Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Preparate din peşte

Peste câteva zile va fi Bunavestire, sărbătoare importantă a calendarului creştin.

Preparate din peşte
Preparate din peşte

, 19.03.2021, 17:57

Ziua de
Bunavestire şi cea de Florii sunt singurele din perioada Postului Paştelui când
creştinii ortodocşi au dezlegare la peşte, iar de aici vine și ideea de a vă
propune câteva preparate pe bază de peşte.


La aperitive, pot fi servite gustări reci sau gustări
calde. Putem face foarte rapid o salată din
pește afumat, cu cartofi fierţi, tăiaţi în cubuleţe, cu o ceapă tăiată
solzişori, cu un măr tăiat în felii subţiri. Adăugăm, evident, bucăţi mici de
peşte afumat, zeama de la jumătate de lămâie şi sare după gust. Amestecăm totul
într-un bol şi această salată poate fi servită imediat.


La gustări calde pot fi servite chifteluțe din carne de
pește, un preparat specific Deltei Dunării, remarcat de mulți vizitatori
străini, care l-au redenumit hamburger. Chifteluțele din carne de pește nu sunt
aplatizate precum un hamburger, ci au o formă sferică. Avem nevoie de un kg de file de peşte, de două …
trei cepe, de câtiva căţei de usturoi, de două ouă, de puţină făină, de piper
şi sare. Se poate adăuga piure de cartofi sau două felii de pâine, precum şi
mărar tocat. Carnea de peşte şi feliile de pâine sunt trecute prin maşina de
tocat. Pasta rezultată este amestecată apoi într-un bol cu cepele tocate
mărunt, cu mărarul, de asemenea, tocat, cu feliile de pâine, cu ouăle, cu piper
şi sare, după gust. Căţeii de usturoi, pisaţi, sunt adăugaţi în compoziţia care
trebuie omogenizată cu mâna pentru a găsi şi îndepărta eventualele oase de
peşte rămase în tocătură. În continuare, cu ajutorul unei linguri, formăm
chifteluţele pe care le dăm prin făină înainte de a le pune la prăjit în tigaie
sau ceaun.


O altă
sugeste de gustare caldă, în care folosim aproape aceleași ingrediente, este
pește file pe rondele de cartof. Prepararea este mult mai rapidă decât cea a
chifteluțelor. Curățăm doi cartodi mai mari, pe care îi tăiem în rondele,
groase de un deget. Punem rondelele într-o tavă unsă cu puțin ulei. Peste
aceste rondele din cartofi așezăm o bucată de file de pește, atât cât să le
acopere. Peste file punem puțin usturoi pisat sau usturoi granulat, iar dacă
este cazul și puțină sare. Lăsăm tava în cuptor circa 20 de minute la foc mediu
spre mic. Peste pește mai poate fi pusă o felie de roșie și o felie de
cașcaval.



Foto: feherandras / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete
Foto: PeterKraayvanger / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 august 2025

Mâncăruri cu dovlecei

Dovleceii pane sunt foarte uşor de pregătit. Avem nevoie de câţiva dovlecei de dimensiune medie, cei mari fiind de evitat din cauza seminţelor....

Mâncăruri cu dovlecei
Clătite (Foto: RitaE / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 01 august 2025

Clătite pentru festival

Inventate, se pare, în Franţa, clătitele s-au răspândit în Europa, iar în prezent le putem întâlni sub diferite nume în vestul...

Clătite pentru festival
Colivă (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 iulie 2025

Colivă reinterpretată

Un preparat specific ritualurilor ortodoxe este coliva, boabe de grâu fierte şi amestecate cu miere sau cu zahăr. Având nume apropiate în...

Colivă reinterpretată
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 iulie 2025

De la dulceaţă la caisată

Pentru dulceață, avem nevoie de 3 kg de caise şi de un kg de zahăr. După ce spălăm caisele, le desfacem în jumătate, le scoatem sâmburii,...

De la dulceaţă la caisată
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 iulie 2025

Mâncăruri câmpeneşti

În timpul verii sunt cele mai multe festivaluri și serbări câmpenești, care țin de calendarul religios sau de obiceiuri locale, la astfel de...

Mâncăruri câmpeneşti
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 iulie 2025

Bulz ciobănesc

Bulzul este un preparat tradiţional al oierilor, însă, în timp, a fost preluat şi diversificat ca reţetă, ajungând sub diferite denumiri în...

Bulz ciobănesc
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 iunie 2025

… din căpşune

În România este vremea căpşunelor. În pieţe şi în magazine pot fi cumpărate acum căpşune din import sau furnizate de producători locali....

… din căpşune

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company