LYNX Festival 2025
Inițiat de Asociația România Sălbatică și Asociația Forona, LYNX Festival 2025 este primul eveniment dedicat exclusiv fotografiei și filmului documentar de natură de la noi din țară și a adus în fața marilor ecrane, la primele două ediții, peste 3000 de spectatori.

Corina Sabău, 07.06.2025, 13:00
LYNX Festival se desfășoară în această perioadă (4-9 iunie) la Brașov și are în program premiere ale unor producții fabuloase de film documentar, expoziții ample de fotografie, ateliere pentru copii și întâlniri cu invitați internaționali, artiști locali și reprezentanți ai ONG-urilor de mediu. Festivalul, inițiat de Asociația România Sălbatică și Asociația Forona, este primul eveniment dedicat exclusiv fotografiei și filmului documentar de natură de la noi din țară și a adus în fața marilor ecrane, la primele două ediții, peste 3000 de spectatori.
Filmul documentar din deschiderea ediției de anul acesta a fost unul impresionant, nu doar prin imaginile pe care le-a adus pe marele ecran, în premieră în România, ci și prin povestea din spatele producției sale: peste 1.000 de zile de filmare în aproape 30 de țări ale continentului nostru. Dan Dinu, director LYNX Festival, ne vorbește despre filmele din program și despre cel din deschidere: „Europe – one continent, five worlds”/”Europa – un continent, cinci lumi”.
”Anul acesta, selecționerii festivalurilor de profil au ales multe filme despre Europa și, vizionându-le, am avut și noi cam aceleași opțiuni. De aceea avem în program unul dintre cele mai de amploare filme realizate pe continentul nostru, Europe – one continent, five worlds, un periplu prin toate habitatele naturale ale continentului, de la zona de pădure, până la zonele arctice și marine și locuri foarte puțin cunoscute, ca Insulele Azore.
Foarte spectaculos în acest documentar este că ne prezintă și animale foarte diverse. De exemplu, unul dintre mamiferele pe care le surprinde filmul, un animal extrem de rar, care trăiește în Caucaz, este leopardul asiatic. Așa cum spuneam, au mai rămas foarte puțini astfel de leoparzi în Europa. O scenă din același film, care mie mi-a plăcut foarte mult, ne arată cum liliecii pot ajuta la păstrarea cărților vechi depozitate în diferite biblioteci, vânând insectele care altfel le-ar distruge. Dar toate poveștile care fac parte din acest documentar sunt absolut fascinante.”
Produs de Christian Baumeister, care este și regizorul și directorul de imagine al serialului, ”Europa – un continent, cinci lumi” are în total 6 episoade în care sălbăticia și diversitatea continentului nostru sunt prezentate mai amplu și detaliat ca oricând. Filmul, un tribut adus celor mai impresionante minuni naturale ale Europei, a fost filmat timp de trei ani de aproximativ 30 de cameramani din 10 țări diferite, care au surprins natura din peste 50 de locuri, inclusiv din România. Dan Dinu, director LYNX Festival.
”Asta a fost ideea, să începem festivalul cu o producție de amploare. Dar „Europe – one continent, five worlds” nu este singurul film impresionant din selecția de anul acesta. Mai avem, de exemplu, o producție foarte faină care se numește „Lions of the Skeleton Coast”. Este povestea unor pui de leu din Namibia, mai exact de pe Coasta Scheletelor, rămași orfani. Este și unul dintre cele mai premiate filme din festival. Un alt film fascinant readuce în discuție personajele din „Cartea Junglei”. Bagheera, Baloo și Shere Khan prind viață în acest documentar care ne dezvăluie lumea fabuloasă și plină de viață din jungla indiană.
De asemenea, o producție foarte spectaculoasă este ultimul film documentar pe care l-a creat David Attenborough, care s-a lansat recent și a cărui premieră în România se întâmplă la LYNX Festival, înainte să fie lansat la TV sau pe platformele de streaming. Filmul se intitulează „Ocean” și este o poveste despre cum a evoluat explorarea Oceanului Planetar pe parcursul vieții lui Attenborough și despre cât de important este să conservăm oceanul pentru a conserva de fapt natura de pe planetă. Filmul a fost, cum spuneam, lansat în cinema, dar în foarte puține orașe din lume, iar în România, din păcate, nu va rămâne în cinematografe.
De aceea, este cu atât mai interesant să fie văzut pe un ecran mare și de către publicul din România. De altfel, pe lângă proiectele pe care le avem la Centrul Cultural Reduta, pe un ecran mare, organizăm și câteva proiecții 3D, încercăm să diversificăm oferta pentru publicul amator de documentare de natură.”
Fidel obiectivului său principal de a crește gradul de conștientizare asupra importanței pe care natura o are în viața noastră, LYNX Festival păstrează intrarea la proiecții și activități gratuită. Asociația România Sălbatică, co-organizatoare a LYNX Festival, a fost fondată în 2022 și își propune promovarea conservării naturii și a biodiversității prin fotografie și film documentar, având ca obiectiv educarea și sensibilizarea publicului cu privire la protecția naturii. Cel mai cunoscut proiect al asociației este documentarul „România Sălbatică”, premiat de 8 ori la festivaluri de profil naționale și internaționale, distribuit în peste 30 de țări și vizionat de 400.000 de spectatori la cinema sau în proiecții speciale.