Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Mâncăruri din Maramureş

Având influenţe ale bucătăriei maghiare şi austriece, regiunea istorică a Maramureşului se remarcă printr-o mulţime de supe şi ciorbe, adunate sub termenul de zămuri, precum şi prin multe alte preparate.

Mâncăruri din Maramureş
Mâncăruri din Maramureş

, 02.02.2024, 10:43

Având
influenţe ale bucătăriei maghiare şi austriece, regiunea istorică a
Maramureşului se remarcă printr-o mulţime de supe
şi ciorbe, adunate sub termenul de zămuri, precum şi prin multe alte preparate,
cum ar fi tocăniţele, papricaş, balmoşul şi gomboţi, acele găluşti cu prune pe
care le întâlnim în Ungaria şi în Serbia, dar şi în Transilvania de unde au
trecut munţii pentru a-i delecta şi pe românii din exteriorul arcului carpatic.
În Maramureş se găteşte cu multă untură de porc, la fel ca şi în Transilvania,
iar un preparat
specific este găina, umplută cu ficat şi cu legume, unsă cu untură de porc şi
pusă pe jar.


În
Maramureş, cârnaţii afumaţi sunt folosiţi inclusiv la prepararea ciorbei. Cu
jumătate de kg de cârnaţi afumaţi şi cu zeamă de varză poate fi pregătită o
ciorbă consistentă. Mai avem nevoie de două cepe, de doi morcovi şi de o
rădăcină de pătrunjel, de puţină varză murată şi de smântână. Ceapa se taie
solzişori şi se căleşte uşor în puţin ulei, iar apoi se adaugă cârnaţii
afumaţi, tăiaţi rondele. Celelalte legume trebuie tocate mărunt şi puse la
fiert într-o oală de 4 litri, unde se adaugă cârnaţii şi ceapa. Zeama de varză
este pusă la fiert separat, iar după ce a ajuns la fierbere este turnată în
oala de ciorbă. După ce se pune o lingură de bulion, cât să coloreze ciorba, aceasta
trebuie dreasă cu puţină smântână. Nu trebuie adăugată sare deoarece zeama de
varză este sărată.


Tot
în bucătăria maramureşeană am întâlnim un aperitiv, nu foarte răspândit, la
care cârnaţii sunt folosiţi ca umplutură şi anume clătite cu cârnaţi. Avem
nevoie de un sfert de kg de șuncă de porc pe care o tăiem în cubulețe, de un
sfert de kg de cârnați afumați, pe care-i tăiem în felii subțiri și de 250 de
grame de cașcaval pe care îl dăm pe răzătoare. Amestecăm cârnații, șunca și
cașcavalul ras. Punem acest amestec pe clătite pe care le facem fără zahăr,
după care le rulăm. Clătitele se pun una lângă alta într-o tavă mai înaltă, iar
peste ele turnăm puțină smântână. Lăsăm vasul în cuptor circa 20 de minute, la
foc potrivit, Clătitele se servesc calde.


Brânza şi smântâna sunt folosite la multe preparate, precum
mămăliga cu
brânză şi jumări, un alt fel de mâncare specific Ţării Maramureşului, uşor de
preparat şi, în acelaşi timp, gustos şi săţios, Se mai face şi mămăligă în
straturi sau, după cum se mai spune, în pături. Într-un ceaun
se face o mămăligă obişnuită, după care se unge cu unt un alt vas care se
încinge până când untul se topeşte integral. Se pune un prim strat de mămăligă,
gros de vreo două degete, iar deasupra
un strat de caş peste care se pune un strat subţire de mămăligă. În continuare
se pun straturi de mămăligă şi din diferite brânzeturi. Astfel, se pune
telemea, apoi mămăligă, un strat de urdă, din nou mămăligă, în continuare
brânză de burduf şi iarăşi mămăligă, iar la sfârşit caşcaval amestecat cu smântână.
Vasul se dă la cuptor la foc mic, iar mămăliga în pături se serveşte cu un
pahar de horincă, adică o ţuică de prune dublu distilată.


RadioRomaniaInternational · Secretele bucătăriei româneşti – 02.02.2024
Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Foto: Julia Kicova / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci
Plăcintă dobrogeană / Foto: Ștefan Baciu
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 septembrie 2025

Ospăţul de la culesul viei

În România, culesul strugurilor pentru vinificare începe după 14 septembrie – Ziua Crucii sau „Cârstovul viilor”. În multe regiuni...

Ospăţul de la culesul viei
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 septembrie 2025

Bograci

În stare proaspătă, ardeiul gras este combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu brânză...

Bograci
Secretele bucătăriei românești vineri, 29 august 2025

Ardei umpluţi

În timpul verii şi al toamnei, sarmalele au o concurenţă serioasă din partea ardeilor umpluţi, care sunt şi mai uşor de pregătit. Avem...

Ardei umpluţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 august 2025

Dulceaţa de pepene

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă....

Dulceaţa de pepene
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company