Impactul secetei în Uniunea Europeană
Recoltele Uniunii Europene sunt devastate de seceta din acest an, cu peste 400 de mii de hectare afectate numai în România.
Lica Manolache, 21.08.2022, 18:29
Temperaturile foarte ridicate şi lipsa precipitațiilor își arată efecte asupra agriculturii din Uniunea Europeană. Aproape jumătate din teritoriul spațiului comunitar se află sub avertizare de secetă iar sute de mii de hectare au fost devastate din cauza incendiilor de vegetație. Din această cauză, recoltele se usucă, rezervele de apă se află la limita de jos, iar producția de energie a scăzut vertiginos. În România, peste 400.000 de hectare sunt afectate de secetă, după cum a transmis Ministerul Agriculturii.
Potrivit Observatorului European al Secetei (EDO) 47% din terenurile Uniunii sunt expuse la pericole mari de secetă iar 17% din teritoriu se află la sub nivelul de “avertizare”, cel mai sever grad de alertă.
Previziunile de vreme uscată pentru multe țări în lunile august și septembrie “adaugă îngrijorări la situația deja foarte critica si, dacă se confirmă, vor exacerba gravitatea secetei și impactul asupra agriculturii, energiei si aprovizionării cu apă”, a avertizat EDO încă de luna trecută.
Anul 2022, unul dintre cei mai grei din istorie pentru agricultură
Potrivit specialiștilor, anul 2022 va fi și mai dificil pentru europeni decât 2018, când condițiile neobișnuit de favorabile din unele părți ale Uniunii l-au protejat de seceta în alte părți. În acel an, vremea deosebit de uscată și de caldă a dus, în Europa centrală și de nord, la producții ale culturilor cheie cu până la 50% mai mici, dar condițiile umede favorabile” din sudul Europei au dus la creșterea recoltelor.
Andrea Toreti, cercetător principal la Centrul Comun de Cercetare al CE, care compilează date pentru EDO prevede că anul în curs va fi cel mai rău din ultimele cinci secole. Nu am analizat pe deplin evenimentul, dar pe baza experienței mele cred că seceta din acest an poate fi chiar mai gravă decât cea din 2018” a spus cercetătorul pentru Sky News, citată de Rador. Anul 2018 a fost atât de extrem încât, privind înapoi la o listă a ultimilor 500 de ani, nu au existat alte evenimente similare”, din cauza suprapunerii de vreme caldă și uscată, a explicat Toreti, care a publicat un studiu despre istoria secetelor în urmă cu patru ani.
Pierderi imense pentru fermierii europeni
Statele Uniunii Europene se confruntă cu pierderi însemnate, după seceta extremă din această vară, notează și publicația Politico. Fermierii din Franța și România se așteaptă la pierderi de producție de până la 14%, respectiv 35% din culturile de cereale, în timp ce culturile de cartofi și fasolea din Belgia sunt în bună parte compromise.
În Italia, una dintre cele mai mari firme agricole, a anunțat că seceta a afectat puternic recolta de orez iar cultivatorii de soiuri tradiționale de orez se așteaptă la pierderi de până la 30% din producție. Un procent la fel de mare se va pierde și din producția italiană de fructe și legume.
Poluarea poate prelungi anii de secetă
Seceta din acest naște îngrijorări privind producția agricolă a UE și pentru anii ce vor urma. Seceta și deficitul de apă vor deveni mai frecvente și intense pe tot continentul, atât timp cât nu se scade volumul emisiilor poluante, a declarat dr. Samantha Burgess, director adjunct al Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice al UE, tot pentru Politico.
Totodată, impactul secetei din acest an asupra recoltelor poate conduce la noi solicitări pentru amânarea reformelor ecologice pregătite de Uniunea Europeană prin noua Politică Agricolă Comună.
Maroš Šefčovič, vicepreşedinte CE, discurs în parlamentul European pe tema secetei din UE – video în limba engleză