Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Băile Herculane, comori secrete

Ajungem azi într-una dintre cele mai vechi stațiuni balneare din Europa, atestată în jurul anului 150. Situată în sud-vestul României, stațiunea Băile Herculane oferă o gamă variată de proceduri de tratament.

herculane-hercule foto Daniel Onea RRI
herculane-hercule foto Daniel Onea RRI

, 28.03.2024, 15:30

Ajungem azi într-una dintre cele mai vechi stațiuni balneare din Europa, atestată în jurul anului 150. Situată în sud-vestul României, stațiunea Băile Herculane oferă o gamă variată de proceduri de tratament. Pe lângă calitatea terapeutică deosebită a apelor minerale, aerul puternic ionizat echilibrează sistemul nervos și asigură un somn odihnitor. Astfel, veți putea explora și împrejurimile stațiunii care oferă posibilități multiple de agrement.

Descoperirile arheologice făcute în anul 2016 în Herculane au scos la iveală bazine folosite pentru îmbăierea în apă termală realizate de către civilizația romană. Astfel de construcții nu se mai găsesc în lume decât în zona Asiei Mici sau în celebrul oraș antic Pompei. Așadar, e un loc încărcat de istorie, dar și de povești și legende, spune Laura Pătru, PR manager la Asociația ProTurism Herculane.

„E atestat din 153, așa că a avut timp să strângă o mulțime de povești, de la cele ale familiilor nobile romane care au venit la Herculane și ale căror urme se văd și astăzi. Există în Băile Herculane, în continuare, funcționale, băi din vremea romanilor, așa că și aceste povești se păstrează și sunt tangibile pentru cei care vizitează locul. Stațiunea a mai trecut și printr-o perioadă pe care o numim perioadă austriacă, într-unul dintre momentele ei de glorie, când a fost loc preferat de multe capete încoronate și poartă și astăzi semnele acestor oaspeți pe care i-a avut de-a lungul timpului. Cine este pasionat de istorie poate să vină să vadă foișorul împărătesei Elisabeta, la Herculane, un loc care a fost construit de localnici pentru ca împărăteasa Sisi să poată la micul dejun acolo.”

În centrul vechi al stațiunii, se mai pot vedea încă vechile bazele de tratament. Pe aleea dintre acestea, se ridică, la mijloc, statuia lui Hercule. Însă puțină lume știe că în aceste complexuri, care străjuiesc statuia eroului legendar, funcționa primul lift hidraulic al Europei, o minune tehnologică a epocii, apărută la sfârșitul anilor 1800. Cabina de lift era ridicată prin presiunea apei din izvoarele termale. Iar legendele sunt la fel de fascinante ca istoria locului.

Sunt o mulțime de legende, pentru că natura din Herculane este spectaculoasă și, desigur, în primul rând ea se leagă de legenda lui Hercule, întemeietorul stațiunii. De aici, se ramifică o mulțime de povești în tradiția locală. Turiștii pot vizita Grota Haiducilor, un loc în care se spune că se ascundeau comori, sau să vadă Grota cu Aburi, unde se spune că însuși Burebista, regele geto-dacilor, venea ca să vorbească cu zeii. Așa că atunci când vorbim de istorie și de legende, stațiunea Băile Herculane e foarte bogată. Înainte de toate, Herculane este un spectacol al naturii, atât ca peisaje, cât și ca resurse, așa că poate să fie lejer o experiență de vacanță completă, cu atât mai mult cu cât este o excelentă tabără de bază pentru o mulțime de obiective din jur.”

În Băile Herculane, veți remarca și clădirea unui cazinou. Acesta a fost construit între anii 1862-1864, de către același arhitect vienez care a conceput și planurile inițiale pentru Castelul Peleș: Wilhelm von Doderer. Loc de întâlnire și distracție al capetelor încoronate și al nobilimii vremii, Cazinoul din Herculane a fost nu numai primul cazinou al acestei zone a continentului, ci și unul dintre cele mai îndrăgite de aristocrația vremii. Locul unde s-au pierdut și s-au câștigat averi pentru curțile Europei, un loc animat de trăsuri, pietre prețioase și rochii de epocă.

Un alt vestigiu renumit al orașului este gara stațiunii, considerată cea mai frumoasă din România și una din cele mai romantice ale Europei. Este copia unuia dintre castele de vânătoare ale Împărătesei Terezia, din apropierea Vienei. De aici, sunt șapte kilometri până în centrul stațiunii, unde turiștii se pot bucura de apele tămăduitoare, spune Laura Pătru, PR manager la Asociația ProTurism Herculane.

