Grupul Prolog
În anul 1985, în plin comunism, când exprimarea artistică autentică era tot mai greu de susținut în spațiul public, cinci pictori români îndrăzneau să propună o formă de rezistență prin spiritualitate și reflecție.

Eugen Cojocariu și Ion Puican, 11.05.2025, 11:58
În anul 1985, în plin comunism, când exprimarea artistică autentică era tot mai greu de susținut în spațiul public, cinci pictori români îndrăzneau să propună o formă de rezistență prin spiritualitate și reflecție. Așa a luat naștere Grupul Prolog, cel mai longeviv grup din artele plastice românești, fondat de Paul Gherasim, Constantin Flondor, Horea Paștina, Cristian Paraschiv și Mihai Sârbulescu. Prima lor expoziție – „Floarea de măr”, deschisă în același an la Galeria Căminul Artei din București – a fost mai mult decât un eveniment plastic, a fost o declarație de principii: arta nu este doar expresie vizuală, ci o formă de rugăciune, un exercițiu de contemplație. De altfel, numele grupului – Prolog – sugerează exact această deschidere către „Logos”, către cuvântul creator, divin.
De-a lungul deceniilor, componența grupului a suferit modificări. După dispariția lui Paul Gherasim în 2016, la nucleul grupului inițial s-a adăugat un nou membru activ, Ion Grigorescu. De asemenea, de-a lungul timpului, în jurul grupului s-au coagulat colaboratori apropiați precum alți artiști plastici consacrați.
Viziunea artistică a Grupului Prolog este una simplă, în aparență, dar profundă în conținut. Pictura devine un exercițiu de așteptare, o formă de tăcere activă, în care artistul caută mai degrabă o întâlnire cu misterul decât o afirmare de sine. Natura, timpul, lumina – toate sunt transpuse în limbaje plastice care evocă sacrul. Critici de artă au scris despre acest fenomen artistic unic, subliniind tocmai dimensiunea spirituală a demersului lor. Grupul Prolog nu a fost un colectiv de artiști, ci o formă de comunitate estetică și etică.
Pictorul Constantin Flondor, unul dintre membrii fondatori ai Grupului Prolog, ne-a spus câteva cuvinte despre ce a unit grupul în toți cei 40 de ani de activitate:
„Cum să zic, structura sau caracterul? Caracterul definitoriu al grupării Prolog este omagiul pe care îl dăm naturii. Ori asta ne-a legat pe toți. Longevitatea cred că se definește prin primul criteriu al acestei grupări – a fost prietenia. A urmat după aceea natura, pictura și toate trei sub duhul credinței. Dar prietenia este un lucru care nu se face pe o zi, pe două zile. Asta odată începută, prietenia, și dacă ea se aprofundează, poate dura ani de zile. Asta e prima condiție. A doua condiție ca acest grup sau această grupare, nici măcar nu-i un grup, o grupare, nu a avut un program, nu și-a stabilit un program. Noi trebuie să realizăm X, Y, Z. Avem un algoritm pe care trebuie să le îndeplinim și odată îndeplinit, moare și gruparea. Nu. Ea este pe această iubire, mai pe față, mai tainică față de natura și față de darurile pe care ni le-a dat Dumnezeu pe pământ.”
Grupul a avut expozițiile în țară și în străinătate. Una dintre cele mai importante retrospective, „Prolog – 20 de ani”, a fost organizată în 2006, marcând cu sobrietate și recunoștință două decenii de activitate comună. Totodată, anul acesta, Galeria Romană din București a organizat „Centenar Paul Gherasim (1925-2025)”, ca o mărturie vie a unei prietenii dincolo de timp pentru membrii grupului, sărbătorind 40 de ani de activitate a grupării artistice.
Despre Grupul Prolog ne-a declarat câteva cuvinte și redactorul șef al revistei culturale „Dilema Veche”, Sever Voinescu:
„Grupul Prolog este un grup paradoxal … E un grup longeviv, 40 de ani. De 40 de ani există și funcționează, dar funcționează în modul lor foarte interesant. Fiecare dintre ei este o personalitate bine conturată. Sunt foarte diferiți unul de celălalt. A fost intuiția extraordinară a lui Paul Gherasim de a le oferi acum 40 de ani, o formulă: Haideți cu toții în grădină să pictăm. Au luat șevaletul, au ieșit în aer plin, în plein-air și au început să lucreze. Și fiecare a lucrat după personalitatea lui, după calapodul lui, după sufletul lui. Au ieșit lucruri foarte diferite și totuși vorbesc într-un fel, până la urmă despre același lucru și din cauza asta eu cred că ceea ce îi ține împreună nu e un program, nu e un scop, nu e, cum să spun, bucuria asta a unei solidarități care îi face pe fiecare în parte să se simtă mai puternici. Nici vorbă. E vorba despre duh. Ceea ce îi ține împreună e Duhul.”
Paul Gherasim a fost un pictor român profund spiritual, cunoscut pentru simplitatea rafinată a lucrărilor sale și pentru rolul său fondator în Grupul Prolog. Despre pictorul Paul Gherasim și despre membrii grupării artistice Prolog ne-a vorbit chiar unul dintre membrii fondatori, artistul Constantin Flondor:
„Meritele lui Paul Gherasim nu sunt întru totul cunoscute, tocmai prin faptul că era un om modest, rezervat, fără să intre în ofensivă, dar și prin acest fapt a fost prietenul nostru și sfătuitorul nostru cel mai apropiat. Era și cel mai în vârstă dintre noi. Interesant că în gruparea Prolog, cam din zece în zece ani, avem câte un reprezentant: Paul Gherasim, care, iată, acum ar fi avut 100 de ani. Urmez eu cu zece ani mai tânăr, care la anul fac 90. Încă nu. Ar urma Paștina cu zece ani mai, Mihai Sârbulescu cu Paraschiv și așa. Interesant, se dovedește că între generații, cu diferență de patruzeci, aproape cincizeci de ani, între unul și altul există diferențe, o foarte puternică comuniune și o relație foarte strânsă. Sigur că el a fost și a fost impulsul întâlnirii noastre la Tescani, prin 1985.”
Astăzi, în plină eră digitală, în care imaginea riscă să devină consumabilă și superficială, mesajul Grupului Prolog rămâne mai actual ca oricând: arta este, înainte de toate, o formă de prezență. O formă de a fi cu adevărat.