Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Certificat de eliberare din robie pe numele lui Oprea Matei

Revoluția Română de la 1848 a fost parte a revoluției europene din același an și expresie a procesului de afirmare a națiunii române și a conștiinței naționale.

Afiș exponat (Foto: MNIR)
Afiș exponat (Foto: MNIR)

, 05.01.2025, 13:33

Revoluția Română de la 1848 a fost parte a revoluției europene din același an și expresie a procesului de afirmare a națiunii române și a conștiinței naționale. Robia în Țările Române a existat în decursul existenței Principatelor Române. Robia este un statut de servitudine, având aspecte comune, dar și diferențe, cu iobăgia și cu sclavia. Sclavia a fost, cu precădere, situația persoanelor de etnie romă. Robii erau proprietatea stăpânului, care dispunea de ei ca de orice alt bun, precum si dreptul de a fi despăgubit dacă era lipsit de bunul lui (Codul penal al anului 1818 din Țara Românească preciza că „Toți țiganii sunt născuți robi” și că „Țiganii fără stăpân sunt proprietatea statului”). Originea primilor romi, ca fiind indiană, este cunoscută mulțumită limbilor lor, dar nu și originea robiei romilor în spațiul Principatelor Române.

Despre eliberarea din robie a romilor avem păstrate dovezi documentare în cadrul Muzeului Național de Istorie a României (MNIR). Dintre acestea, unul foarte important este „Certificatul de eliberare din robie pe numele lui Matei Oprea”. Despre document și despre însemnătatea lui în contextul istoric al epocii am stat de vorbă cu Andreea Ștefan, muzeograf la MNIR:

„„Certificatul de eliberare din robie pe numele lui Matei Oprea” este un document aflat în colecțiile Muzeului Național de Istorie a României, care atestă un episod din cadrul unui proces istoric mai lung care afectează Principatele Române, Țara Românească și Moldova în secolul al XIX-lea, derulându-se între deceniul al patrulea și al cincilea. Este vorba de reformele care au dus la eliberarea robilor romi. Sclavia populației rome în cele două principate este un fenomen care, la mijlocul secolului al XIX-lea, deja reprezintă cea mai importantă și cea mai acută problemă socială pe care cele două principate trebuie să o rezolve. …”

Andreea Ștefan ne vorbește despre spiritul revoluționar de la 1848, influențat de politicile și cultura europeană a epocii, citând pasajul despre dezrobire din programul adoptat în iunie 1848 de către mișcarea revoluționară din Țara Românească, „Proclamația de la Islaz”:

„Eliberarea robilor figurează deja în documentul prin care aceștia își fac cunoscut programul, anume Proclamația de la Islaz, făcută publică pe 21 iunie. … formularea reflectă profunda rușine pe care acești tineri intelectuali, școliți în Occident, moștenitorii valorilor iluministe, o resimt la ideea că în țara lor se perpetuează o asemenea practică socială desuetă și, mai ales, complet inumană. Citez, așadar, un pasaj din textul Proclamației de la Islaz: „Poporul român leapădă de la sine neomenia și rușinea de a ține robi și declară libertatea țiganilor celor particulari. … ”

Andreea Ștefan ne dă mai multe detalii atât despre atitudinea și demersul revoluționarilor de la 1848, cât și despre responsabilitatea acestora în acele momente, respectiv responsabilitățile Comisiei Liberării Robilor:

„Trebuie însă să ținem cont, pe de o parte, de presiunea care plana asupra lor și de necesitatea de a părea în ochii populației cât mai acceptabili, deci moderați. Pe de altă parte, trebuie să ne amintim că acești tineri școliți în Franța proveneau toți din rândul elitei sociale, elita socială, adesea proprietară de moșii, care își câștiga venituri importante din exploatarea muncii gratuite pe care o prestau robii. La doar 5 zile de la Proclamația de la Islaz, pe 26 iunie, este creată și organul prin care urma să se implementeze această importantă reformă socială, anume Comisia Liberării Robilor. … Ea are două sarcini principale aceea de a emite bilete de dezrobire … tot Comisia Liberării Robilor are sarcina de a elibera biletele de despăgubire.”

