Iahnie de fasole
Mâncarea de fasole boabe este nelipsită de la festivităţile organizate în marile oraşe ale României cu ocazia Zilei Naţionale. Este servită simplă, cu bucăţi de ciolan afumat, cu costiţă de porc sau cu cârnaţi prăjiţi în ulei sau fripţi pe grătar.
Ștefan Baciu, 28.11.2025, 16:16
Fiind una dintre mâncărurile preferate ale românilor, a devenit aproape o tradiţie ca iahnia de fasole să fie servită celor care participă la paradele militare şi la festivităţile ocazionate de Ziua Naţională. Este servită simplă, cu bucăţi de ciolan afumat, cu costiţă de porc sau cu cârnaţi prăjiţi în ulei sau fripţi pe grătar, alături de un pahatr de vin sau de o cană de vin fiert. Ciolanul afumat de porc, alături de garnituri precum fasolea boabe sau cartofii piure este o mâncare pe care o întâlnim în multe ţări din Europa sub diferite denumiri, precum „ham hocks” sau „Eisbein” în ţările anglo-saxone sau „golonka” în Polonia, acolo unde este considerată chiar o mâncare tradiţională.
Modul de preparare nu este complicat, însă necesită mai mult timp deoarece pregătirile se fac cu o zi înainte, atunci când boabele de fasole sunt puse la înmuiat. Se spune că atunci când este pregătită la cazan, aşa cum se obişnuieşte în armată sau în mănăstire, se obţine cea mai gustoasă mâncare de fasole. Puteţi încerca să o pregătiţi şi acasă, iar dacă aveţi şi o oală de fiert sub presiune, este foarte posibil să iasă la fel de gustoasă. Este suficientă o jumătate de kg de fasole boabe, Ne mai trebuie 2 cepe de mărime medie, 2 morcovi, suc de roşii, o foaie de dafin, piper boabe şi sare. Dacă nu avem la îndemână o oală sub presiune, fasolea boabe trebuie fiartă în mai multe ape.
După ce apa în care fierbe fasolea ajunge la temperatura de fierbere aşteptăm 10 minute, după care scurgem boabele şi le punem la fiert din nou, într-o altă apă, tot pentru 10 minute. Vărsăm apa din nou, după care punem din nou la fiert boabele de fasole, de această dată împreună cu morcovii, tăiaţi rondele. Adăugăm şi ceapa, după ce am tocat-o mărunt şi după ce am călit-o uşor în ulei. Lăsăm la fiert circa 30 de minute, verificând dacă boabele de fasole s-au înmuiat. Spre final, punem una, două linguri de bulion, câteva boabe de piper, foaia de dafin, precum şi sare după gust.
Iahnia de fasole poate fi servită şi cu ciolan afumat de porc, pe care trebuie să îl fierbem însă separat, până când carnea se desprinde de pe oase, având grijă să îndepărtăm periodic spuma formată la suprafaţă. De menţionat că există şi varianta de a servi ciolanul de fasole întreg, împreună cu iahnia de fasole, dar este mai simplu ca în farfurie să fie doar carne, fără oase.
Aşadar, îndepărtăm oasele şi tăiem carnea cu grăsime şi şorici în bucăţi mai mici, pe care le punem în aceeaşi apă în care a fiert ciolanul, împreună cu boabele de fasole, prefierte, cu morcovii tăiaţi rondele şi cu ceapa mărunţită şi călită. La fel, spre final punem bulion, câteva boabe de piper negru, foaia de dafin şi sare, dacă mai este cazul, având în vedere că apa este puţin sărată de la fierberea ciolanului, După ce luăm vasul de pe foc, presărăm frunze tocate de pătrunjel.
Mâncarea de fasole boabe, simplă, cu cârnaţi, cu ciolan sau cu costiţă de porc, se serveşte caldă, cu o salată de gogonele sau de castraveţi muraţi.