Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Cicloturism în România

Cea mai solicitată zonă pentru cicloturism este Transilvania, iar, din punct de vedere logistic, este și cea mai dezvoltată zonă. Totuși, cele mai bune impresii le lasă Maramureșul și Dunărea.

Foto: Stefano Zocca / unsplash.com
Foto: Stefano Zocca / unsplash.com

, 29.05.2025, 17:30

Cea mai solicitată zonă pentru cicloturism este Transilvania, iar, din punct de vedere logistic, este și cea mai dezvoltată zonă. Totuși, cele mai bune impresii le lasă Maramureșul și Dunărea. Oferta anului 2025 include „Gravel Tour”, un tur dedicat bicicliștilor care folosesc biciclete pentru drumuri neasfaltate. România, având multe drumuri neasfaltate, agricole, forestiere, comunale, a devenit o destinație pentru această categorie de bicicliști. De asemenea, „Bike and Photo Tour” este un tur standard sau personalizat pentru bicicliștii pasionați de fotografie. Este o alăturare mai puțin obișnuită, dar este noutatea anului 2025.

Descoperim farmecul unei vacanțe pe bicicletă alături de Ionuț Maftei, directorul unei firme de turism și, mai ales, ghid de turism:

„Primul tur despre care aș vrea să vorbesc, pentru că este tot mai în vogă, include bicicletele care se numesc gravel, adică cele care merg pe drumuri mai degrabă neasfaltate. Pentru că noi avem astfel de drumuri, adică aproximativ jumătate dintre drumurile din România nu sunt asfaltate, am devenit deodată o țintă pentru acest tip de cicloturism, gravel cycling. Avem un tur care așa se numește „Gravel bike în România” și mai ales prin sălbăticia din România. Asta este una dintre atracțiile pe care le avem.

Oricum, mergeam pe drumuri secundare și neasfaltate, dar pentru că acest tip de turism a prins contur și este tot mai în vogă, a trebuit să avem un tur pe care să-l redenumim, practic, în felul acesta. Standard are loc în zona Transilvaniei, care este și cea mai dorită zonă, dar toate tururile noastre pot fi personalizate, așa că putem să le facem oriunde sunt drumuri neasfaltate.”

Ultimul astfel de tur pe care l-a făcut Ionuț Maftei a fost în zona bisericilor fortificate din Transilvania, acolo unde sunt și multe trasee de biciclete marcate. A doua propunere presupune o combinație interesantă între biciclete și fotografii.

„Oricum, toți turiștii fac fotografii când merg undeva în vacanță, dar, de pe bicicletă, vezi mult mai multe lucruri decât din mașină. Deci, ne-am dorit să combinăm bicicleta cu fotografia și vrem să promovăm un pur care combină aceste două lucruri: vizităm locurile cu bicicleta, dar ne axăm în special pe căutat obiective pentru fotografi. Nu ne așteptăm să fie un mare val de turiști fotografi pe bicicletă de la început, dar ne-am gândit să avem așa ceva în portofoliu, fie pentru viitor, fie ca o nișă, dacă aceasta se va dezvolta.

Practic, ne oprim destul de des cu bicicletele exact pentru a face fotografii. Mai ales atunci când este vorba despre faună, trebuie să fii destul de atent și pe fază, dar mai avem și obiective care sunt plante, clădiri și spunem că este binevenit un astfel de tur. Este un exemplu pe care l-am preluat de la alte agenții din afara României și vedem cum se va comporta și la noi. Transfăgărășanul, de exemplu, este o zonă destul de apreciată pentru așa ceva.”

Zona Dunării este ideală pentru cicloturism, iar Ionuț Maftei, directorul unei agenții de turism și ghid de turism, este implicat în dezvoltarea infrastructurii pentru bicicliști din România.

„Am participat la mai multe proiecte, am făcut și o strategie de dezvoltare a cicloturismului. În Planul Național de Redresare și Reziliență a fost inclusă și o parte de dezvoltare a infrastructurii cicloturistice, respectiv de amenajare și marcare a aproximativ 3.000 de km de drumuri pentru bicicliști. Nouă ne-a revenit partea de evaluare conform certificatului european a unui segment de 365 de km. Ne-a plăcut numărul ăsta. Ar fi un km pe zi.  Zona este între Drobeta Turnu Severin și Corabia. Este și partea cea mai complicată a Dunării, pentru că acolo nu prea sunt nici cazări, nu prea este nici pădure.

O zi în această zonă poate deveni destul de neplăcută dacă este toridă și dacă mai ai și probleme cu bicicleta, este posibil ca să devină o zi oarecum periculoasă. Așa că vrem să implementăm acolo ceva mai mult impuse niște zone de pauze, niște zone umbrite, niște izvoare cu apă, niște fântâni care ar urma să fie forate. Am dori să promovăm mai mult și această zonă, mai ales că este și parte din EuroVelo 6, ruta care leagă oceanul Atlantic de Marea Neagră.”

