Iniţiative privind Ucraina
Se intensifică eforturile diplomatice pentru oprirea războiului din Ucraina.
Bogdan Matei, 12.05.2025, 11:33
Preşedintele interimar Ilie Bolojan a declarat, sâmbătă, la summitul așa-numitei Coaliţii de Voinţă, ce reunește aliații și partenerii Kievului, că este în interesul României să se ajungă cât mai rapid la o pace durabilă şi justă în Ucraina vecină, invadată de trupele ruse. „Acest lucru presupune continuarea sprijinului şi garanţii solide de securitate (pentru Ucraina). Am convingerea că România va continua să contribuie activ la atingerea obiectivului nostru comun” – a afirmat Bolojan, după participarea la summit, în regim de videoconferinţă.
El a precizat că toţi liderii prezenţi la reuniune – între care președintele francez, Emmanuel Macron, cancelarul german, Friedrich Merz, premierii britanic, Keir Starmer, şi polonez, Donald Tusk, aflați, tot sâmbătă, la Kiev – „au susţinut propunerea instituirii unui armistiţiu total şi necondiţionat, pentru o perioadă de 30 de zile, în Ucraina, precum şi necesitatea menţinerii presiunii asupra Rusiei, inclusiv prin noi sancţiuni, în cazul nerespectării încetării focului”.
A fost subliniat rolul esenţial al Statele Unite şi cooperarea strânsă cu acest aliat strategic – a adăugat președintele interimar al României. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă, pe de altă parte, că îl „va aștepta” pe omologul său rus Vladimir Putin în Turcia, unde acesta din urmă a propus să poarte discuții începând de joi. „Așteptăm un armistițiu total și durabil, începând de luni, pentru a oferi o bază necesară diplomației” – a scris Zelenski pe reţeaua X. „Îl voi aștepta pe Putin în Turcia joi. Personal. Sper că, de data aceasta, rușii nu vor căuta scuze”, a adăugat liderul ucrainean.
Putin a propus negocieri „directe și fără condiții prealabile” între Moscova și Kiev, la Istanbul, care să înceapă pe 15 mai. El nu a exclus ca ideea unui armistițiu să fie discutată în cadrul negocierilor cu Kievul, dar a subliniat că aceste negocieri ar trebui să se concentreze pe ceea ce a numit „cauzele profunde ale conflictului”. La rândul său, Zelenski a cerut Rusiei să se angajeze la un armistițiu de 30 de zile „complet, durabil și de încredere”. Anterior, președintele american Donald Trump şi-a exprimat îndoiala că Ucraina va ajunge la un acord de încetare a focului cu Rusia.
„Președintele Putin al Rusiei nu dorește să aibă un acord de încetare a focului cu Ucraina, ci mai degrabă vrea să se întâlnească joi, în Turcia, pentru a negocia o posibilă încheiere a băii de sânge. Ucraina ar trebui să fie de acord cu asta, imediat” – susţine liderul de la Casa Albă. Cele două părți „ar putea determina dacă un acord este posibil sau nu”, iar dacă nu este posibil, „liderii europeni și Statele Unite vor ști cum stau lucrurile și pot acționa în consecință” – mai afirmă Donald Trump.