Omagiu pentru Navalnîi, sprijin pentru Ucraina
Moartea în închisoare a opozantului rus Aleksei Navalnîi a provocat un val de reacții internaționale.
Leyla Cheamil, 19.02.2024, 13:52
Vestea că Aleksei Navalnîi, principalul critic al liderului de la Moscova, Vladimir Putin, a murit subit, săptămâna trecută, în închisoarea unde era încarcerat, cu o lună înainte de alegerile din Rusia, a provocat un val de reacții în lume. În vârstă de 47 de ani, opozantul regimului de la Kremlin a murit după o plimbare în colonia penală „Lupul polar” din Harp, la aproximativ 1.900 km nord-est de Moscova, considerată una dintre cele mai dure închisori din Rusia. Acolo, disidentul executa o pedeapsă de 19 de ani. Autorităţile ruse spun că ar fi fost vorba despre sindromul morţii subite, dar familia nu a putut avea acces la trupul său neînsufleţit.
Liderii occidentali, în frunte cu preşedintele american, Joe Biden, au adus un omagiu curajului lui Aleksei Navalnîi. Opoziţia şi presa independentă rusă, precum şi ministerele de Externe occidentale l-au acuzat, pe Vladimir Putin, mai mult sau mai puţin direct, că a ordonat asasinarea lui Navalnîi, inamicul numărul unu al Kremlinului timp de 15 ani. De partea sa, Moscova a declarat că reacţia Occidentului este inacceptabilă şi absolut furibundă.
Din România, șeful statului, Klaus Iohannis, şi alţi demnitari şi-au exprimat tristeţea faţă de moartea lui Aleksei Navalnîi. Comunitatea internaţională a pierdut un luptător curajos pentru libertate şi drepturi – a precizat preşedintele Iohannis, cerând Rusiei să facă o anchetă transparentă şi cuprinzătoare. Si ministerul român al Afacerilor Externe şi-a exprimat regretul profund ca urmare a decesului în închisoare al politicianului, una dintre figurile emblematice ale opoziţiei din Federaţia Rusă, potrivit unui comunicat.
Numeroase flori şi lumânări, dar şi un afiş cu mesajul „Nu renunţaţi” au fost depuse în faţa Ambasadei Rusiei la Bucureşti în memoria activistului decedat într-o colonie penitenciară din Siberia. “Pentru democraţie trebuie să luptăm tot timpul!” – a fost un alt mesaj al celor care au venit cu flori şi lumânări.
Filiala din București a partidului de opoziție USR propune o hotărâre de Consiliu General prin care o stradă din capitală, pe care se află secţia consulară a Ambasadei Rusiei, să fie redenumită Aleksei Navalnîi. USR Bucureşti subliniază că această iniţiativă reprezintă un pas important în sprijinul valorilor democratice şi al drepturilor omului, reafirmând legăturile de solidaritate cu cei care luptă pentru libertate şi justiţie în întreaga lume.
În acelaşi registru, al luptei pentru libertate, amintim că șefa diplomației de la București, Luminița Odobescu, prezentă, zilele trecute, la Conferința de Securitate de la Munchen, a pledat pentru menţinerea sprijinului internaţional multidimensional acordat Ucrainei. Luminița Odobescu a transmis un mesaj ferm de solidaritate a României cu Ucraina şi poporul ucrainean, în lupta lor legitimă de a-şi apăra independenţa, integritatea teritorială şi suveranitatea în faţa războiului de agresiune ilegal al Rusiei.