Jurnal românesc - 15.04.2019

jurnal românesc - 15.04.2019 Secretarul de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Lilla Debelka a participat la a 14-a ediție a Festivalului "Primăvara românească" de la la Bruxelles.

Tarifele pentru apeluri fixe şi mobile efectuate către orice ţară din interiorul Spaţiului Economic European, care cuprinde statele UE plus Norvegia, Islanda şi Liechtenstein, au fost plafonate, anunţă Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii. Astfel, începând cu data de 15 mai 2019, un apel nu va depăşi 0,19 euro, fără TVA, pe minut, iar un SMS va costa 0,06 euro. 

Potrivit ANCOM, motivele care au dus la plafonarea tarifelor au la bază Regulamentul european 2018/1971, în care se precizează că preţurile ridicate pentru comunicaţiile în interiorul blocului comunitar reprezintă un obstacol în calea funcţionării pieţei interne, deoarece acestea descurajează căutarea şi achiziţionarea de bunuri şi servicii de la un furnizor situat într-un alt stat membru. 

ANCOM precizează că aria de aplicare a acestor plafoane include şi anumite teritorii europene "îndepărtate", respectiv Guyana Franceză, insulele Guadelupa, Martinica, Mayotte, Reunion, partea franceză a insulei Saint-Martin, Azore, Madeira, Canare şi Ĺland. Costul apelurilor şi SMS-urilor către numere din Marea Britanie şi Gibraltar va depinde de evoluţia negocierilor privind Brexit-ul.


Fostul președinte al României Traian Băsescu a declarat, la Chişinău, că doar Unirea poate să aducă Republica Moldova în Uniuinea Europeană și să o scoată din zona gri, transmite Radio Chişinău. Liderul Partidului Mișcarea Populară a trecut Prutul pentru a le prezenta cetăţenilor moldoveni programul formaţiunii sale pentru alegerile europarlamentare intitulat "Uniți în Europa". 

Băsescu a afirmat că misiunea viitorilor europarlamentari ai partidului său "este să contribuie de la Bruxelles la procesul de reunificare a țării". "Hotarul Uniunii Europene e trasat pe Prut", a spus fostul preşedinte. "Republica Moldova nu va fi invitată în următorii 50 de ani să fie membră a UE ca stat, de aceea numai Unirea cu România aduce Republica Moldova în Uniunea Europeană. Numai prezența în UE, unde măcar ai perspectiva prosperității, scoate țara dintr-o zonă gri și o poate așeza în zonă de securitate în NATO", a declarat Băsescu. 

El a precizat că, până la Unire, România trebuie să accelereze procesul de acordare a vizelor şi să simplifice legea cetățeniei în așa fel încât românii din Republica Moldova Moldova să fie membri ai Uniunii. 23 de partide și 7 candidați independenți s-au înscris în competiţia electorală pentru cele 33 de fotolii de eurodeputaţi pe care România le are alocate. Alegerile pentru Parlamentul European sunt programate pentru 26 mai.


Secretarul de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Lilla Debelka a participat la a 14-a ediție a Festivalului "Primăvara românească" de la la Bruxelles. Evenimentul a fost organizat de Casa de Cultură Belgiano-Română Arthis, cu sprijinul primăriei oraşului Bruxelles. 

Secretarul de stat a vizitat standurile a numeroşi artiști veniţi special din România pentru acest festival, meşteșugari care s-au prezentat cu ouă încondeiate, ceramică, pictură pe sticlă şi pe lemn şi costume tradiţionale. Demnitarul a afirmat că activitățile spirituale, educative și culturale sunt în beneficiul comunității românești și contribuie la susținerea identității noastre naționale. 

"Am simțit o bună integrare a comunității românești și un interes major de păstrare a tot ceea ce este specific țării noastre dragi. De aceea, toate gândurile de bine și toată admirația mea sinceră se îndreaptă azi către românii din Bruxelles, pe care îi îndemn să nu uite niciodată de unde au plecat și să rămână în suflet cu mândria de a fi român", a spus Lilla Debelka. Ea le-a promis celor prezenţi că MRP va continua proiectele prin care promovează cultura și spiritualitatea românească și consolidează legăturile dintre românii plecaţi din ţară.www.rri.ro
Publicat: 2019-04-15 11:34:00
Vizualizari: 586
TiparesteTipareste