Jurnal românesc – 25.03.2024
Preşedintele Senatului si al PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, sâmbătă, că Republica Moldova (majoritar românofonă) şi România trebuie să rămână pe drumul comun, cel european, pentru bunăstarea cetăţenilor celor două ţări.
Mihai Pelin, 25.03.2024, 10:52
Preşedintele Senatului si al PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, sâmbătă, că Republica Moldova (majoritar românofonă) şi România trebuie să rămână pe drumul comun, cel european, pentru bunăstarea cetăţenilor celor două ţări. El s-a întâlnit, la Chişinău, cu membrii PNL Diaspora Republica Moldova.
”Acest an electoral este crucial pentru ţările noastre. Trebuie să conştientizăm şi să vorbim tot mai mult despre pericolul extremismului, ai cărui vectori răspândesc promisiuni deşarte, când tot ceea ce pot aduce ei este haos şi dezbinare. Trebuie să le limităm ascensiunea şi impactul şi să ne păstrăm drumul european”, a mai spus liderul liberal, potrivit unei postări pe pagina de Facebook.
România rămâne cel mai apropiat partener şi prieten al Republicii Moldova, a transmis Nicolae Ciucă. ”Le vom fi alături necondiţionat”, a dat asigurări el.
La Chișinău, presedintele PNL a adus un omagiu marelui poet Grigore Vieru. Creațiile sale ne vorbesc și astăzi despre cele mai importante valori pe care le avem: iubirea de neam și de patrie, a punctat Nicolae Ciucă.
ICR de la Budapesta și Filiala Seghedin găzduiesc, până pe 10 aprilie, expoziția fotografică documentară „Morile Banatului”, realizată de Radu Trifan. Morile cartografiate vor fi prezentate sub forma unor panouri explicative, în limbile română și maghiară, parte dintre acestea fiind realizate pentru expunere outdoor, cu explicații în limbile română și engleză.
În cadrul proiectului vor mai fi expuse obiecte tradiționale printre care: o moară de mână, o covată din lemn, o lopată din lemn pentru făină, precum și alte obiecte recuperate din mori abandonate.
Totodată, va avea loc și proiecția filmului documentar „Morile Banatului”, subtitrat în limba maghiară. Acesta prezintă o cercetare amplă pentru identificarea morilor istorice, dar și eforturile susținute pentru reabilitarea și repunerea unora dintre ele în funcțiune. Cercetarea este accesibilă publicului larg în volumul „Morile Banatului. Patrimoniul mulinologic al județelor Timiș și Caraș Severin” de Radu Trifan. El este de profesie economist, având studii de licență și master în economie internațională.
Cea mai importantă retrospectivă dedicată operei lui Constantin Brâncuși în Franța, un omagiu adus părintelui sculpturii moderne, este organizată de celebrul muzeu de artă modernă Centrul Pompidou din Paris, în parteneriat cu Institutul Cultural Român și Ambasada României în Franța, în perioada 27 martie – 1 iulie. Expoziția-tribut va reuni aproape 200 de sculpturi, fotografii, desene, filme, documente de arhivă, precum și elemente de mobilier din atelierul parizian al artistului.
Prima și singura retrospectivă Brâncuși organizată la Pompidou a avut loc în anul 1995. Considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea, Constantin Brâncuși s-a născut în 1876 în satul Hobița din județul Gorj. După studii de specialitate la Craiova (Școala de Arte și Meserii) și București (Școala de Bellearte), ajunge la Paris în 1905, unde interacționează cu avangarda artistică; activitatea sa creatoare va atinge apogeul între 1914 și 1940. După ce obține cetățenia franceză, în 1952, Constantin Brâncuși lasă statului francez, în 1956, atelierul și lucrările sale pariziene. Numeroase opere ale sale celebre se află în marile muzee din lume. Moare la 16 martie 1957, fiind înmormântat la cimitirul Montparnasse din Paris.
Ziua Mondială a Teatrului va fi celebrată la sediul ICR Londra cu spectacolul All’s Well That Ends (Totul e bine când se termină) de Andreea Tănase, pe 27 martie, spectacol nominalizat pentru Standing Ovation Award de London Pub Theatres.
Realizat ȋn colaborare cu compania de teatru Kibo Productions, ȋi va aduce pe scena pe actorii Nicoleta Marica (România) și Gerardo Cabal (Mexic), coordonați de regizorul Leonard Băcică. Totul e bine când se termină e o piesă cu două personaje și a avut premiera în limba engleză pe 17 octombrie 2023.
Spectacolul invită publicul la petrecerea de divorț dintre Daria și Radu, prezintă universul intim al vieţii de cuplu, spațiu ȋn care cei doi sărbătoresc cea mai importantă zi din viaţa lor. Aflându-se la finalul a 11 ani de căsnicie, protagoniștii vor ȋncerca, pe rând, să rememoreze momentele plăcute și mai puțin plăcute, amintindu-și cu nostalgie, ironie și umor tot ceea ce i-a determinat să se ȋndrăgosteasca și să pornească ȋmpreună pe un drum.Andreea Tănase a absolvit masterul de scriere dramatică în cadrul Universității de Arte din Târgu Mureș.
Leonard Bacică este un regizor și producător de teatru roman, stabilit ȋn Marea Britanie. A debutat ca regizor ȋn 2019 cu spectacolul lectura O scrisoare pierdută ( A Lost Letter), premieră ȋn limba engleză a piesei lui I.L. Caragiale.