Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Dovleacul multifuncţional

Cea mai căutată legumă a acestei săptămâni este dovleacul pentru că, de câţiva ani, România a importat o sărbătoare care îi atrage pe copii - Halloween-ul, marcată în noaptea de 31 octombrie.

Dovleacul multifuncţional
Dovleacul multifuncţional

, 31.10.2015, 09:53

Cea mai căutată legumă a
acestei săptămâni este dovleacul pentru că, de câţiva
ani, România a importat o sărbătoare care îi atrage
pe copii – Halloween-ul, marcată în noaptea de 31 octombrie. Cu alte cuvinte, dacă nu
avem sărbătoare, o importăm, dacă nu avem tradiţie, o construim! Aşa se face că
în aceste zile, dovlecii pictaţi sau sculptaţi au doar un rol decorativ pentru
Halloween.


Ţinând cont de faptul că
sunt folosiţi la pregătirea unor mâncăruri sau unor preparate dulci, devine
dificilă încadrarea dovleacului la legume sau la fructe. Pentru nehotărâţi, cel
mai simplu preparat este dovleacul copt în
cuptor, după ce a fost tăiat în felii şi curăţat de seminţe. Dovleacul este util şi în diete, ajutând la
reglarea colesterolului. Este dulce, nu are grăsimi, având în schimb vitaminele
E şi C. O
altă variantă de preparare la cuptor este aceea de a-l tăia în jumătate, de a-l
curăţa de seminţe şi apoi de a-l umple cu o pastă de brânză. Dacă brânza este sărată,
atunci putem considera că dovleacul este legumă, dacă amestecăm brânza cu puţin
orez şi o îndulcim cu zahăr, atunci ne gândim la dovleac ca la un fruct.

Plăcinta
cu dovleac reprezintă una dintre reţetele toamnei. Această plăcintă poate fi
făcută cu aluat dospit sau cu foi subţiri de aluat, utilizate de obicei la
ştrudele. Curăţat de seminţe şi de coajă, dovleacul trebuie dat pe răzătoare. În
continuare, poate fi lăsat într-un vas pentru a se scurge zeama din el sau
poate fi călit într-o tigaie. După aceea trebuie amestecat cu zahăr şi cu
puţină scorţişoară. Dacă se face cu aluat dospit, atunci într-o tavă trebuie
întins un strat de aluat , apoi un strat de dovleac ras, după care deasupra se
mai pune un strat de aluat. Stratul superior de aluat trebuie înţepat cu o
furculiţă pentru ca, în timpul coacerii, să nu se bombeze. Tava trebuie lăsată în
cuptor timp de 30 de minute, la foc potrivit, după care
plăcinta trebuie pudrată cu zahăr şi porţionată. Plăcintă mai
poate fi făcutăşi cu aluat subţire, folosit de obicei, la ştrudele.

Dovleacul are uneori şi un rol utilitar, putând fi folosit şi ca vas
pentru prepararea sarmalelor. După ce a fost făcut un capac în partea
superioară, trebuie îndepărtate seminţele din
interiorul dovleacului. Se întind apoi foi
de varză în interior,
peste care se pun sarmalele, prefierte într-un
alt vas. După umplere, se mai pun câteva foi de varză
peste sarmale, iar apoi dovleacul este pus într-o tavă şi lăsat la cuptor la
foc mic, timp de o oră. Având în vedere şi această inedită utilizare, ca vas de
gătit, se poate spune despre dovleac că este … multifuncţional.

Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Foto: Julia Kicova / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci
Plăcintă dobrogeană / Foto: Ștefan Baciu
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 septembrie 2025

Ospăţul de la culesul viei

În România, culesul strugurilor pentru vinificare începe după 14 septembrie – Ziua Crucii sau „Cârstovul viilor”. În multe regiuni...

Ospăţul de la culesul viei
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 septembrie 2025

Bograci

În stare proaspătă, ardeiul gras este combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu brânză...

Bograci
Secretele bucătăriei românești vineri, 29 august 2025

Ardei umpluţi

În timpul verii şi al toamnei, sarmalele au o concurenţă serioasă din partea ardeilor umpluţi, care sunt şi mai uşor de pregătit. Avem...

Ardei umpluţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 august 2025

Dulceaţa de pepene

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă....

Dulceaţa de pepene
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company