„Sunt 16 izvoare, fiecare cu particularitatea sa, așa că se pot trata afecțiuni foarte variate, de la reumatism, afecțiuni neurologice, dermatologice. E o gamă destul de vastă. Totodată, unitățile de cazare din Băile Herculane țin foarte bine pasul cu toate tendințele europene în materie de SPA, iar această tendință spune că trebuie să combinăm, cumva, aceste terapii cu apă cu terapiile de relaxare. O să găsiți în unitățile de cazare din Herculane masaje care includ apă termală, care nu sunt tocmai tratamentul pe care îl știm noi de la bunici, în felul în care era perceput, dar, totuși, ne bucurăm de puterea apelor într-un mod mai modern, care ne relaxează. Desigur, încercăm să aducem natura locului cât mai mult în interior, ca produsul terapeutic din Herculane să fie specific acelui loc. Veți găsi în oferte masaje cu combinații de uleiuri din plante locale sau masaje cu miere din surse locale, pentru că experiența trebuie să fie autentică și specifică acestui loc. Bazele de tratament din stațiune sunt destul de bine dezvoltate, au și segment de balneologie și segment de SPA. Terapiile sunt foarte variate, sunt terapeuți locali și internaționali.”

Dacă veți explora și împrejurimile, în zona stațiunii, în sezonul cald, veți vedea foarte mulți fluturi. Există peste 1500 de specii aici. Acest fapt se datorează proprietăților deosebite ale aerului din zonă, ceea ce face ca în Herculane să fie concentrate 45% dintre speciile de fluturi din România, dar și singurul loc din lume în care se pot găsi unele specii de fluturi. Tot în împrejurimi, veți putea explora Cazanele Dunării, un loc cu adevărat spectaculos, spune Laura Pătru, PR manager la Asociația ProTurism Herculane.

„Tot acolo se găsește Chipul lui Decebal sculptat în stâncă, care este cea mai mare sculptură în munte din Europa. Se pot face plimbări cu barca, cu vaporașul, și este o zonă cât se poate de relaxantă, cu peisaje spectaculoase. De la Herculane se ajunge într-un timp destul de scurt la satul Ineleț. Accesul spre el se face doar pe o scară verticală din lemn, de-a lungul unei cascade. Faptul că acest stat este atât de greu accesibil a făcut ca tradiția acolo și timpul să se oprească în loc. Pentru că tehnologia încă nu a pătruns la acest cătun atât de sus în munte, vizitatorii pot să vadă Banatul Montan de acum 100 de ani, cu oamenii și tradițiile lui.”

Iată, așadar, câteva motive pentru a vizita stațiunea Băile Herculane, un loc în care puterea tămăduitoare a apelor nu a dezamăgit de 2.000 de ani.

RadioRomaniaInternational · Radio Tour – 28.03.2024
Zarnesti (sursa foto facebookprimariazarnestibrasov)
Radio Tour joi, 27 iunie 2024

Vacanță la munte, în Zărnești

Majoritatea turiștilor vin în Zărnești pentru viața sălbatică și pentru observarea animalelor din pădure. Sunt atrași de bogăția de...

Vacanță la munte, în Zărnești
Delta Dunarii foto Stefan Baciu RRI
Radio Tour joi, 20 iunie 2024

Turism ecologic în Delta Dunării

Este considerată un paradis al naturii, dar și o destinație pentru turism sustenabil. Descoperim în această rubrică turismul ecologic, cu...

Turism ecologic în Delta Dunării
Mangalia (foto: visitmangalia.ro)
Radio Tour joi, 13 iunie 2024

Mangalia, destinație de vacanță pe litoralul românesc

Situat la extremitatea sud-estică a României, la malul Mării Negre, municipiul Mangalia reprezintă o destinație importantă de vacanță. Veți...

Mangalia, destinație de vacanță pe litoralul românesc
Foto: Iulia Opran / RRI
Radio Tour joi, 06 iunie 2024

Sezon estival la Marea Neagră

În fiecare an, litoralul românesc al Mării Negre se schimbă în bine. Apar hoteluri noi și se fac investiții. Astfel, turiștii care au fost...

Sezon estival la Marea Neagră
Radio Tour joi, 30 mai 2024

Oradea, capitala Art Nouveau a României

Fără a impresiona prin mărime sau opulență, clădirile din Oradea s-au remarcat dintotdeauna prin frumusețea lor.  Orașul poate fi o...

Oradea, capitala Art Nouveau a României
Radio Tour joi, 23 mai 2024

Pădurea Craiului, experiențe pentru fiecare

Cu familia, prietenii sau colegii, pentru relaxare sau aventură, veți găsi că Munții Pădurea Craiului sunt un adevărat refugiu în natură....

Pădurea Craiului, experiențe pentru fiecare
Radio Tour joi, 16 mai 2024

Bucureștiul, la pas

Prima atestare documentară certă a Bucureștiului datează din 1459. Cu o istorie bogată, capitala României se prezintă azi ca un punct de...

Bucureștiul, la pas
Radio Tour joi, 09 mai 2024

Castelul Corvinilor, legenda vie a Transilvaniei

Castelul Corvinilor este monumentul de arhitectură gotică, civilă și militară cel mai bine păstrat din centrul și din sud-estul Europei....

Castelul Corvinilor, legenda vie a Transilvaniei

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company