Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Ochiuri românești

Acest preparat există şi în bucătăria altor popoare, însă cea autohtonă îl revendică sub numele de ouă românești.

Ochiuri românești
Ochiuri românești

, 28.09.2018, 11:28

Acest
preparat există şi în bucătăria altor popoare, însă cea autohtonă îl revendică
sub numele de ouă românești. Spre comparaţie, în America este cunoscut sub
denumirea de ouă Benedict. Li se mai spune ouă St. Charles sau ouă
portugheze. Bucătăriile altor popoare propun servirea acestui ou direct în
supă.


Rețeta
este simplă! Într-o cratiță, se pune apă la fiert și se adaugă puțină sare.
După ce apa a ajuns la fierbere, se dă focul la minim, se sparg ouăle și se pun,
cu grijă, în apa clocotită, pentru a nu le împrăștia. Ouăle se țin la fiert
între 3 și 5 minute după care se scot cu o spumieră pe o farfurie. Deasupra se
pune puțin unt și frunze tocate de pătrunjel, după care ouăle pot fi servite. În
nordul Africii este cunoscut drept shakshouka (şacşuka), ouăle fiind
servite împreună cu sos tomat picant. În Italia, acest fel de ouă este servit
cu parmezan ras, cu unt sau cu ulei de măsline. În Turcia, aceste ouă fierte în
apă sunt servite cu iaurt amestecat cu usturoi, cu unt şi cu ardei iute. Un
astfel de preparat întâlnim, de asemenea, în Bosnia Herţegovina, Muntenegru,
Serbia şi în Bulgaria unde poartă denumirea de ouă Panagurski, un preparat la
care, pe lângă ouă, se adaugă lapte, brânză, usturoi şi boia şi se decorează cu
frunze tocate de pătrunjel.


Într-un
almanah gastronomic apărut în urmă cu peste 30 de ani, am întâlnit o rețetă de ochiuri
românești cu smântână.
Pentru fiecare porție punem câte două ouă într-un vas
în care am topit puțin unt. După ce albușul începe să se coaguleze, se toarnă
peste ele smântână amestecată cu puțină făină și cu 100 de grame de cașcaval
ras. Vasul se ține în cuptorul deja încins timp de cinci minute.


Un
alt aperitiv care se bazează tot pe ouăle românești este cel denumit ochiuri
pe canapea cu sos de roșii.
Este, de asemenea, o rețetă veche, însă denumirea
ne poate induce în eroare. Desigur, ouăle nu sunt nici pe departe pregătite pe
canapea. Avem nevoie de 5 felii de pâine pe care le prăjim în unt și apoi pe
punem într-o tavă. Pe fiecare felie, numită canapea, așezăm câte două ouă
românești. Se acoperă cu puțin suc de roșii și cu cașcaval ras, după care tava
se ține în cuptorul încins, la foc mic, pentru 10 minute.


Câte
se pot face cu așa-numitele ouă românești!

Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Foto: Julia Kicova / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci
Plăcintă dobrogeană / Foto: Ștefan Baciu
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 septembrie 2025

Ospăţul de la culesul viei

În România, culesul strugurilor pentru vinificare începe după 14 septembrie – Ziua Crucii sau „Cârstovul viilor”. În multe regiuni...

Ospăţul de la culesul viei
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 septembrie 2025

Bograci

În stare proaspătă, ardeiul gras este combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu brânză...

Bograci
Secretele bucătăriei românești vineri, 29 august 2025

Ardei umpluţi

În timpul verii şi al toamnei, sarmalele au o concurenţă serioasă din partea ardeilor umpluţi, care sunt şi mai uşor de pregătit. Avem...

Ardei umpluţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 august 2025

Dulceaţa de pepene

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă....

Dulceaţa de pepene
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company