Combaterea schimbărilor climatice, o prioritate pentru europeni
8 din 10 europeni sprijină eforturile UE pentru neutralitatea climatică și consideră că schimbările climatice reprezintă o problemă gravă, potrivit unui sondaj Eurobarometru. Românii sunt mai sceptici și fac mai puține eforturi pentru a reduce impactul personal asupra mediului înconjurător.

Lica Manolache, 01.07.2025, 15:52
85% dintre europeni sunt de părere că schimbările climatice reprezintă o problemă (85%), iar 81% sprijină obiectivul la nivelul UE de a atinge neutralitatea climatică până în 2050, arată datele unui sondaj Eurobarometru publicat luni. Românii, însă, nu văd o la fel de mare amenințare pentru mediu. Astfel, doar 65% consideră gravă problema schimbărilor climatice și 71% susțin obiectivele de neutralitate climatică.
Cu toate acestea, doar 38% dintre europeni spun că se simt expuși personal riscurilor și amenințărilor legate de mediu și climă, față de 53% dintre români. De altfel, în 8 state membre, inclusiv România, mai mult de jumătate dintre cei intervievați se simt astfel, majoritatea fiind statele din fostul bloc comunist.
Sondajul mai arată că majoritatea europenilor (85%) sunt de acord că combaterea schimbărilor climatice ar trebui să fie o prioritate pentru îmbunătățirea sănătății publice și a calității vieții, în timp ce 83% dintre respondenți consideră viața lor va îmbunătăți printr-o mai bună pregătire pentru efectele negative ale schimbărilor climatice.
Din punct de vedere economic, 77% dintre europeni și două treimi dintre români (66%) sunt de acord daunelor cauzate de schimbările climatice sunt mai costisitoare decât investițiile necesare pentru o tranziție către zero emisii nete.
În ceea ce privește eforturile personale pentru schimbărilor climatice, 59% dintre europeni și numai 29% dintre români afirmă că au acționat în acest sens în ultimele șase luni. Astfel, 68% au spus că nu au acționat în acest sens.
Dintre cei care au întreprins astfel de acțiuni cei mai mulți (64% dintre europeni) au răspuns că se străduie să reducă din cantitatea de deșeuri ți să le separe pentru reciclare. Doar 32% dintre cei chestionați în România au oferit același răspuns. De altfel, deși aveau la dispoziție o listă lungă de variante de răspuns, 23% dintre români au ales „Niciunul / Spontan” atunci când au numit acțiunile întreprinse pentru combaterea schimbărilor climatice.
Întrebați cine este cel mai bine plasat pentru a combate schimbările climatice – cu variantă multiplă de răspuns – 66% dintre europeni au identificat guvernele naționale (58% în România), 59% au numit Uniunea Europeană (47% în România ), iar 58% au răspuns „întreprinderile și industria” (48% în România). Jumătate dintre respondenții români (50%) au considerat că autoritățile locale și regionale sunt cele care ar trebui să ia măsuri în domeniul climei (44 media UE).
Potrivit aceluiași sondaj Eurobarometru, europenii își arată sprijinul și pentru sursele regenerabile de energie, eficiența energetică și autonomia energetică. Astfel, 88% dintre cetățenii consideră că este important ca UE să ia măsuri pentru a spori energia din surse regenerabile și tot 88% au spus că este important ca UE să ia măsuri pentru a îmbunătăți eficiența energetică, precum încurajarea oamenilor să își izoleze locuința, să instaleze panouri solare sau să cumpere autoturisme electrice.
De asemenea, 75% consideră că reducerea importurilor de combustibili fosili va spori securitatea energetică și va aduce beneficii economice, iar 77% dintre europeni sunt de acord că acțiunile de combatere a schimbărilor climatice vor stimula inovarea.
Sondajul a fost efectuat în perioada 18 februarie-10 martie 2025 și inclus peste 26.000 de interviuri cu cetățeni ai UE din diferite grupuri sociale și demografice din toate cele 27 de state membre ale UE.