Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Prăjitură cu mere

Ziua produselor agroalimentare româneşti a fost marcată recent la Timişoara prin diverse acţiuni, prin care un concurs de reţete tradiţionale denumit Gustul ca patrimoniu.

Prăjitură cu mere
Prăjitură cu mere

, 12.10.2018, 13:08


„Ziua produselor agroalimentare româneşti” a fost marcată recent la Timişoara prin diverse acţiuni, prin care un concurs de reţete tradiţionale denumit „Gustul ca patrimoniu”. Scopul acestui concurs a fost să pună în valoare gastronomia locală ca parte a patrimoniului cultural din Banat, ceea ce a făcut ca juriul să puncteze specificul local, utilizarea ingredientelor naturale şi originalitatea. Pentru unele reţete, originalitatea a inclus şi denumirea acestora, unele aproape imposibil de tradus, precum „păturată pe crumpi”. Pe lista reţetelor au figurat „gogoşi cu abur”, „caş de gutui” sau „plăcintă acră cu ludaie, mere şi nucă” adică o plăcintă cu dovleac, mere şi nucă.



Plecând de la ultimul preparat menţionat, vă prezentăm în continuare reţeta unei prăjituri cu mere. Avem nevoie de două kg de mere, un sfert de kg de zahăr, un sfert de kg de făină, un pachet de 200 de grame de margarină şi praf de copt. Margarina trebuie amestecată cu făina, cu praful de copt şi, dacă este cazul, cu puţină apă pentru omogenizarea aluatului care trebuie să aibă o anumită consistenţă şi care trebuie lăsat în frigider circa o oră. Separat se face umplutura. Merele se dau pe răzătoare, se storc de zeamă şi se amestecă cu zahărul şi, eventual, cu puţină scorţişoară.



Aluatul se împarte în două părţi astfel încât să obţinem două foi care se vor întinde într-o tavă de cuptor. Punem umplutura peste prima foaie, apoi peste umplutură întindem cea de a doua foaie, presând pe margini pentru ca umplutura de mere să nu iasă la suprafaţă. De asemenea, înainte de a introduce tava în cuptor, aluatul trebuie înţepat des cu o scobitoare sau cu o furculiţă. Tava trebuie ţinută în cuptor la foc mic până când aluatul începe să se rumenească. După ce s-a răcit, se presară zahăr pudră şi se porţionează.


Foto: feherandras / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete
Foto: PeterKraayvanger / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 august 2025

Mâncăruri cu dovlecei

Dovleceii pane sunt foarte uşor de pregătit. Avem nevoie de câţiva dovlecei de dimensiune medie, cei mari fiind de evitat din cauza seminţelor....

Mâncăruri cu dovlecei
Clătite (Foto: RitaE / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 01 august 2025

Clătite pentru festival

Inventate, se pare, în Franţa, clătitele s-au răspândit în Europa, iar în prezent le putem întâlni sub diferite nume în vestul...

Clătite pentru festival
Colivă (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 iulie 2025

Colivă reinterpretată

Un preparat specific ritualurilor ortodoxe este coliva, boabe de grâu fierte şi amestecate cu miere sau cu zahăr. Având nume apropiate în...

Colivă reinterpretată
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 iulie 2025

De la dulceaţă la caisată

Pentru dulceață, avem nevoie de 3 kg de caise şi de un kg de zahăr. După ce spălăm caisele, le desfacem în jumătate, le scoatem sâmburii,...

De la dulceaţă la caisată
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 iulie 2025

Mâncăruri câmpeneşti

În timpul verii sunt cele mai multe festivaluri și serbări câmpenești, care țin de calendarul religios sau de obiceiuri locale, la astfel de...

Mâncăruri câmpeneşti
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 iulie 2025

Bulz ciobănesc

Bulzul este un preparat tradiţional al oierilor, însă, în timp, a fost preluat şi diversificat ca reţetă, ajungând sub diferite denumiri în...

Bulz ciobănesc
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 iunie 2025

… din căpşune

În România este vremea căpşunelor. În pieţe şi în magazine pot fi cumpărate acum căpşune din import sau furnizate de producători locali....

… din căpşune

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company