Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Ardei umpluţi, de post

Pentru această ediţie vă propunem o reţetă de ardei umpluţi cu orez, o mâncare ce poate fi consumată de către cei care postesc.

Ardei umpluţi, de post
Ardei umpluţi, de post

, 12.08.2017, 12:12

Mâncărurile pot fi gustoase chiar şi atunci când sunt preparate exclusiv din vegetale. De la 1 august şi până la 15 august, credincioşii ortodocşi se află într-o perioadă de post de două săptămâni, înainte de Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare marcată la 15 august. Conform tradiţiei creştine, în această perioadă pot fi consumate doar mâncăruri gătite din alimente de origine vegetală, fiind exclus orice aliment de provenienţă animală, cum ar fi carnea, untura, ouăle, laptele şi toate derivatele lui.



Pentru această ediţie vă propunem o reţetă de ardei umpluţi cu orez, o mâncare ce poate fi consumată de către cei care se conformează acestei reguli creştine. Avem nevoie de circa 10 ardei graşi, de 3 – 4 cepe, de câteva roşii, de ulei, sare, piper boabe şi pătrunjel verde. Curăţăm şi tocăm ceapa mărunt, după care o călim uşor în ulei. Se pot adăuga şi câteva ciuperci, tăiate, de asemenea, mărunt. Putem stinge ceapa călită cu puţină supă de legume, cu suc de roşii sau cu apă în care diluăm una, două linguri de bulion. În această compoziţie adăugăm o cană de orez pe care în prealabil l-am spălat şi lăsăm să fiarbă la foc mic, până când orezul începe să se umfle, cam vreo 20 de minute. Adăugăm sare, după gust.



Curăţăm ardeii de cotor şi de seminţe, îi spălăm, după care îi umplem cu această compoziţie de orez, ceapă şi, eventual, ciuperci, iar apoi le potrivim capace cu felii de roşii. Aşezăm ardeii cu gura în sus într-o cratiţă, putem adăuga felii de roşii printre ei şi adăugăm puţină apă. Introducem cratiţa la cuptor şi o lăsăm circa jumătate de oră la foc mic. Spre final, peste ardei presărăm frunze de pătrunjel, tocate mărunt. Ardeii umpluţi cu orez pot fi serviţi atât calzi, cât şi reci.

Foto: Julia Kicova / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci
Plăcintă dobrogeană / Foto: Ștefan Baciu
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 septembrie 2025

Ospăţul de la culesul viei

În România, culesul strugurilor pentru vinificare începe după 14 septembrie – Ziua Crucii sau „Cârstovul viilor”. În multe regiuni...

Ospăţul de la culesul viei
Foto: Randy Fath / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 septembrie 2025

Bograci

În stare proaspătă, ardeiul gras este combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu brânză...

Bograci
Secretele bucătăriei românești vineri, 29 august 2025

Ardei umpluţi

În timpul verii şi al toamnei, sarmalele au o concurenţă serioasă din partea ardeilor umpluţi, care sunt şi mai uşor de pregătit. Avem...

Ardei umpluţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 august 2025

Dulceaţa de pepene

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă....

Dulceaţa de pepene
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 august 2025

Mâncăruri cu dovlecei

Dovleceii pane sunt foarte uşor de pregătit. Avem nevoie de câţiva dovlecei de dimensiune medie, cei mari fiind de evitat din cauza seminţelor....

Mâncăruri cu dovlecei

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company