Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Prunele în deserturi

Sugestia gastronomică a acestei ediţii vine de la prunele dulci şi zemoase, adunate în această perioadă când temperaturile coboară tot mai accentuat, iar ploile ne amintesc că ne aflăm în plină toamnă.

Prunele în deserturi
Prunele în deserturi

, 24.09.2016, 10:00


Sugestia
gastronomică a acestei ediţii vine de la prunele dulci şi zemoase, adunate în
această perioadă când temperaturile coboară tot mai accentuat, iar ploile ne
amintesc că ne aflăm în plină toamnă.


Un preparat
tradiţional care ia drumul cămării, este magiunul de prune. Având o denumire
asemănătoare în limba turcă – macun (se citeşte maciun – n.r.), magiunul este o
pastă din pulpă de fructe, lăsată multe ore la fiert înainte de a fi pusă în
borcane. De menţionat că un kg de magiun este obţinut din circa 5 kg de prune
bine coapte, zemoase şi dulci. Prepararea nu este complicată, însă
necesită atenţie deoarece magiunul poate căpăta gust de afumat fie din cauza
unui foc prea puternic, fie că, în timpul fierberii, nu a fost amestecat atât cât
trebuia. Prunele trebuie spălate, apoi li se îndepărtează codiţele şi li se
scot sâmburii. Pentru a mai reduce timpul de fierbere, prunele trebuie trecute
prin maşina de tocat sau terciuite cu ajutorul unui pasator, după care sunt
puse la fiert. În variantă tradiţională, prunele sunt fierte într-un vas de lut
pus deasupra jarului, amestecând periodic, până când, după 6 … 8
ore, volumul pastei de prune se reduce
la un sfert faţă de cel iniţial.

Magiunul de prune poate fi pregătit şi în
bucătărie. Prunele pot fi puse într-o cratiţă la fiert şi pe aragaz, apoi, după
vreo două ore, vasul poate fi trecut în cuptor unde va rămâne câteva ore până când magiunul scade suficient de mult.
Atunci câ se răceşte, pasta trebuie să fie atât de groasă încât lingura cu care
am amestecat să rămână în poziţie verticală. Magiunul poate fi turnat fie cald,
fie rece în borcane care trebuie păstrate apoi la întuneric, într-un loc
răcoros. Dacă a fiert suficient, magiunul de prune nu are nevoie de
conservanţi. De asemenea, nu se adaugă nici zahăr, fructoza din prune fiind
suficientă pentru ca magiunul să aibă un gust plăcut, dulce-acrişor. Magiunul
de prune poate fi consumat ca atare, întins pe o felie de pâine, sau poate fi
folosit la diverse produse de patiserie precum cornuleţe, tarte şi checuri sau
pentru a umple gogoşi sau clătite. Dacă în reţetă adăugăm zahăr, în proporţie
de un kg la 3 kg de prune, atunci vom obţine, după un mod asemănător de preparare,
gem de prune.


Un preparat tradiţional mai ales pentru
Transilvania îl reprezintă găluştile cu prune sau gomboţii cu prune. Avem
nevoie de un kg de prune, de un kg de cartofi sau de una, două căni de făină,
de un ou, de pesmet, zahăr, scorţişoară, ulei şi sare. La reţeta cu cartofi,
începem prin a pune cartofii la fiert în coajă, iar în apă adăugăm şi puţină sare. După fierbere, îi decojim şi îi transformăm în pireu pe care îl lăsăm să se
răcească, apoi adăugăm puţină făină şi gălbenuşul unui ou şi frământăm până
obţinem un amestec având consistenţa unui aluat pe care îl întindem şi îl
împărţim în pătrăţele. Învelim prunele în aluat şi formăm bile pe care le
punem, pe rând, într-un vas cu apă clocotită. Lăsăm bilele să fiarbă până când
acestea se ridică la suprafaţă. Le luăm cu o spumieră, le scurgem puţin, după
care le tăvălim în pesmet amestecat cu zahăr şi le pudrăm cu scorţisoară.

foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 07 noiembrie 2025

Chifteluţe în sos de mere

Dacă sunt rotunde sunt numite chiftele, dacă mai sunt şi mici ca dimensiune atunci sunt alintate spunându-li-se chifteluţe, iar dacă sunt...

Chifteluţe în sos de mere
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 31 octombrie 2025

Dovleac copt

Chiar dacă nu este o sărbătoare tipic românească, Halloween-ul, celebrat în noaptea de 31 octombrie, este aşteptat de către copii. Pe lângă...

Dovleac copt
Foto: pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 24 octombrie 2025

Peltea de gutui

Fruct aromat, specific toamnei, dar care poate fi păstrat în stare proaspătă şi în cursul iernii, gutuia este bogată în vitamina C, fiind...

Peltea de gutui
Găluște cu prune (gomboți) / Foto: felicia_luciana pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 17 octombrie 2025

Deserturi cu prune

Prunele pot fi folosite şi la o prăjitură cu aluat. Avem nevoie de 4 ouă, de 200 de grame de făină, de 100 de grame de zahăr. Batem...

Deserturi cu prune
Secretele bucătăriei românești vineri, 10 octombrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Brânzoaice

În toate regiunile României întâlnim gogoşi umplute cu brânză, fie dulce, fie sărată, sub diferite nume. În Moldova întâlnim faimoasele...

Secretele bucătăriei româneşti: Brânzoaice
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company