cât să îi acopere. Pentru condimentare, în saramură poate fi adăugat ardei iute sau usturoi, tăiat în feliuţe subţiri, frunze de pătrunjel, tocate mărunt, cimbru şi busuioc, bucăţi de roşie. Saramura de peşte este servită caldă, cu mămăligă.



Cel mai la îndemână fel de mâncare este borşul pescăresc, pregătit acasă sau pe un grind, într-un ceaun pus pe pirostrii. Se pun în oală, la fiert, mai întâi peşti mărunţi, evisceraţi, necurăţaţi de solzi, dar bine spălaţi. Zeama astfel obţinută este strecurată, iar apoi sunt adăugate apă şi legume tăiate mărunt, de obicei ceapă, ardei graşi, roşii, orez. Când legumele sau zarzavatul sunt aproape fierte, sunt adăugate şi bucăţi mari de peşte. Zeama trebuie acrită spre final, fie cu borş, fie cu roşii, dar cel mai des cu oţet, aşa cum se obişnuieşte în Delta Dunării.



Un preparat specific comunităţii ruşilor lipoveni, care se obţine rapid, este malasolca. Este pregătită, de cele mai multe ori, pe baltă din peştii tocmai prinşi. Se face malasolcă din biban, şalău, ştiucă, crap, somn sau din oricare peşte prins în plasă sau în cârlig. Peştele trebuie curăţat, eviscerat, spălat, crestat de-a lungul coastelor şi apoi lăsat în sare.



Se pun la fiert cartofi în coajă. Separat, se pune şi peştele la fiert, după ce a fost spălat de sare. În cazul în care a stat mult timp în sare, peştele poate fi pus la fiert în mai multe ape. Bucăţile de peşte se aşează pe un platou împreună cu cartofii fierţi şi decojiţi. Peştele se serveşte cu mujdei de usturoi sau samurzac cum i se mai spune prin Delta Dunării şi prin Dobrogea.




RadioRomaniaInternational · Secretele bucătăriei româneşti – 09.02.2024


Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Foto: Julia Kicova / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci
Plăcintă dobrogeană / Foto: Ștefan Baciu
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 septembrie 2025

Ospăţul de la culesul viei

În România, culesul strugurilor pentru vinificare începe după 14 septembrie – Ziua Crucii sau „Cârstovul viilor”. În multe regiuni...

Ospăţul de la culesul viei
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 septembrie 2025

Bograci

În stare proaspătă, ardeiul gras este combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu brânză...

Bograci
Secretele bucătăriei românești vineri, 29 august 2025

Ardei umpluţi

În timpul verii şi al toamnei, sarmalele au o concurenţă serioasă din partea ardeilor umpluţi, care sunt şi mai uşor de pregătit. Avem...

Ardei umpluţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 august 2025

Dulceaţa de pepene

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă....

Dulceaţa de pepene
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company