Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Tocană

Fiecare provincie a României are mâncăruri specifice sau cu denumiri de origine, precum vinurile. Amestec de bucăţi de carne şi cartofi în sos, tocana sau tocăniţa este însoţită uneori de denumirea de origine.

Tocană
Tocană

, 25.01.2014, 08:37

Fiecare provincie a României are mâncăruri specifice sau cu denumiri de origine, precum vinurile. Amestec de bucăţi de carne şi cartofi în sos, tocana sau tocăniţa este însoţită uneori de denumirea de origine. Există, de exemplu, tocăniţă muntenească cu carne de viţel, tocăniţă ardelenească cu pui şi tocăniţă moldovenească. Ingredientele sunt, în mare parte, aceleaşi, iar modul de preparare este similar.



La tocăniţa ardelenească, diferenţa faţă de preparatele similare din alte provincii româneşti o face smântâna. Avem nevoie de un kg de carne de pui, de 2 … 3 cepe, de câţiva căţei de usturoi, de un morcov, de roşii sau suc de roşii, de frunze de pătrunjel sau de ţelină şi, evident, de smântână. Dacă este piept de pui, se taie în cuburi, dacă este un pui întreg se porţionează în 6 … 8 bucăţi. Carnea se prăjeşte uşor în puţin ulei, după care la fel se rumeneşte ceapa, tăiată solzişori, precum şi morcovul, dat pe răzătoare. Toate acestea se amestecă într-un vas mai mare în care adăugăm fie roşii tăiate în cuburi, fie suc de roşii, precum şi căţeii de usturoi, tăiaţi mărunt. Lăsăm vasul la foc mic pentru circa un sfert de oră, dar cu puţin înainte de a-l lua de pe foc, condimentăm cu piper şi adăugăm frunze de pătrunjel sau de ţelină tocate mărunt. Se serveşte cu mămăligă, iar în farfurie, deasupra tocăniţei, se toarnă puţină smântână şi se presară mărar tocat mărunt.



Tocăniţa moldovenească se diferenţiază faţă de celelalte preparate similare prin aluatul de pâine folosit. Avem nevoie de un kg de carne de porc, muşchi sau ceafă, un kilogram de cartofi, 3 cepe, 2 morcovi, o căpăţână de usturoi, foi de dafin, piper şi sare. În perioada verii putem adăuga doi ardei graşi şi câteva roşii, însă în perioada iernii ne putem mulţumi cu suc de roşii sau cu bulion. Tăiem ceapa solzişori şi o călim în puţin ulei. În vas punem apoi morcovii, tăiaţi rondele, cartofii, tăiaţi în cuburi mici şi carnea, de asemenea, tăiată în cuburi şi lăsăm să fiarbă înăbuşit cu puţină apă. Adăugăm sucul de roşii sau bulionul, iar pentru aromă două foi de dafin. Putem completa sosul cu un pahar de vin roşu, punem piper şi sare după gust, mai lăsăm să dea câteva clocote şi tocăniţa este aproape gata. Tocăniţa este porţionată în vase de lut mai mici, cu gura largă, iar deasupra se întinde un strat de aluat gros, ca de pâine, în care am pus şi un ou. Aceste vase mici se lasă în cuptor până ce aluatul se coace, devenind rumen. La un astfel de preparat merge un vin alb demisec, bine răcit, tot de prin părţile Moldovei, precum Frâncuşa de Cotnari sau Feteasca. Poftă bună!

Etichete:
Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Foto: Julia Kicova / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci
Plăcintă dobrogeană / Foto: Ștefan Baciu
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 septembrie 2025

Ospăţul de la culesul viei

În România, culesul strugurilor pentru vinificare începe după 14 septembrie – Ziua Crucii sau „Cârstovul viilor”. În multe regiuni...

Ospăţul de la culesul viei
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 septembrie 2025

Bograci

În stare proaspătă, ardeiul gras este combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu brânză...

Bograci
Secretele bucătăriei românești vineri, 29 august 2025

Ardei umpluţi

În timpul verii şi al toamnei, sarmalele au o concurenţă serioasă din partea ardeilor umpluţi, care sunt şi mai uşor de pregătit. Avem...

Ardei umpluţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 august 2025

Dulceaţa de pepene

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă....

Dulceaţa de pepene
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company