Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Târnici de Aluniş

Într-o pensiune din comuna Aluniş, judeţul Prahova, pe lângă mâncăruri tradiţionale, am întâlnit o mare varietate de dulciuri, iar unul dintre ele are o denumire locală, târnici de Aluniş.

Târnici de Aluniş
Târnici de Aluniş

, 08.02.2019, 18:36

Turismul rural a cunoscut o dezvoltare rapidă în ultimii 30 de ani, în special în Bucovina, Maramureş, Apuseni, Mărginimea Sibiului, zona Bran-Moeciu. Pe lângă cazare, multe pensiuni propun programe de relaxare sau de turism activ, ba chiar şi participarea la unele activităţi în gospodăria tradiţională. Există şi pensiuni care încearcă şi chiar reuşesc să valorifice tradiţia gastronomică regională şi locală, turiştilor fiindu-le oferite o mare varietate de mâncăruri, dulciuri şi băuturi, unele cu denumire de origine.



Prahova este unul dintre cele mai dezvoltate judeţe din România, atât în ceea ce priveşte turismul montan, cât şi turismul rural. În meniurile restaurantelor întâlnim, de exemplu, tochitură prahoveană sau şniţel prahovean, dar şi preparate cu denumiri locale precum un sortiment de caş foarte puţin sărat, afumat şi lăsat la maturat, produs cunoscut sub numele de caşcaveaua de Doftana.



Într-o pensiune din comuna Aluniş, judeţul Prahova, pe lângă mâncăruri tradiţionale, am întâlnit o mare varietate de dulciuri, iar unul dintre ele are o denumire locală, târnici de Aluniş. Denumirea provine de la târnă, care este un coş din nuiele împletite şi, de aceea, târnicii sunt, de fapt coşuleţe dar nu din nuiele, ci din aluat. Sunt un fel de brioşe la care se folosesc, în mare parte, ingrediente din gospodărie. Avem nevoie de jumătate de kg de făină, de un sfert de kg de zahăr alb, de 3 ouă, de lapte bătut sau iaurt, de puţin ulei, de esenţă de vanilie, coajă rasă de lămâie, puţin praf de copt şi sare.



Toate acestea se amestecă până se obţine o pastă destul de fluidă, în care se mai adaugă şi fructe de pădure din zonă, precum afine sau zmeură. Acest aluat moale este turnat apoi în forme de brioşă, iar deasupra lor se pune un topping făcut din 150 de grame de făină albă, 50 de grame de zahăr brun, 100 de grame de unt. Târnicii de Aluniş se bagă apoi în cuptor la foc mediu pentru circa 25 de minute.

Colivă (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 iulie 2025

Colivă reinterpretată

Un preparat specific ritualurilor ortodoxe este coliva, boabe de grâu fierte şi amestecate cu miere sau cu zahăr. Având nume apropiate în...

Colivă reinterpretată
Gem de caise (Foto: RitaE / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 iulie 2025

De la dulceaţă la caisată

Pentru dulceață, avem nevoie de 3 kg de caise şi de un kg de zahăr. După ce spălăm caisele, le desfacem în jumătate, le scoatem sâmburii,...

De la dulceaţă la caisată
Foto: ArmbrustAnna / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 iulie 2025

Mâncăruri câmpeneşti

În timpul verii sunt cele mai multe festivaluri și serbări câmpenești, care țin de calendarul religios sau de obiceiuri locale, la astfel de...

Mâncăruri câmpeneşti
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 iulie 2025

Bulz ciobănesc

Bulzul este un preparat tradiţional al oierilor, însă, în timp, a fost preluat şi diversificat ca reţetă, ajungând sub diferite denumiri în...

Bulz ciobănesc
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 iunie 2025

… din căpşune

În România este vremea căpşunelor. În pieţe şi în magazine pot fi cumpărate acum căpşune din import sau furnizate de producători locali....

… din căpşune
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 iunie 2025

Supă de vişine, ca în Harghita

Dacă veţi călători în partea estică a Transilvaniei, în Covasna şi Harghita, veţi observa o gastronomie specifică, cu mâncăruri cu carne...

Supă de vişine, ca în Harghita
Secretele bucătăriei românești vineri, 13 iunie 2025

Preparate din zărgan

Zărganul poate fi consumat fiert, pregătit pe plită sau prăjit în ulei, dar şi copt în cuptor. Dacă este afumat, poate fi folosit la salate....

Preparate din zărgan
Secretele bucătăriei românești vineri, 06 iunie 2025

Tochitură

În această ediţie vă prezentăm un preparat pe care îl putem întâlni în toate regiunile României – tochitura. Există, totuşi, diferenţe...

Tochitură

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company