Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Cu clătitele, la festival

La sfârşitul acestei săptămâni, mii de vizitatori sunt aşteptaţi la Parada Clătitelor, un festival organizat de aproape două decenii în staţiunea arădeană Moneasa.

Cu clătitele, la festival
Cu clătitele, la festival

, 27.07.2019, 11:09

La sfârşitul acestei săptămâni, mii de vizitatori sunt aşteptaţi la Parada
Clătitelor, un festival organizat de aproape două decenii în staţiunea
arădeană Moneasa. Parada Clătitelor este cel mai aşteptat festival organizat în
staţiunea Moneasa, care reuşeşte să atragă în fiecare an vizitatori din mai
multe judeţe, dar şi din străinătate. Nu este însă singurul festival
organizat în România care are ca scop creşterea vizibilităţii unei staţiuni
turistice. La fel se întâmplă la Prejmer, unde în februarie – martie este organizată o Caravană a
Clătitelor, care şi-a propus să aducă astfel în atenţie un obicei al saşilor
din zona Braşovului, legat, se pare, de plecarea tinerilor în armată. Aceştia
colindau prin sat pentru a-şi lua rămas bun, împărţind tuturor clătite pentru
ca oamenii să nu îi uite. Şi la Moneasa vor fi împărţite clătite, scopul fiind
probabil acela ca vizitatorii să nu uite şi să revină în această staţiune
turistică. Organizatorii estimează că pe aleea principală a staţiunii, vor fi preparate circa 15 mii de clătite, o
parte dintre ele urmând să fie împărţite gratuit vizitatorilor, la fel cum s-a
întâmplat şi la ediţiile anterioare. Clătitele vor fi preparate de agenţi
economici şi de reprezentanţi ai unor primării din judeţul Arad şi vor avea
diferite umpluturi astfel încât vor putea fi servite ca aperitiv atunci când
sunt umplute cu legume sau cu carne sau ca desert când au umplutură de dulceaţă,
gem sau cremă de ciocolată.


Fiind, se pare, inventate
în Franţa, clătitele s-au răspândit în Europa astfel încât le putem întâlni sub
diferite nume în vestul Europei şi pe continentul nord-american, dar şi în
Europa centrală şi de Est. Şi în România le găsim pretutindeni, cel mai
frecvent ca desert, cu umplutură de dulceaţă. În Transilvania găsim şi clătite
cu umplutură de carne tocată, de pui, de porc sau de vită, amestecată cu ceapă
şi cu ciuperci călite şi condimentată cu piper, cimbru, mărar sau boia. În
Maramureş am întâlnit însă un preparat inedit, dar care ţine cont de tradiţiile
gastronomice ale regiunii, clătite cu cârnaţi. Avem nevoie de cârnaţi de casă
pe care-i tăiem feliuţe şi de câteva felii de şuncă pe care le tăiem în suviţe.
Amestecăm cârnaţii şi şunca cu caşcaval ras şi cu puţin mărar tocat mărunt. Cu
acest amestec umplem clătitele pe care le rulăm şi le punem într-un vas. De
menţionat că, fiind aperitiv, atunci când facem coca de clătite nu adăugăm
zahăr în compoziţie. După ce le-am aranjat în vas, turnăm puţină smântână peste
clătite. Introducem vasul în cuptor şi îl lăsăm la foc potrivit, timp de 15
minute. Dacă folosim un vas de sticlă termorezistentă, atunci trebuie să îl
lăsăm ceva mai mult timp, peste 20 de minute, având în vedere că iniţial,
cuptorul este rece.

Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Foto: Julia Kicova / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci
Plăcintă dobrogeană / Foto: Ștefan Baciu
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 septembrie 2025

Ospăţul de la culesul viei

În România, culesul strugurilor pentru vinificare începe după 14 septembrie – Ziua Crucii sau „Cârstovul viilor”. În multe regiuni...

Ospăţul de la culesul viei
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 septembrie 2025

Bograci

În stare proaspătă, ardeiul gras este combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu brânză...

Bograci
Secretele bucătăriei românești vineri, 29 august 2025

Ardei umpluţi

În timpul verii şi al toamnei, sarmalele au o concurenţă serioasă din partea ardeilor umpluţi, care sunt şi mai uşor de pregătit. Avem...

Ardei umpluţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 august 2025

Dulceaţa de pepene

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă....

Dulceaţa de pepene
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company