Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Mâncăruri din dovlecei

Dovleceii din producţia autohtonă au invadat tarabele din pieţele agroalimentare din România astfel încât pentru această ediţie vă oferim câteva modalităţi de preparare a acestei apreciate legume.

Mâncăruri din dovlecei
Mâncăruri din dovlecei

, 04.07.2015, 09:44

Dovleceii din producţia autohtonă au invadat
tarabele din pieţele agroalimentare din România astfel încât pentru această ediţie
vă oferim câteva modalităţi de preparare a acestei apreciate legume. În funcţie
de reţeta pe care doriţi să o pregătiţi, trebuie să cumpăraţi dovlecei mai
mici, atunci când îi facem pane sau mai mari, atunci când îi umplem cu legume
sau cu carne tocată.


Fierţi
în apă cu puţină sare, după ce au fost curăţaţi de coajă şi tăiaţi în cuburi,
dovleceii pot fi amestecaţi cu vinete coapte pentru a obţine salata de vinete
sau pot fi amestecaţi cu puţină brânză pentru a face perişoare pentru ciorbă.


Dovleceii pane sunt
recomandaţi ca aperitiv sau ca garnitură şi sunt uşor de preparat. Avem nevoie
de 3 … 4 dovlecei mai mici, care nu au seminţe sau care au seminţe mai mici.
Îi curătăm de coajă, în tăiem transversal în felii cu grosimea de jumătate de
centimetru. Presărăm puţină sare pe aceste felii care, în scurt timp, vor lăsa
zeamă pe care o scurgem. Batem două ouă, adăugăm puţin piper şi trecem feliile
de dovlecei întâi prin făină, apoi prin ouă, după care prăjim feliile pe ambele
părţi în ulei. Se servesc cu mujdei de usturoi sau cu un sos de iaurt şi
usturoi.


Dacă dorim să pregătim
dovlecei umpluţi, avem nevoie de 6 … 8 dovlecei, de jumătate de kg de carne de
porc tocată, de
o ceaşcă de orez, de 2 cepe, de o legătură de pătrunjel, de suc de roşii, sare
şi piper. Curăţăm dovleceii de coajă, dar cât mai fin şi îi tăiem transversal
în jumătate. Cu o linguriţă le scoatem miezul cu seminţe, încercând să lăsăm
totuşi un înveliş cât mai gros. Pregătim şi
umplutura, amestecând carnea tocată cu orezul curăţat de eventualele
impurităţi, spălat şi scurs. Amestecăm şi cele două cepe tăiate mărunt, adăugăm frunze de pătrunjel tocate mărunt,
piper şi sare după gust. Umplem dovleceii şi îi aşezăm orizontal în vas, turnăm apă şi suc de roşii în
proporţii egale astfel încât să îi acopere şi lăsăm vasul să fiarbă la
foc mic vreo 20 de minute. Apoi băgăm vasul în cuptor şi îl lăsăm la foc potrivit până când
sosul scade suficient de mult. Se
servesc imediat, după ce am turnat puţin iaurt sau smântână.

Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Foto: Julia Kicova / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci
Plăcintă dobrogeană / Foto: Ștefan Baciu
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 septembrie 2025

Ospăţul de la culesul viei

În România, culesul strugurilor pentru vinificare începe după 14 septembrie – Ziua Crucii sau „Cârstovul viilor”. În multe regiuni...

Ospăţul de la culesul viei
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 septembrie 2025

Bograci

În stare proaspătă, ardeiul gras este combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu brânză...

Bograci
Secretele bucătăriei românești vineri, 29 august 2025

Ardei umpluţi

În timpul verii şi al toamnei, sarmalele au o concurenţă serioasă din partea ardeilor umpluţi, care sunt şi mai uşor de pregătit. Avem...

Ardei umpluţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 august 2025

Dulceaţa de pepene

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă....

Dulceaţa de pepene
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company