Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Mâncăruri din Maramureş

Având influenţe ale bucătăriei maghiare şi austriece, regiunea istorică a Maramureşului se remarcă printr-o mulţime de supe şi ciorbe, adunate sub termenul de zămuri, precum şi prin multe alte preparate.

Mâncăruri din Maramureş
Mâncăruri din Maramureş

, 02.02.2024, 10:43

Având
influenţe ale bucătăriei maghiare şi austriece, regiunea istorică a
Maramureşului se remarcă printr-o mulţime de supe
şi ciorbe, adunate sub termenul de zămuri, precum şi prin multe alte preparate,
cum ar fi tocăniţele, papricaş, balmoşul şi gomboţi, acele găluşti cu prune pe
care le întâlnim în Ungaria şi în Serbia, dar şi în Transilvania de unde au
trecut munţii pentru a-i delecta şi pe românii din exteriorul arcului carpatic.
În Maramureş se găteşte cu multă untură de porc, la fel ca şi în Transilvania,
iar un preparat
specific este găina, umplută cu ficat şi cu legume, unsă cu untură de porc şi
pusă pe jar.


În
Maramureş, cârnaţii afumaţi sunt folosiţi inclusiv la prepararea ciorbei. Cu
jumătate de kg de cârnaţi afumaţi şi cu zeamă de varză poate fi pregătită o
ciorbă consistentă. Mai avem nevoie de două cepe, de doi morcovi şi de o
rădăcină de pătrunjel, de puţină varză murată şi de smântână. Ceapa se taie
solzişori şi se căleşte uşor în puţin ulei, iar apoi se adaugă cârnaţii
afumaţi, tăiaţi rondele. Celelalte legume trebuie tocate mărunt şi puse la
fiert într-o oală de 4 litri, unde se adaugă cârnaţii şi ceapa. Zeama de varză
este pusă la fiert separat, iar după ce a ajuns la fierbere este turnată în
oala de ciorbă. După ce se pune o lingură de bulion, cât să coloreze ciorba, aceasta
trebuie dreasă cu puţină smântână. Nu trebuie adăugată sare deoarece zeama de
varză este sărată.


Tot
în bucătăria maramureşeană am întâlnim un aperitiv, nu foarte răspândit, la
care cârnaţii sunt folosiţi ca umplutură şi anume clătite cu cârnaţi. Avem
nevoie de un sfert de kg de șuncă de porc pe care o tăiem în cubulețe, de un
sfert de kg de cârnați afumați, pe care-i tăiem în felii subțiri și de 250 de
grame de cașcaval pe care îl dăm pe răzătoare. Amestecăm cârnații, șunca și
cașcavalul ras. Punem acest amestec pe clătite pe care le facem fără zahăr,
după care le rulăm. Clătitele se pun una lângă alta într-o tavă mai înaltă, iar
peste ele turnăm puțină smântână. Lăsăm vasul în cuptor circa 20 de minute, la
foc potrivit, Clătitele se servesc calde.


Brânza şi smântâna sunt folosite la multe preparate, precum
mămăliga cu
brânză şi jumări, un alt fel de mâncare specific Ţării Maramureşului, uşor de
preparat şi, în acelaşi timp, gustos şi săţios, Se mai face şi mămăligă în
straturi sau, după cum se mai spune, în pături. Într-un ceaun
se face o mămăligă obişnuită, după care se unge cu unt un alt vas care se
încinge până când untul se topeşte integral. Se pune un prim strat de mămăligă,
gros de vreo două degete, iar deasupra
un strat de caş peste care se pune un strat subţire de mămăligă. În continuare
se pun straturi de mămăligă şi din diferite brânzeturi. Astfel, se pune
telemea, apoi mămăligă, un strat de urdă, din nou mămăligă, în continuare
brânză de burduf şi iarăşi mămăligă, iar la sfârşit caşcaval amestecat cu smântână.
Vasul se dă la cuptor la foc mic, iar mămăliga în pături se serveşte cu un
pahar de horincă, adică o ţuică de prune dublu distilată.


RadioRomaniaInternational · Secretele bucătăriei româneşti – 02.02.2024
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 octombrie 2024

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate

Nu este una dintre vedetele bucătăriei româneşti, fiind folosită mai mult la salate şi mai puţin la mâncăruri. Sfecla roşie adaugă în...

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate
Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 octombrie 2024

Gogoşari pentru sezonul rece

Conservarea prin diferite metode a unor legume, precum gogonelele, castraveţii, varza, conopida, ardei capia, mere, morcovi şi alte rădăcinoase...

Gogoşari pentru sezonul rece
Tocană de legume
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 octombrie 2024

Tocană de legume

În stare proaspătă, ardeiul gras poate fi combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu...

Tocană de legume
(foto: alexbadulescu /pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 octombrie 2024

Piftii de Gorj

În urmă cu o săptămână, primăria comunei Peştişani din judeţul Gorj a organizat o nouă ediţie a unui festival care a căpătat...

Piftii de Gorj
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 septembrie 2024

Ghiveci de toamnă

În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acestl fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume...

Ghiveci de toamnă
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 septembrie 2024

Raci fierţi în vin

Racul (Astacus astacus) este o delicatesă care, în mod tradiţional, se pune la fiert şi se consumă cu mujdei de usturoi. Racii care urmează a...

Raci fierţi în vin
Secretele bucătăriei românești vineri, 13 septembrie 2024

Produse dobrogene pentru „Cârstovul viilor”

La sfârşitul acestei săptămâni, mai precis la 14 septembrie, în calendarul ortodox este marcată „Înălţarea Sfintei Cruci”. Tot în...

Produse dobrogene pentru „Cârstovul viilor”
Secretele bucătăriei românești vineri, 23 august 2024

Preparate din somn

Pentru că are puţine oase, carnea acestuia, file sau tocată, este folosită la prepararea multor mâncăruri.   Cel mai simplu preparat este...

Preparate din somn

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company