Republica Moldova, dependenţă tot mai mică de petrolul rusesc
Republica Moldova importă tot mai puţine produse petroliere din Rusia, iar principalul ei furnizor a devenit România.
Ştefan Stoica, 01.04.2024, 11:30
România a fost, şi în 2023, principalul furnizor de produse petroliere pentru Republica Moldova, arată datele centralizate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică de la Chişinău. Anul trecut, Republica Moldova a importat aproape 1.000.000 de tone de motorină, benzină şi gaz lichefiat, în creştere cu aproape 7 procente faţă de 2022, şi a înregistrat, astfel, o revenire completă a pieţei produselor petroliere după crizele consecutive generate de pandemia de COVID-19 şi începerea războiului în Ucraina, spun experţi în domeniul energetic citaţi de Radio Chişinău.
Cel mai importat produs petrolier a fost motorina, cu o pondere de aproape 75%. Aproape toată benzina importată în Republica Moldova provine din România, precum şi 70% din motorină. Rusia, care era altădată unul dintre cei mai mari furnizori de produse petroliere pentru piaţa moldovenească, a exportat anul trecut în Republica Moldova cantităţi nesemnificative de motorină, doar 1,7% din total.
Pe de altă parte, guvernul de la Bucureşti a prelungit obligativitatea impusă producătorilor români de a încheia contracte directe pentru vânzarea de energie electrică Moldovei, dacă situația o va impune. Motivul este acela că autorităţile de la Chişinău s-ar putea confrunta cu lipsa energiei de la centrala din regiunea separatistă prorusă Transnistria, principala sa sursă.
Presa de la Bucureşti remarca, recent, că interconectarea rețelelor de energie și gaze dintre România și Republica Moldova a fost consacrată ca un proiect economic şi strategic major asumat de Bucureşti, după ce memorandumul semnat între cele două țări a devenit Hotărâre de Guvern. În cadrul actului normativ citat, se arată că există voință comună pentru integrarea Republicii Moldova pe piața de energie europeană și pentru livrarea pe termen lung de energie din România către acest stat.
În domeniul gazelor naturale, părțile intenționează să dezvolte proiectele ce vizează interconexiunile între cele două state prin analizarea posibilității de creștere a capacității de transport de gaze naturale bidirecționale, extinderea conductelor, dezvoltarea capacităților de stocare a gazelor naturale de pe teritoriul României. Părţile vor coopera, de asemenea, în vederea menținerii unui nivel minim de rezerve de țiței și produse petroliere și vor semna un acord bilateral care să prevadă identificarea de spații de depozitare în vederea creării de stocuri de urgență ale Republicii Moldova pe teritoriul României.
România și Moldova se angajează să promoveze obiectivele Memorandumului în fața Comisiei Europene și a altor instituții finanțatoare la nivel mondial pentru a obține bani în a le îndeplini, dar și consultanță de profil.