E bine să ne cunoaștem bicicleta cu care pornim în drumeție, să știm cât putem merge și să ne informăm asupra drumului pe care urmează să-l facem, spune Ionuț Maftei:

„Noi oferim asistență în special pe partea românească  a Dunării pentru turiștii care vor să parcurgă ruta Dunării. Față de anii trecuți, în care nu exista aproape nicio activitate, turiștii vin să ceară informații despre locuri de cazare, la care încă suntem destul de deficitari. Atunci, a trebuit să facem noi o cercetare astfel încât să identificăm niște locuri de cazare prietenoase cu bicicliștii sau alte facilități pentru bicicliști și să stabilim și traseele în funcție de biciclete. Sunt unii cicloturiști care au biciclete de șosea, dar sunt unii care au biciclete, fie gravel, fie tracking, iar ei pot merge inclusiv pe digul Dunării, care este o zonă foarte frumoasă. O parte din acea zonă, acolo unde se poate, va fi marcată ca traseu EuroVelo 6.”

Pornind de la partea de infrastructură, Ionuț Maftei, ghid de turism și director al unei agenții de turism, spune că lucrează de doi ani la un alt proiect interesant.

„Am observat că ne lipsesc certificări pentru cazările, restaurantele sau obiectivele turistice care sunt prietenoase cu bicicliștii. Am adus prima certificare „cykling friendly”, adică prietenos cu bicicliștii, pentru cei care vor să se promoveze ca o destinație pentru bicicliști. Nu este ceva nou. În Europa există, dar nu exista în România. Practic, oferim această certificare, care e destul de ușor de obținut, tuturor cazărilor, restaurantelor sau obiectivelor turistice care oferă condiții bune pentru bicicliști.

Ei trebuie să-și țină bicicletele în siguranță, să viziteze obiectivul în siguranță, să primească servicii suplimentare sau ajutor acolo unde au nevoie. Ajutorul înseamnă, dacă vor să-și repare bicicleta, să aibă o mică trusă de scule. De asemenea, trebuie să-și poată spăla bicicleta. Acest proiect se cheamă Velo Popas. Sperăm să umplem harta României cu puncte care sunt prietenoase cu bicicliștii.”

Un alt proiect combină pedalatul cu vizita și degustările în crame. Se numește „Velodrumul vinului”, drumul vinului pe bicicletă. Iată, așadar, că indiferent de zona pe care doriți să o vizitați, dacă vreți să vă aventurați pe două roți, România devine din ce în ce mai potrivită pentru cicloturism.

RadioRomaniaInternational · Radio Tour – 29.05.2025

 

Clădirea băilor imperiale austriece / Foto: Agerpres
Radio Tour joi, 26 iunie 2025

Vacanță de vară la Băile Herculane

Ajungem azi într-una dintre cele mai vechi stațiuni balneare din Europa, situată în sud-vestul României, renumită pentru izvoarele sale termale...

Vacanță de vară la Băile Herculane
Foto: facebook.com/tinutulzimbrului.ro
Radio Tour joi, 19 iunie 2025

Ținutul Zimbrului

Ținutul Zimbrului din județul Neamț este o destinație de ecoturism recunoscută pentru peisajele naturale și biodiversitatea bogată. Zona...

Ținutul Zimbrului
Cazinoul din Contanţa (foto: Ştefan Baciu/RRI)
Radio Tour joi, 12 iunie 2025

Constanța, orașul turistic de la malul Mării Negre

Ajungem azi într-unul dintre cele mai importante orașe din România, situat în sud-estul țării, pe țărmul Mării Negre. Cu o istorie de peste...

Constanța, orașul turistic de la malul Mării Negre
Piatra Craiului (Foto: RRI)
Radio Tour joi, 05 iunie 2025

Parcul Național Piatra Craiului

Parcul Național Piatra Craiului este una dintre cele mai spectaculoase destinații montane din România. Este renumit pentru creasta sa calcaroasă...

Parcul Național Piatra Craiului
Radio Tour joi, 22 mai 2025

Turist în județul Sibiu

În județul Sibiu, arhitectura medievală se îmbină cu peisaje montane spectaculoase. Orașul Sibiu, capitală europeană culturală în 2007,...

Turist în județul Sibiu
Radio Tour joi, 15 mai 2025

Istorie, cultură și agrement în Botoșani

Județul Botoșani este o destinație care îmbină armonios istoria, cultura și natura, oferind vizitatorilor o experiență autentic românească,...

Istorie, cultură și agrement în Botoșani
Radio Tour joi, 08 mai 2025

Litoralul românesc, Riviera Sud

De la Mangalia până la Cap Aurora, sudul litoralului s-a unit și a lansat un concept unitar de promovare, atât pentru turiștii români, cât și...

Litoralul românesc, Riviera Sud
Radio Tour joi, 01 mai 2025

România, prin obiectivul camerei de fotografiat

Turiștii care aleg să cunoască România prin intermediul unor vizite ghidate de un fotograf profesionist se pot bucura la plecare de fotografii...

România, prin obiectivul camerei de fotografiat

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company