Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Preparate din peşte

În perioada postului Paştelui ortodox, există două sărbători când creştinii au dezlegare la peşte: Bunavestire şi Floriile

Preparate din peşte
Preparate din peşte

, 23.04.2016, 09:54

În perioada postului
Paştelui ortodox, există două sărbători când creştinii au dezlegare la peşte:
Bunavestire şi Floriile. De aceea, pentru acestă ediţie vă oferim câteva
sugestii pentru masa de Florii. Pe de altă parte, trebuie ţinut cont şi de
faptul că în România este prohibiţie la pescuitul unor specii de peşti. Acum
este sezonul scrumbiilor, care pot fi gătite pe grătar sau în diverse variante
la cuptor.

Ca aperitiv, pe lângă salata de icre, pot fi pregătite
chifteluţe din peşte. Acestea Pot fi preparate din orice specie de peşte, însă
este preferat peştele mai mare, cu oase mai mari sau mai puţine. Avem nevoie de
un kg de carne de peşte, de două … trei cepe, de câţiva căţei de usturoi, de
două ouă, de puţină făină, de piper şi sare. În unele variante se foloseşte
piure de cartofi, în alta variante este de ajuns să punem miezul a două felii
de pâine, dar în niciun caz nu trebuie să uităm să punem o legătură de mărar.
După ce a fost dezosată şi după ce a fost îndepărtată pielea, carnea de peşte
trebuie trecută prin maşina de tocat. Pasta rezultată este amestecată apoi
într-un bol cu cepele tocate mărunt, cu mărarul, de asemenea, tocat, cu feliile
de pâine, cu ouăle, cu piper şi sare, după gust. Căţeii de usturoi, pisaţi,
sunt adăugaţi în compoziţia care trebuie omogenizată cu mâna pentru a găsi şi
îndepărta eventualele oase de peşte rămase în tocătură. În continuare, cu
ajutorul unei linguri, formăm chifteluţele pe care le rostogolim prin făină
înainte de a le pune la prăjit în tigaie.

Şi
din peşte afumat se pot obţine preparate gustoase. Peştii afumaţi pot fi consumaţi ca atare, dar şi
preparaţi, cu diferite legume. Putem face foarte rapid o salată din peşte
afumat cu cartofi fierţi, tăiaţi în cubuleţe, cu o ceapă tăiată solzişori, cu
un măr tăiat în felii subţiri. Adăugăm, evident, bucăţi mici de peşte afumat,
zeama de la jumătate de lămâie şi sare după gust. Amestecăm totul într-un bol
şi această salată poate fi servită imediat.


O mâncare din peşte afumat pe care o putem savura
în special în Delta Dunării este scordoleaua, o moştenire balcanică, pe care o
întâlnim atât în bucătăria grecească, cât şi în cea turcească. Mai mult decât
atât, echivalentul elen al acestui preparat poartă un nume apropiat – skordo -
ceea ce în traducere înseamnă usturoi. Pentru a obţine acest preparat avem
nevoie de un kg de cartofi, de un kg de peşte file afumat, de ulei sau de
lapte, unt, nuci, usturoi, piper şi frunze de ţelină. Pentru a-i transforma în
piure, cartofii trebuie curăţaţi şi tăiaţi în cubuleţe, însă în Delta Dunării
se obişnuieşte ca peştele şi cartofii în coajă să fie puşi la fiert laolaltă.
Deoarece peştele afumat este şi sărat, în piure nu se mai adaugă sare. În continuare
se pregăteşte piureul de cartofi în care se pune puţină zeamă din oala în care
a fiert peştele şi se adaugă câteva nuci pisate, mujdei de usturoi, piper după
gust şi câteva frunze de ţelină.
Amestecăm cu puţin ulei de măsline sau lapte până când obţinem un piure cremos.
Ca mod de prezentare, bucăţile de peşte afumat sunt aşezate pe un platou, iar
deasupra acestora se întinde un strat uniform de piure. Există însă şi varianta
în care peştele este tăiat în bucăţi mici, care sunt amestecate cu piureul de
cartofi.

Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Foto: Julia Kicova / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci
Plăcintă dobrogeană / Foto: Ștefan Baciu
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 septembrie 2025

Ospăţul de la culesul viei

În România, culesul strugurilor pentru vinificare începe după 14 septembrie – Ziua Crucii sau „Cârstovul viilor”. În multe regiuni...

Ospăţul de la culesul viei
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 septembrie 2025

Bograci

În stare proaspătă, ardeiul gras este combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu brânză...

Bograci
Secretele bucătăriei românești vineri, 29 august 2025

Ardei umpluţi

În timpul verii şi al toamnei, sarmalele au o concurenţă serioasă din partea ardeilor umpluţi, care sunt şi mai uşor de pregătit. Avem...

Ardei umpluţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 august 2025

Dulceaţa de pepene

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă....

Dulceaţa de pepene
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company