Românii, îngrijorați de situația financiară, sănătate și educație
Românii sunt foarte preocupați de creșterea prețurilor, inflație și costul de trai, iar majoritatea populației consideră că lucrurile merg în direcția greșită în România.
Lica Manolache, 04.04.2023, 20:11
Situația economică este principala preocupare a românilor, potrivit celui mai recent sondaj Eurobarometru. Cu toate că infalția în UE a început să scadă ușor în primele luni ale anului, prețurile pentru bunuri și alimente continuă să crească, fiind cu 30-40% mai mari față de februarie 2022, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene. Astfel, 43% dintre români consideră că situația financiară a gospodăriei lor este una bună, o scădere de 9 puncte procentuale față de vara anului trecut și departe de media europeană (69%). Doar 7% dintre respondenții din țara noastră au apreciat ca foarte bună situația financiară a gospodăriei. La nivel european, numai 15% sunt îngrijorați de situația financiară a gospodăriei
Peste jumătate dintre români (51%) au indicat creșterea prețurilor, inflația și costul de trai drept cea mai pregnantă problemă cu care se confruntă în prezent în viața personală. Ponderea este mai mică decât media Uniunii, unde 62% dintre cei chestionați au numit aceeași factori ca problema principală. Totodată, 49% dintre români consideră că lucrurile se îndreaptă în direcția corectă în viața lor personală, cu 17 puncte procentuale mai puțin decât media UE (69%) și numai 58% se declară mulțumiți cu viața pe care o au, cu mult sub media celor 27 de state membre (83%).
Următoarea problemă menționată de români este sănătatea (22%), însă 25% dintre tinerii cu vârste între 15-24 de ani declară că sunt mai îngrijorați cu privire la sistemul educațional, iar 34% dintre cei cu vârste între 65-74 de ani au indicat pensiile ca a doua mare îngrijorare. Creșterea prețurilor la energie și impredictibilitatea emiterii facturilor au determinat 64% dintre români să ia măsuri sau să sorească să le ia în viitorul apropiat pentru a-și reduce consumul de energie, o pondere cu 17% mai scăzută față de UE27.
Optmism (albastru) și pesimism (roșu) față de viitorul UE în cele 27 de state membre
Sondajul Eurobarometru de iarnă mai arată că 63% dintre români consideră că lucrurile se îndreaptă în direcția greșită în România, aproape de nivelul din vara anului trecut, dar și de media UE (61%) pentru fiecare stat membru. Dintre respondenții din țara noastră care au dat acest răspuns, peste două treimi (69%) au declarat că întâmpină dificultăți privind plata facturior curente și 72% nu sunt mulțumiți de viața lor.
De asemenea, 72% dintre români sunt de părere că situația generală din țara noastră este proastă și foarte proastă, iar 66% din populație are aceeași părere și despre situația economică, cu 8% mai mulți față de cei care au răspuns la Euroboarometrul din vara lui 2022 și cu 3 puncte procentuale peste media celor 27 de state UE.
În schimb, o bună parte dintre români (47%) spun lucrurile se îndreaptă în direcția corectă în Uniunea Europeană, cu mult peste media europeană (33%). Peste jumătate dintre cei chestionați au încredere în Parlamentul European și în Comisia Europeană și declară că înțeleg cum funcționează Uniunea Europeană.
La un an la declanșarea invaziei rusești în Ucraina, 46% dintre români se declară mulțumiți de răspunsul guvernului de la București la situația din statul vecin. Doar 13% dintre respondenții din țara noastră consideră că situația internațională este o problemă semnificativă pentru România, însă 69% consideră că războiul din Ucraina are consecințe asupra situație economice din țara noastră. La nivelul UE, 86% dintre cei chestionați sunt de aceeași părere.
Cei mai mulți români (58%) sunt mulțumiți de răspunsul din partea Uniunii la invazia rusă din Ucraina, aproape de media europeană (56%), iar 71% dintre respondenții români spun că situația de la granița României reprezintă o amenințare pentru securitatea țării, dar și a Uniunii Eurpoene (69%).
Două treimi dintre români (67%) sprijină impunerea de sancțiuni economice asupra guvernului, companiilor și persoanelor din Rusia (67%), sub media UE de 74%. Întrebați dacă UE ar trebui să își reducă dependența de sursele de energie din Rusia cât mai curând posibil, 71% dintre români sunt de acord cu această abordare, în timp ce europenii o aprobă în proporție de 84%, se mai arată în sondajul Eurobarometru realizat în perioada 12 ianuarie – 6 februarie 2023.