Despre „Certificatul de eliberare din robie pe numele lui Oprea Matei” din patrimoniul MNIR, Andreea Ștefan ne dă următoarele detalii:

„Este un formular tipizat, imprimat în alfabet de tranziție, adică scris într-un melanj de litere chirilice și litere din alfabetul latin … în cazul acesta este biletul numărul 19276, … Matei Oprea, avea 10 ani în momentul în care a primit certificatul și se afla în posesia lui Ion Ghica. Ion Ghica, participant și el la Revoluția de la 1848 și militant pentru eliberarea robilor.”

Andreea Ștefan ne oferă o privire de ansamblu asupra momentului 1848 din perspectiva eliberării din sclavie pe teritoriul Principatelor Române:

„Momentul 1848 este un pas înapoi în cadrul procesului de emancipare al romilor. Legislația votată de guvernul provizoriu este una efemeră, încetându-și valabilitatea în momentul în care guvernul însuși își încetează activitatea. …”

La final, Andreea Ștefan ne împărtășește câteva opinii despre efectele acelor norme legislative de la 1848 până în contemporaneitate:

„Felul în care robia a afectat comunitatea romă este unul extrem de complex, profund, cu efecte de scurtă durată, care s-au resimțit imediat după eliberare … dar a antrenat și efecte de lungă durată, pe care cu siguranță le-am resimțit în momentul de foarte mare tensiune a celui de-al Doilea Război Mondial, în momentul Holocaustului comunității rome și care se resimt în tendința de marginalizare a comunității rome încă prezentă în comunitatea actuală.”

Sarmisegetuza
Enciclopedia RRI duminică, 29 iunie 2025

Sarmizegetusa

Sarmizegetusa reprezintă un simbol esențial al identității și continuității istorice a poporului român, fiind denumirea comună pentru două...

Sarmizegetusa
Arheologia în România
Enciclopedia RRI duminică, 22 iunie 2025

Arheologia în România

Arheologia este știința care studiază trecutul uman prin recuperarea și analiza culturii materiale și a datelor de mediu descoperite, cum ar fi...

Arheologia în România
Ioan Bianu (1856-1935)
Enciclopedia RRI duminică, 15 iunie 2025

Ioan Bianu (1856-1935)

Instituțiile culturale ale statului modern român au mers în continuitatea a ceea ce existase, dar altele noi s-au înființat de la zero, din...

Ioan Bianu (1856-1935)
Timişoara - Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 (foto: RRI)
Enciclopedia RRI duminică, 08 iunie 2025

Timișoara, un oraș artistic

Timișoara (oraș din Vestul României, în apropierea frontierelor cu Ungaria și Serbia, pe malul râului Bega) este unul dintre marile centre ale...

Timișoara, un oraș artistic
Enciclopedia RRI duminică, 01 iunie 2025

Hillel Manoach (1797-1864)

Comunitatea sefardă din Bucureștiul multicultural l-a dat pe Hillel Manoach, influent om de afaceri din prima jumătate a secolului al 19-lea....

Hillel Manoach (1797-1864)
Enciclopedia RRI duminică, 25 mai 2025

Ziua Regelui

„Ziua Regelui” sau „Ziua Regalității” a fost Ziua națională a României între anii 1866-1916 și 1918-1947. Era sărbătorită la 10...

Ziua Regelui
Enciclopedia RRI duminică, 18 mai 2025

Artistul Dieudonné Auguste Lancelot în spațiul românesc

Unul dintre străinii care au vizitat Principatul Munteniei, cu puțin timp după unirea din 1859 și cu puțin timp înainte de a se numi România,...

Artistul Dieudonné Auguste Lancelot în spațiul românesc
Enciclopedia RRI duminică, 11 mai 2025

Grupul Prolog

În anul 1985, în plin comunism, când exprimarea artistică autentică era tot mai greu de susținut în spațiul public, cinci pictori români...

Grupul Prolog

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company