Relocarea agențiilor europene din Marea Britanie
Paris și Amsterdam vor găzdui două dintre agențiile europene după ieșirea Marii Britanii din Uniune.
Lica Manolache, 22.11.2017, 11:55
EBA – la Paris, EMA – la Amsterdam
Autoritatea Bancară Europeană (EBA) va avea sediul la Paris în timp ce Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) va fi mutată la Amsterdam, după ce Regatul Unit al Marii Britanii va părăsi UE. Decizia a fost luată, luni, la Consiliul UE pentru Afaceri Generale. Miniștrii celor 27 state europene, întruniți la Milano, nu au reușit, însă, un vot majoritar după trei runde, astfel că gazdele celor două instituții a fost stabilită prin tragere la sorți, de către președinția estoniană a UE. Astfel, Paris a câștigat în fața capitalei Iralndei, Dublin, în timp ce Amsterdam a intrat în finală alături Milano.
Votul de luni a stârnit reacții negative din partea Slovaciei, care a concurat pentru găzduirea EMA. După ce Bratislava s-a clasat pe a patra poziție în votul statelor UE, Slovacia a refuzat să mai voteze, amendând faptul că niciuna din țările nou intrate în blocul comunitar nu vor găzdui Agenția Europeană a Medicamentului, deși reprezentații statelor UE au fost de acord să acorde prioritate une țări din Estul Europei .
19 orașe și-au depus candidatura pentru găzduirea viitorului sediu al EMA, printre care și București. Capitala României nu avea șanse mari, fiind la coada clasametului în preferințele angajaților, împreună cu alte două capitale est-europene, Varșovia (Polonia) și Sofia (Bulgaria). În urma votului de luni, România rămâne pe lista scurtă a țărilor UE care nu găzduiesc nicio agenție europeană.
Ce sunt EBA şi EMA?
Agenția Europeană a Medicamentului are circa 900 de angajați, în timp ce 150 de persoane lucrează, în prezent, pentru Autoritatea Bancară Europeană. EMA evaluează și monitorizează medicamentele din Uniunea Europeană și facilitează dezvoltarea de noi medicamente și accesul la acestea. La rândul său, EBA are ca scop crearea unei piețe unice a produselor bancare și se ocupă de implementarea unui set standard de norme privind reglementarea și supravegherea sistemului bancar, informează site-ul Uniunii Europene.
Declarația de presă a vice-ministrului eston pentru afaceri europene, Matti Maasikas, la finalul întrunirii de la Milano (video în limba engleză):