David Mitrany și teoria funcționalismului
La începutul și la mijlocul secolului XX, un intelectual de origine română s-a aflat în apropierea centrelor de putere și decizie internaționale care hotărau atunci soarta relațiilor internaționale și configurau harta Europei.
Christine Leșcu, 10.12.2023, 16:26
La începutul și la mijlocul secolului XX, un intelectual de origine română s-a aflat în apropierea centrelor de putere și decizie internaționale care hotărau atunci soarta relațiilor internaționale și configurau harta Europei. Intelectualul se numea David Mitrany și se născuse în ianuarie 1888 la București într-o familie evreiască.
În 1908 a absolvit Înalta Şcoală de Comerţ din Bucureşti, iar după satisfacerea stagiului militar, el a decis să emigreze. Inițial, s-a stabilit la Hamburg , unde a studiat trei ani, ca apoi să se îndrepte spre capitala Regatului Unit unde, de puțin timp, funcționa ceea ce avea să devină celebra London School of Economics. Cele două specializări fundamentale pe care Mitrany le-a urmat la LSE, pe lângă cea de ştiinţe economice, au fost sociologia şi ştiinţele politice. În 1918, a obținut diploma de licență urmată de cea de doctorat în 1929. Pe atunci, Mitrany se concentrase pe studiul naţionalismului şi al reformei sociale. Dezlănţuirea primului război mondial îi va schimba percepţia asupra acestor teme.
Despre parcursul profesional al lui David Mitrany ne vorbește acum profesorul universitar Paul Dragoș Aligică.
„Apare undeva în timpul Primului Război Mondial, asociat cu serviciile de intelligence britanice, operând în zona sud-estului Europe, dar după aceea reapare în contextul Conferinței de Pace de la Versailles şi al susţinerii României în tratativele respective, după care este asociat cu ziarul The Manchester Guardian. Mai departe, omul ăsta ajunge, ca atunci când la Princeton se creează Institutul de Studii Avansate, să fie egalul pe linie de științe sociale al lui Einstein, cu care rămâne prieten și cu care are intense conversații. (…) Îl regăsim după aceea în relație cu Foreign Office (ministerul de externe britanic). Mai mult de atât. El a operat pentru entitatea specială creată de Churchill în timpul celui de-al doilea război mondial pentru a orienta efortul de gândire strategică a Imperiului Britanic, la Oxford. Deci a existat această entitate creată la Oxford, din care el făcea parte și care lucra direct, nu cu ministerul sau cu guvernul, ci cu cabinetul de război.”
Prin urmare din 1933 până în 1958 David Mitrany a lucrat la Universitatea Princeton, colaborând însă și cu instituții britanice, mai ales în timpul războiului. Din 1944 până în 1960 a ocupat postul de consilier pe probleme externe în cadrul companiei Unilever. Iar în 1957, a constribuit la crearea în sistemul politic britanic a unei instituţii noi specifice sistemului scandinav: Ombudsman. Și, bineînțeles după în perioada postbelică, a fost implicată în eforturile de gândire și crearea a noii alianțe paneuropene care, ulterior, a devenit Uniunea Europeană.
Profesorul Paul Dragoș Aligică are detalii: „Este implicat în proiectul de gândire a noului sistem european postbelic și este implicat într-o manieră directă împreună cu cei pe care-i numim părinții fondatori ai UE. Teoria sa funcțională a politicii oferea structura, aparatul conceptual și teoretic care ne arată că există o idee alternativă cu privire la cum economiile, societățile, instituțiile se pot integra în contextul european. (…) Dar el a pierdut în competiția cu teoria federalistă a Uniunii Europene într o manieră naturală.”
Așadar, David Mitrany a venit cu o idee alternativă de guvernanță la federalism, aprofundând funcționalismul, o teorie care circula déjà în epocă, dar pe care el a gândit-o în relație cu noul sistem european de relații internaționale. Deși era adeptul unei comunități globale, nu credea că federalizarea este soluția, ci înființarea unor agenții internaționale unde să se coopereze pe anumite domenii.
Abordarea funcțională a lui Mitrany viza depășirea granițelor prin „creşterea naturală a activităţilor comune şi a agenţiilor administrative comune” și susţinea transferul unei părţi a suveranităţii economice către aceste agenții. După cum se știe, însă, proiectul federalist a fost preferat, dar David Mitrany a rămas până la sfârșitul vieții o voce importantă a relațiilor internaționale. De pildă, în apropierea vârstei de 80 de ani, Mitrany a făcut un turneu prin trei mari universități americane Harvard, Yale şi Columbia, susţinând, de asemenea tot în acea perioadă mai multe conferinţe, discuţii şi interviuri televizate. A murit pe 25 iulie 1975, după ce a publicat ultima sa carte despre alternativa funcţionalistă.