Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Dulceață de caise

Pentru că (în România) este vremea caiselor, în această ediţie vă oferim câteva sugestii privind prepararea şi conservarea acestora.

Dulceață de caise
Dulceață de caise

, 17.06.2022, 17:19

Pentru că (în
România) este vremea caiselor, în această ediţie vă oferim câteva sugestii
privind prepararea şi conservarea acestora. Începem cu gemul de caise. Avem nevoie de 3 kg de caise şi de un kg de
zahăr. După ce spălăm caisele, le scoatem sâmburii, le punem într-o cratiţă
împreună cu zahărul până când fructele lasă zeamă. Se pun la foc potrivit
pentru circa jumătate de oră, amestecându-se pentru ca să nu se prindă de
fundul vasului. Dacă este nevoie, se pasează fructele şi se amestecă pentru
omogenizare. Pentru a verifica dacă gemul este gata pentru a fi turnat în
borcane, se ia puţin din compoziţia aflată pe foc cu o lingură de lemn şi se
toarnă pe o farfurie. În cazul în care se formează o pojghiţă şi nu curge uşor
în farfurie, atunci oprim focul şi turnăm gemul în borcane pe care le închidem
bine cu capac, după care le lăsăm să se răcească lent, acoperite cu o pătură.
Pentru a fi păstrate timp îndelungat, după ce s-au răcit, borcanele trebuie
puse într-o tavă pe care o băgăm în cuptorul rece pe care îl lăsăm să
funcţioneze la foc mic timp de jumătate de oră. După aceea lăsăm borcanelesă se
răcească lent, în cuptor. Borcanele sunt depozitate apoi în cămară, gemul putând
fi consumat fie ca atare, fie în compoziţia unor prăjituri.



Dacă vrem să obţinem dulceaţă de caise, atunci,
după ce am lăsat compoziţia la fiert pentru circa jumătate de oră, scoatem
caisele cu ajutorul unei spumiere şi lăsăm siropul la fiert în continuare
pentru încă o jumătate de oră, amestecând din când în când. Turnăm fructele
înapoi şi mai lăsăm vasul pe foc pentru câteva minute. La turnarea în borcane
se procedează similar ca la gem.


Din caise se mai poate face un desert de sezon,
uşor de preparat şi anume găluşti cu caise. Avem nevoie de un kg de caise, de
un kg de cartofi sau de una, două căni de făină, de un ou, de pesmet, zahăr,
scorţişoară, ulei şi sare. La reţeta cu cartofi, începem prin a pune cartofii
la fiert în coajă, iar în apă adăugăm şi puţină sare. După fierbere, îi decojim
şi îi transformăm în pireu pe care îl lăsăm să se răcească, apoi adăugăm puţină
făină şi gălbenuşul unui ou şi frământăm până obţinem un un amestec având
consistenţa unui aluat pe care îl întindem şi îl împărţim în pătrăţele. Învelim
caisele, cărora le-am îndepărtat sâmburii, în aluat şi formăm bile pe care le
punem, pe rând, într-un vas cu apă clocotită. Lăsăm bilele să fiarbă până când
acestea se ridică la suprafaţă. Le luăm cu o spumieră, le scurgem puţin, după
care le tăvălim în pesmet amestecat cu zahăr şi le pudrăm cu scorţişoară.



Foto: feherandras / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete
Foto: PeterKraayvanger / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 august 2025

Mâncăruri cu dovlecei

Dovleceii pane sunt foarte uşor de pregătit. Avem nevoie de câţiva dovlecei de dimensiune medie, cei mari fiind de evitat din cauza seminţelor....

Mâncăruri cu dovlecei
Clătite (Foto: RitaE / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 01 august 2025

Clătite pentru festival

Inventate, se pare, în Franţa, clătitele s-au răspândit în Europa, iar în prezent le putem întâlni sub diferite nume în vestul...

Clătite pentru festival
Colivă (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 iulie 2025

Colivă reinterpretată

Un preparat specific ritualurilor ortodoxe este coliva, boabe de grâu fierte şi amestecate cu miere sau cu zahăr. Având nume apropiate în...

Colivă reinterpretată
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 iulie 2025

De la dulceaţă la caisată

Pentru dulceață, avem nevoie de 3 kg de caise şi de un kg de zahăr. După ce spălăm caisele, le desfacem în jumătate, le scoatem sâmburii,...

De la dulceaţă la caisată
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 iulie 2025

Mâncăruri câmpeneşti

În timpul verii sunt cele mai multe festivaluri și serbări câmpenești, care țin de calendarul religios sau de obiceiuri locale, la astfel de...

Mâncăruri câmpeneşti
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 iulie 2025

Bulz ciobănesc

Bulzul este un preparat tradiţional al oierilor, însă, în timp, a fost preluat şi diversificat ca reţetă, ajungând sub diferite denumiri în...

Bulz ciobănesc
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 iunie 2025

… din căpşune

În România este vremea căpşunelor. În pieţe şi în magazine pot fi cumpărate acum căpşune din import sau furnizate de producători locali....

… din căpşune

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company