Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Iahnie de fasole

De câţiva ani, mâncarea de fasole boabe este nelipsită de la festivităţile organizate în marile oraşe ale României cu ocazia Zilei Naţionale.

Iahnie de fasole
Iahnie de fasole

, 01.12.2017, 11:30

De câţiva ani, mâncarea de fasole boabe este nelipsită de la festivităţile
organizate în marile oraşe ale României cu ocazia Zilei Naţionale.
Este una dintre mâncărurile
preferate ale românilor şi tocmai din acest motiv este servită şi de Ziua
Naţională. Iahnia de fasole este oferită
participanţilor la aceste
festivităţi, dar nu simplă, ci cu ciolan afumat, cu costiţă de porc sau cu cârnaţi prăjiţi în
ulei sau fripţi pe grătar, eventual şi
cu o cană de vin. Nu este o
mâncare exclusiv românească. Ciolanul afumat de porc, alături de garnituri precum fasolea boabe sau cartofii piure este o
mâncare pe care o întâlnim în multe ţări din Europa sub diferite
denumiri, precum ham hocks sau Eisbein în ţările
anglo-saxone sau golonka în
Polonia, acolo unde este considerată
chiar o mâncare tradiţională.


Prepararea
iahniei de fasole nu este complicată,
însă ia ceva timp deoarece boabele de fasole trebuie puse la înmuiat cu o zi înainte. Pentru festivităţi, fasolea se pregăteşte la cazan, însă, atunci când dorim doar câteva
porţii, este de ajuns o jumătate de kg de fasole boabe. Mai avem
nevoie de 2 … 3 cepe, de un morcov, o foaie de dafin, frunze de pătrunjel,
ulei, bulion, sare şi piper. După
ce s-a înmuiat, fasolea trebuie
pusă la fiert şi, după ce este lăsată să clocotească vreo 10 minute, apa este
aruncată. Operaţiunea trebuie repetată. După ultima schimbare a apei, se lasă
fasolea să fiarbă 30 de minute, apoi se adaugă bucăţi de morcov tăiat rondele.
Separat, ceapa este tocată mărunt, călită uşor în ulei şi adăugată apoi în
vasul în care fierbe fasolea, împreună cu morcovul, tăiat rondele. Spre final, punem una,
două linguri de bulion, câteva boabe de piper şi foaia de dafin. Iahnia este gata
când boabele de fasole devin moi. Spre final punem în vas frunze tocate de pătrunjel
şi sare după gust.


Atunci când adăugăm şi ciolan afumat de porc, trebuie să îl fierbem separat, până când se desprinde carnea de pe os. Periodic, îndepărtăm spuma care
se formează la suprafaţă, apoi tăiem în bucăţi mai mici carnea cu
grăsime şi cu şorici. În apa în
care a fiert ciolanul vom pregăti în
acelaşi mod iahnia de fasole, adăugând însă şi bucăţile de carne de porc. În loc de ciolan, putem folosi costiţă
afumată de porc. Ciolanul afumat sau costita afumată de porc pot fi înlocuite
cu cârnaţi pe care îi putem pregăti separat, pe grătar.


Mâncarea de fasole boabe se serveşte caldă, cu o salată de murături şi cu un pahar de vin roşu
sau cu o cană de vin fiert.

Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Foto: Julia Kicova / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci
Plăcintă dobrogeană / Foto: Ștefan Baciu
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 septembrie 2025

Ospăţul de la culesul viei

În România, culesul strugurilor pentru vinificare începe după 14 septembrie – Ziua Crucii sau „Cârstovul viilor”. În multe regiuni...

Ospăţul de la culesul viei
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 septembrie 2025

Bograci

În stare proaspătă, ardeiul gras este combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu brânză...

Bograci
Secretele bucătăriei românești vineri, 29 august 2025

Ardei umpluţi

În timpul verii şi al toamnei, sarmalele au o concurenţă serioasă din partea ardeilor umpluţi, care sunt şi mai uşor de pregătit. Avem...

Ardei umpluţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 august 2025

Dulceaţa de pepene

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă....

Dulceaţa de pepene
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company