Previziuni economice pentru 2024 și 2025
Previziunile economice ale Comisie Europene indică o reducere mai rapidă a inflației în acest an, dar și o creștere economică sub estimările din toamnă.
Lica Manolache, 16.02.2024, 17:57
Comisia Europeană a revizuit previziunile privind economia din UE și din zona euro în sens descendent. Astfel, pentru anul în curs așteptată o creștere de numai 0,9% în UE, față de 1,3%, cât arătau previziunile anterioare. În zona euro se preconizează o creștere de 0,8% în 2024, față de 1,2%. Executivul european menține previziunile de creștere pentru anul 2025 la 1,7% pentru UE, respectiv la 1,5% pentru zona euro.
Scăderea puterii de cumpărare a cetățenilor a avut impact asupra creșterii economice în 2023. Totodată, Uniunea Europeană a evitat „la limită” o recesiune în a doua parte a anului trecut, adică o scădere a PIB-ului pentru două trimestre consecutive. De aceea, se așteaptă o evoluție lentă a economiei UE și în primele trei luni ale anului în curs
Evoluția economiei, influențată de conflictele din Orientul Mijlociu
Potrivit acelorași estimări publicate joi, inflația ar urma să coboare mai rapid decât se preconiza în toamnă. Indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC) va scădea în întreaga Uniune de la 6,3% în 2023 la 3,0% în 2024, respectiv la 2,5% în 2025. Pentru zona euro este așteptată o reducere a IAPC de la 5,4% în 2023 la 2,7% în 2024 și la 2,2 % în 2025. Desigur, inflația va avea cote diferite în cele 27 de state membre.
De altfel, inflația s-a redus mai rapid și în 2023 datorită prețurilor mai mici pentru energia, precizează Comisia.
Există, însă, incertitudini legate de aceste previziuni, în contextul conflictelor din lume, inclusiv datorită riscului de extindere a situației din Orientul Mijlociu. Costurile de transport ar putea fi mai mari în acest an din cauza perturbării comerțului din Marea Roșie va avea doar un impact marginal asupra inflației. Însă este posibil ca agravarea acestor perturbări să conducă la apariția unor noi blocaje în cadrul lanțurilor de aprovizionare, care ar putea înăbuși producția și ar putea determina creșterea prețurilor.
Creștere a economiei în România, dar inflație aproape dublă față de media UE
Potrivit raportului de țară al Comisiei Europene, România are o creștere economică de 1,8 % în 2023, cu 0,4 puncte procentuale mai mică decât arătau previziunile din toamnă. Principalele motive pentru încetinirea creșterii sunt inflația ridicată, dar și evoluția slabă a creditelor private care au limitat cheltuielile cu bunuri și servicii, precum și investițiile. Totodată, cererea externă a fost slabă.
Însă, economia României a dat semne de revigorare în ultimele luni ale anului 2023, ajutată de creșterea vânzărilor cu amănuntul, a serviciilor și de sectorul solid al construcțiilor. Executivul european susține că PIB-ul real al României va crește cu 2,9% în 2024, un procent sub estimarea din toamnă. Tot ceva mai mică est estimată și creșterea pentru următorul an, cu un PIB real de 3,2%
Inflația a rămas una dintre cele mai mari din Uniune și în 2023. IAPC a scăzut la 7% în luna decembrie, dar inflația totală în România a fost de 9,7% în 2023, în scădere de la 12% în 2022. Conform previziunilor, Comisiei, prețurile ar urma să scadă în următoarea perioadă. Astfel, rata medie anuală a inflației IAPC este estimată la 5,8 % în 2024, apoi o reducere până la 3,6 % în 2025. Însă, avertizează Comisia, reducerea inflației poate fi încetinită de o creștere rapide ale salariilor și pensiilor.