Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Chiftele şi hamburgeri

În această săptămână, mai precis marţi, 28 mai, a fost marcată Ziua Internaţională a burgerului, un preparat care a devenit popular şi în România şi care este, putem spune, vârful de lance al restaurantelor de tip fast-food.

Chiftele şi hamburgeri
Chiftele şi hamburgeri

, 01.06.2019, 14:04


În această săptămână, mai precis
marţi, 28 mai, a fost marcată Ziua Internaţională a burgerului, un preparat
care a devenit popular şi în România şi care este, putem spune, vârful de lance
al restaurantelor de tip fast-food, fiind consumat, de obicei, cu cartofi
prăjiţi. Deşi este considerat un preparat specific bucătăriei americane, se
pare că îşi are originile în Europa, mai exact în oraşul german Hamburg, de
unde şi numele de hamburger. Pe măsura creşterii emigraţiei germane, în Statele
Unite au apărut în a doua jumătate a secolului al 19-lea restaurante care
ofereau o friptură de vită în stilul Hamburg. Pe lângă burger, partea de vest
a României, mai precis Banatul, a importat din Serbia un preparat comparabil de
hamburgerul, care se bucură de asemenea, de popularitate, fiind preparat însă
şi cu carne de porc.


Chiar dacă sunt serios concurate în ultimii 25 de
ani, chiftelele rămân în continuare în topul preferinţelor românilor. Sunt
preparate din carne tocată sau din legume, cu formă rotundă, aplatizată sau
alungită şi sunt prăjite în grăsime, în tigaie sau ceaun. Dacă sunt rotunde
sunt numite chiftele, dacă mai sunt şi mici ca dimensiune atunci sunt alintate
spunându-li-se chifteluţe, iar dacă sunt aplatizate şi alungite, atunci sunt
numite pârjoale. Denumirea provine din limba turcă, köfte,
însă, spre deosebire de Turcia unde conţin carne de miel, oaie sau vită, în
spaţiul românesc chiftelele au în compoziţie carne de porc sau chiar de peşte,
în special în zona dunăreană şi a Deltei Dunării.


Chifteluţele din carne de porc sunt uşor de
preparat. Avem nevoie de un kg de carne de porc, de câteva felii de pâine, de
un ou, de o căpăţână de usturoi, de o legătură de pătrunjel şi una de mărar, de
făină, ulei, piper şi sare. Feliile de pâine se înmoaie în apă şi apoi sunt
stoarse, după care le trecem prin maşina de tocat împreună cu carnea. Curăţăm
şi pisăm usturoiul, după care îl amestecăm cu carnea tocată, cu pâinea, cu un
ou crud şi cu verdeaţa, tocată mărunt. Condimentăm cu piper şi adăugăm sare
după gust. După omogenizarea compoziţiei, cu mâna udă modelăm chifteluţe
rotunde pe care le rostogolim prin făină şi apoi le prăjim în ulei, la foc
iute. Pot fi servite ca aperitiv, pe un platou cu găstări calde sau reci.
Atunci când sunt pregătite cu sos, pot fi servite ca fel principal împreună cu
piure de cartofi.


Există diferenţe între regiunile României în
privinţa ingredientelor. De exemplu, în Transilvania este folosit tarhonul, iar
usturoiul este înlocuit de ceapă. De asemenea, în compoziţie sunt adăugaţi
cartofi raşi. Aceste chiftele pot fi pregătite în cuptor, într-o tavă în care
turnăm smântână şi în care presărăm spre final tarhon mărunţit.

sursă foto: pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 decembrie 2025

Mâncăruri cu prune afumate

Gutuile şi prunele afumate sunt fructele care rezistă mai mult şi care pot fi folosite la mâncăruri. În perioada toamnei, prunele pot fi puse...

Mâncăruri cu prune afumate
Căsuţă din turtă dulce (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 decembrie 2025

Turtă dulce de Sf. Nicolae

În dimineaţa zilei de 6 decembrie, de Sf. Nicolae, copiii găsesc, în ghetuţele lustruite, fructe şi dulciuri sau o nuieluşă dacă nu au fost...

Turtă dulce de Sf. Nicolae
foto: Mariana Chirita/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 28 noiembrie 2025

Iahnie de fasole

Fiind una dintre mâncărurile preferate ale românilor, a devenit aproape o tradiţie ca iahnia de fasole să fie servită celor care participă la...

Iahnie de fasole
Gutui (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 21 noiembrie 2025

Mâncăruri de post

În postul Crăciunului, care a început în 14 noiembrie şi se va încheia la 24 decembrie, sunt pregătite, conform tradiţiei, mâncăruri din...

Mâncăruri de post
Secretele bucătăriei românești vineri, 14 noiembrie 2025

Cârnați din topor din Vâlcea

Cârnații din topor din Vâlcea nu au, deocamdată, celebritatea de care se bucură în rândul consumatorilor cârnații de Pleșcoi, însă, cu...

Cârnați din topor din Vâlcea
Secretele bucătăriei românești vineri, 07 noiembrie 2025

Chifteluţe în sos de mere

Dacă sunt rotunde sunt numite chiftele, dacă mai sunt şi mici ca dimensiune atunci sunt alintate spunându-li-se chifteluţe, iar dacă sunt...

Chifteluţe în sos de mere
Secretele bucătăriei românești vineri, 31 octombrie 2025

Dovleac copt

Chiar dacă nu este o sărbătoare tipic românească, Halloween-ul, celebrat în noaptea de 31 octombrie, este aşteptat de către copii. Pe lângă...

Dovleac copt
Secretele bucătăriei românești vineri, 24 octombrie 2025

Peltea de gutui

Fruct aromat, specific toamnei, dar care poate fi păstrat în stare proaspătă şi în cursul iernii, gutuia este bogată în vitamina C, fiind...

Peltea de gutui

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company