Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Aperitive şi mâncăruri din vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimenţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în mâncăruri mai mult sau mai puţin sofisticate în perioada toamnei.

Aperitive şi mâncăruri din vinete
Aperitive şi mâncăruri din vinete

, 12.08.2022, 14:03

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimenţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în mâncăruri mai mult sau mai puţin sofisticate în perioada toamnei. Istoria vinetelor a început să fie scrisă în jurul anului 800 înainte de Hristos, când ele erau cultivate în India. Ele s-au răspândit apoi în China şi în Orientul mijlociu, unde au intrat în bucătăria arabă şi cea turcească.



În Europa occidentală, vinetele au pătruns datorită arabilor, în timp ce în partea estică a continentului ele au devenit populare datorită otomanilor, fiind apreciate ca legume începând din secolul al 15-lea. Dacă în Spania există preparate din venete precum “Firigolla, în România întâlnim musacaua, care provine din turcă (musakka). Acelaşi cuvânt îl găsim şi în limbile popoarelor din Balcani, ceea ce arată cât de mult s-a răspândit această mâncare de vinete.



Pentru salată, trebuie alese vinete de mărime potrivită şi cu o formă regulată pentru a fi mai uşor de copt pe plită sau la jar. Trebuie să fie şi proaspete, adică să aibă o culoare închisă, şi lucioase pentru că, dacă sunt îmbătrânite, pot deveni amare. Bine spălate şi şterse de apă, vinetele se pun pe plită şi rotite periodic pentru a se coace uniform.



După ce au fost luate de pe plită şi curăţate de coajă, vinetele trebuie lăsate la scurs pe un fund de lemn înclinat sau într-o strecurătoare. Mărunțite cu ajutorul unui tocător sau al unui mixer, vinetele sunt amestecate cu puţin ulei şi cu ceapă tocată mărunt, transformându-se într-o pastă Această salată de vinete toarnă într-un bol, se decorează cu felii de roşii şi se lasă la frigider, înainte de a fi servită.



Vinetele coapte pot fi amestecate şi cu pastă din dovlecei fierţi. Există şi o altă variantă de salată, de a amesteca pasta de vinete coapte cu maioneză şi cu mujdei de usturoi. De asemenea, vinetele astfel preparate pot fi folosite ca umplutură pentru alte legume, precum roşiile sau ardeii graşi. Aceste legume umplute cu salată de vinete pot fi servite ca aperitive.



Există şi varianta de a umple vinetele cu alte legume, O mâncare întâlnită în spaţiul românesc sub numele de “imam bayaldî, care provine din turcă şi care s-ar traduce prin “imamul a leşinat, poate de plăcere după ce a gustat această mâncare sau din cauza banilor cheltuiţi pe uleiul de măsline folosit. Avem nevoie de două vinete mari, de câteva cepe, de jumătate de kg de roşii, de o căpăţână de usturoi, de 2…3 ardei graşi, de 2 morcovi şi de o ţelină, de un ardei iute, de o legătură de pătrunjel verde şi de ulei de măsline.


Foto: feherandras / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete
Foto: PeterKraayvanger / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 august 2025

Mâncăruri cu dovlecei

Dovleceii pane sunt foarte uşor de pregătit. Avem nevoie de câţiva dovlecei de dimensiune medie, cei mari fiind de evitat din cauza seminţelor....

Mâncăruri cu dovlecei
Clătite (Foto: RitaE / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 01 august 2025

Clătite pentru festival

Inventate, se pare, în Franţa, clătitele s-au răspândit în Europa, iar în prezent le putem întâlni sub diferite nume în vestul...

Clătite pentru festival
Colivă (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 iulie 2025

Colivă reinterpretată

Un preparat specific ritualurilor ortodoxe este coliva, boabe de grâu fierte şi amestecate cu miere sau cu zahăr. Având nume apropiate în...

Colivă reinterpretată
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 iulie 2025

De la dulceaţă la caisată

Pentru dulceață, avem nevoie de 3 kg de caise şi de un kg de zahăr. După ce spălăm caisele, le desfacem în jumătate, le scoatem sâmburii,...

De la dulceaţă la caisată
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 iulie 2025

Mâncăruri câmpeneşti

În timpul verii sunt cele mai multe festivaluri și serbări câmpenești, care țin de calendarul religios sau de obiceiuri locale, la astfel de...

Mâncăruri câmpeneşti
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 iulie 2025

Bulz ciobănesc

Bulzul este un preparat tradiţional al oierilor, însă, în timp, a fost preluat şi diversificat ca reţetă, ajungând sub diferite denumiri în...

Bulz ciobănesc
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 iunie 2025

… din căpşune

În România este vremea căpşunelor. În pieţe şi în magazine pot fi cumpărate acum căpşune din import sau furnizate de producători locali....

… din căpşune

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company