Muncind în România – 03.06.2025
Şapte din zece companii din România vor să adopte inteligenţa artificială, potrivit unui studiu efectuat în primul trimestru al anului în 31 de ţări situate în Europa Centrală şi de Sud-Est, precum şi în Asia Centrală.

Sorin Iordan, 03.06.2025, 15:25
Şapte din zece companii din România vor să adopte inteligenţa artificială, potrivit unui studiu efectuat în primul trimestru al anului în 31 de ţări situate în Europa Centrală şi de Sud-Est, precum şi în Asia Centrală. Pentru companiile din România, inovaţia este o prioritate majoră şi aproximativ 60% investesc în inovarea proceselor şi în marketing strategic, peste omologii lor din Europa. În plus, 67% îşi îmbunătăţesc site-urile web, iar 63% implementează sisteme de gestiune a relaţiei cu clienţii, ceea ce evidenţiază tranziţia către digitalizare şi automatizare. Potrivit studiului pe piaţa muncii, perspectivele sunt optimiste şi 46% dintre companii prognozează angajări pe termen lung. Cu toate acestea, aproape 70% se confruntă cu dificultăţi în găsirea candidaţilor calificaţi, iar aproape 80% sunt îngrijorate de creşterea costurilor cu forţa de muncă şi susţin că strategiile eficiente de gestionare a personalului devin esenţiale pentru atragerea şi menţinerea talentelor. Datele arată că 90% dintre antreprenorii români sunt îngrijoraţi de riscurile geopolitice, iar peste 80% se confruntă cu efectele inflaţiei.
Grupul UMB, controlat de antreprenorul român Dorin Umbrărescu, a anunţat că reporneşte combinatul siderurgic din Oţelu Roşu printr-o investiţie de aproximativ 300 de milioane de euro. Relansarea acestei unităţi va aduce un nou suflu economic în vestul României şi va crea sute de locuri de muncă până în 2026. Lucrările de reabilitare au început deja, potrivit primarului oraşului Oţelu Roşu, Grigore Goja. Acesta a spus că, în prezent, se lucrează la renovarea şi reabilitarea oţelăriei şi că se doreşte pornirea acesteia cu două cuptoare şi instalarea a cel puţin unui laminor. În prima fază, se va produce ţaglă, care va fi prelucrată la Caraş-Severin, urmând ca apoi să fie produse fier beton şi sârmă pentru infrastructura naţională. Încă din luna februarie, UMB Steel a început procesul de recrutare pentru noul combinat, vizând în special personal necalificat şi operatori de utilaje grele. În prima etapă, au fost angajate aproximativ 150 de persoane, iar până în 2026 se estimează că numărul total al angajaţilor va ajunge la 300-400. După pornirea producţiei, vor fi angajaţi oţelari, turnători, laminatori, lăcătuşi şi electricieni. Combinatul siderurgic din Oţelu Roşu este atestat documentar încă din 1796, din perioada Imperiului Habsburgic. De-a lungul timpului, unitatea a trecut prin multiple transformări şi schimbări de proprietate, fiind închisă definitiv în 2012, din cauza datoriilor acumulate.
Aproximativ 16.000 de cetăţeni străini sunt înregistraţi în judeţul Cluj, din nord-vestul României, potrivit datelor Serviciului local de Imigrări. Cei mai mulţi se află aici pentru a muncii sau pentru a studia. În general, la studii vin cetăţeni din Uniunea Europeană, în timp ce majoritatea muncitorilor provin din zona asiatică. Subcomisarul Ciprian Tamaş, de la Serviciul de Imigrări al judeţului Cluj, a spus că de la începutul anului şi până în prezent au fost emise 2.000 de permise de şedere, dintre care 1.800 pentru angajare. Cele mai multe le-au primit cetăţeni din Nepal, 600, urmaţi de cei din Sri Lanka, 400, şi din India, 200. Tamaş a mai arătat că aceştia activează în principal în zona construcţiilor, a serviciilor, în zona de curierat şi de hoteluri şi restaurante. Subcomisarul a avertizat că muncitorii străinii au obligaţia să locuiască la adresa menţionată în acte şi că, potrivit legislaţiei, Serviciul de Imigrări are atribuţii şi în verificarea locurilor în care sunt cazaţi. În urma unor astfel de controale, reprezentanţii IGI au identificat spaţii de cazare în care locuiau şi peste 20 de lucrători din Asia. Camerele erau însă suficient de mari încât să le fie asigurate condiţiile minimale impuse de normele de igienă, a precizat Ciprian Tamaş.
Angajatorii din Bucureşti au disponibile peste 8.100 de locuri de muncă, majoritatea pentru muncitori calificaţi, arată datele Agenţiei Municipale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Instituţia precizează că oferă, gratuit, cursuri de calificare, recalificare şi specializare profesională pentru persoanele aflate în evidenţele sale. AMOFM Bucureşti arată că programele de formare profesională sunt disponibile pentru funcţiile de formator, expert achiziţii publice, administrator de condominii, operator introducere, validare şi prelucrare date, electrician în construcţii, instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze. Aproximativ 7.800 de şomeri se aflau în evidenţele Agenţiei Municipale la finele lunii aprilie 2025, iar rata şomajului în Capitală a scăzut la 0,62%.