Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Vechi rețete de friptură de vacă

Am prezentat mai rar vechi rețete, uitate, redescoperite sau reinventate. Una dintre acestea este friptura de vacă pregătită precum vânatul, o rețetă boierească, de acum un secol.

Vechi rețete de friptură de vacă
Vechi rețete de friptură de vacă

, 24.01.2020, 13:44

Am
prezentat mai rar vechi rețete, uitate, redescoperite sau reinventate. Una
dintre acestea este friptura de vacă pregătită precum vânatul, o rețetă
boierească, de acum un secol. Fiind mai tare, carnea de vacă era ținută în
baiț, precum cea de vânat, cu două zile înainte de a fi pregătită și servită.
Mușchiul de vacă este mai fraged, dar lipsit de grăsimi, iar pentru friptură
era preferată o carne ceva mai suculentă și mai grasă precum antricotul. În
prezent, pentru macerarea cărnii este folosit otețul balsamic, dar, în reţeta
de acum un secol, baițul se făcea dintr-un amestec alcătuit din jumătate de
litru de oțet și un litru de apă, în care se puneau la fiert o ceapă tăiată
rondele, 10 boabe de piper, 5 de ienibahar și două foi de dafin. Într-un vas de
lut erau întinse feliile de antricot peste care se turna amestecul, în
prealabil lăsat să se răcească.


Feliile de carne erau lăsate în acest baiț timp
de două zile, fiind întoarse de două ori pe zi de pe o parte pe cealaltă.
Separat se fierbeau câteva oase de vacă, iar zeama rezultată era folosită la
prepararea fripturii, o metodă mai rar întâlnită în prezent. Feliile de carne erau rumenite într-o tigaie,
în untură, fiind înăbușite apoi cu zeama de oase și cu baițul în care a stat
carnea. Înainte de prezentarea pe platou, antricotul de vacă era stropit cu un
sos preparat din făină rumenită în untură, în care se adăuga o linguriță de
zahăr și care era diluat apoi cu supă și cu puțin baiț. Sosul trebuia dres cu
puțină smântână înainte de a fi turnat pe feliile de carne.


Am
descoperit o altă rețetă cu jumătate de secol mai tânără, în care antricotul
era înlocuit de mușchiul de vacă, erau păstrate același sos și supa din oase,
însă carnea nu trebuia lăsată în baiţ. Mușchiul de vacă trebuie bătut astfel
încât să fie întins pentru a fi apoi rulat. Avem nevoie de două cepe, pe care
le tocăm și le călim ușor în ulei. Peste
ele punem jumătate de kg de ciuperci și frunze toate de pătrunjel. În acest
amestec adăugăm felii subțiri de șuncă, puțin piper râșnit și sare după gust.
Întindem acest amestec pe mușchi, apoi îl rulăm și îl legăm fie cu o sfoară,
fie cu o tulpină de țelină. Această ruladă se pune într-un vas în care turnăm
puțină supă și pe care care îl lăsăm în cuptor, la foc domol. Peste carnea
rulată se pune, înainte de prezentare, sosul preparat din untură și făină.

Foto: feherandras / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete
Foto: PeterKraayvanger / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 august 2025

Mâncăruri cu dovlecei

Dovleceii pane sunt foarte uşor de pregătit. Avem nevoie de câţiva dovlecei de dimensiune medie, cei mari fiind de evitat din cauza seminţelor....

Mâncăruri cu dovlecei
Clătite (Foto: RitaE / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 01 august 2025

Clătite pentru festival

Inventate, se pare, în Franţa, clătitele s-au răspândit în Europa, iar în prezent le putem întâlni sub diferite nume în vestul...

Clătite pentru festival
Colivă (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 iulie 2025

Colivă reinterpretată

Un preparat specific ritualurilor ortodoxe este coliva, boabe de grâu fierte şi amestecate cu miere sau cu zahăr. Având nume apropiate în...

Colivă reinterpretată
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 iulie 2025

De la dulceaţă la caisată

Pentru dulceață, avem nevoie de 3 kg de caise şi de un kg de zahăr. După ce spălăm caisele, le desfacem în jumătate, le scoatem sâmburii,...

De la dulceaţă la caisată
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 iulie 2025

Mâncăruri câmpeneşti

În timpul verii sunt cele mai multe festivaluri și serbări câmpenești, care țin de calendarul religios sau de obiceiuri locale, la astfel de...

Mâncăruri câmpeneşti
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 iulie 2025

Bulz ciobănesc

Bulzul este un preparat tradiţional al oierilor, însă, în timp, a fost preluat şi diversificat ca reţetă, ajungând sub diferite denumiri în...

Bulz ciobănesc
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 iunie 2025

… din căpşune

În România este vremea căpşunelor. În pieţe şi în magazine pot fi cumpărate acum căpşune din import sau furnizate de producători locali....

… din căpşune

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company