Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Preparate din peşte

Peste câteva zile va fi Bunavestire, sărbătoare importantă a calendarului creştin.

Preparate din peşte
Preparate din peşte

, 19.03.2021, 17:57

Ziua de
Bunavestire şi cea de Florii sunt singurele din perioada Postului Paştelui când
creştinii ortodocşi au dezlegare la peşte, iar de aici vine și ideea de a vă
propune câteva preparate pe bază de peşte.


La aperitive, pot fi servite gustări reci sau gustări
calde. Putem face foarte rapid o salată din
pește afumat, cu cartofi fierţi, tăiaţi în cubuleţe, cu o ceapă tăiată
solzişori, cu un măr tăiat în felii subţiri. Adăugăm, evident, bucăţi mici de
peşte afumat, zeama de la jumătate de lămâie şi sare după gust. Amestecăm totul
într-un bol şi această salată poate fi servită imediat.


La gustări calde pot fi servite chifteluțe din carne de
pește, un preparat specific Deltei Dunării, remarcat de mulți vizitatori
străini, care l-au redenumit hamburger. Chifteluțele din carne de pește nu sunt
aplatizate precum un hamburger, ci au o formă sferică. Avem nevoie de un kg de file de peşte, de două …
trei cepe, de câtiva căţei de usturoi, de două ouă, de puţină făină, de piper
şi sare. Se poate adăuga piure de cartofi sau două felii de pâine, precum şi
mărar tocat. Carnea de peşte şi feliile de pâine sunt trecute prin maşina de
tocat. Pasta rezultată este amestecată apoi într-un bol cu cepele tocate
mărunt, cu mărarul, de asemenea, tocat, cu feliile de pâine, cu ouăle, cu piper
şi sare, după gust. Căţeii de usturoi, pisaţi, sunt adăugaţi în compoziţia care
trebuie omogenizată cu mâna pentru a găsi şi îndepărta eventualele oase de
peşte rămase în tocătură. În continuare, cu ajutorul unei linguri, formăm
chifteluţele pe care le dăm prin făină înainte de a le pune la prăjit în tigaie
sau ceaun.


O altă
sugeste de gustare caldă, în care folosim aproape aceleași ingrediente, este
pește file pe rondele de cartof. Prepararea este mult mai rapidă decât cea a
chifteluțelor. Curățăm doi cartodi mai mari, pe care îi tăiem în rondele,
groase de un deget. Punem rondelele într-o tavă unsă cu puțin ulei. Peste
aceste rondele din cartofi așezăm o bucată de file de pește, atât cât să le
acopere. Peste file punem puțin usturoi pisat sau usturoi granulat, iar dacă
este cazul și puțină sare. Lăsăm tava în cuptor circa 20 de minute la foc mediu
spre mic. Peste pește mai poate fi pusă o felie de roșie și o felie de
cașcaval.



sursă foto: pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 decembrie 2025

Mâncăruri cu prune afumate

Gutuile şi prunele afumate sunt fructele care rezistă mai mult şi care pot fi folosite la mâncăruri. În perioada toamnei, prunele pot fi puse...

Mâncăruri cu prune afumate
Căsuţă din turtă dulce (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 decembrie 2025

Turtă dulce de Sf. Nicolae

În dimineaţa zilei de 6 decembrie, de Sf. Nicolae, copiii găsesc, în ghetuţele lustruite, fructe şi dulciuri sau o nuieluşă dacă nu au fost...

Turtă dulce de Sf. Nicolae
foto: Mariana Chirita/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 28 noiembrie 2025

Iahnie de fasole

Fiind una dintre mâncărurile preferate ale românilor, a devenit aproape o tradiţie ca iahnia de fasole să fie servită celor care participă la...

Iahnie de fasole
Gutui (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 21 noiembrie 2025

Mâncăruri de post

În postul Crăciunului, care a început în 14 noiembrie şi se va încheia la 24 decembrie, sunt pregătite, conform tradiţiei, mâncăruri din...

Mâncăruri de post
Secretele bucătăriei românești vineri, 14 noiembrie 2025

Cârnați din topor din Vâlcea

Cârnații din topor din Vâlcea nu au, deocamdată, celebritatea de care se bucură în rândul consumatorilor cârnații de Pleșcoi, însă, cu...

Cârnați din topor din Vâlcea
Secretele bucătăriei românești vineri, 07 noiembrie 2025

Chifteluţe în sos de mere

Dacă sunt rotunde sunt numite chiftele, dacă mai sunt şi mici ca dimensiune atunci sunt alintate spunându-li-se chifteluţe, iar dacă sunt...

Chifteluţe în sos de mere
Secretele bucătăriei românești vineri, 31 octombrie 2025

Dovleac copt

Chiar dacă nu este o sărbătoare tipic românească, Halloween-ul, celebrat în noaptea de 31 octombrie, este aşteptat de către copii. Pe lângă...

Dovleac copt
Secretele bucătăriei românești vineri, 24 octombrie 2025

Peltea de gutui

Fruct aromat, specific toamnei, dar care poate fi păstrat în stare proaspătă şi în cursul iernii, gutuia este bogată în vitamina C, fiind...

Peltea de gutui

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company