„Drumul voievozilor”
Continuăm vizitele din cadrul concursului cu premii de la RRI, cu titlul “De la ‘Drumul vinului, la ‘Drumul voievozilor.
Ana-Maria Cononovici, 23.01.2014, 10:12
Continuăm vizitele din cadrul concursului cu premii de la RRI, cu titlul “De la ‘Drumul vinului’, la ‘Drumul voievozilor’”. Concursul este dedicat judeţului Prahova, din sudul României, cu reşedinţa la Ploieşti şi este inspirat de programele de promovare turistică Drumul fructelor”, Drumul vinului”, Drumul voievozilor”, derulate de Consiliul Judeţean Prahova.
Astăzi pornim pe Drumul voievozilor”, un traseu de promovare a obiectivelor istorice din judeţul Prahova. Ghid pe acest drum ne este Anca Baciu, secretar general Asociaţia pentru promovarea şi dezvoltarea turismului Prahova.
Drumul voievozilor este un drum turistic, pentru iubitorii de istorie şi artă. Aici turiştii pot vedea urme ale istoriei din zona Munteniei, în zona Prahova, urme ale existenţei umane în aceste teritorii, urme ale domnitorilor Vlad Ţepeş, Mihai Viteazul, Matei Basarab. Aici se pot găsi ruine ale bisericilor întemeiate de aceşti domnitori, palate, diverse monumente de arhitectură.”
Începem vizita noastră în localitatea Floreşti, situată în vestul judeţului Prahova, ocupând o parte din pantele de sud ale Carpaţilor şi care se întinde până în zona de câmpie. Localitatea are adânci rădăcini în istorie. Prin împrejurimi, arheologii au descoperit resturi de ceramică romană şi monede cu chipul împăratului Traian. Ce vizităm aici ne spune Anca Baciu: Unul dintre cele mai importante obiective şi cele mai frumoase este Palatul Micul Trianon de la Floreşti, palatul Cantacuzino, construit de Gheorghe Grigore Cantacuzino, zis Nababul, adică bogatul, pentru nepoata sa Alice. Palatul a fost construit după modelul Palatului Trianon din Franţa, cu toate cuceririle tehnicii din acea epocă. Din păcate, palatul este afectat de trecerea timpului, dar dacă ajungeţi în Floreşti veţi vedea că domeniul a fost foarte frumos la vremea lui.”
Proiectul palatului aparţina arhitectului Ion Berindey şi se inspira din arhitectura palatului Micul Trianon, situat în grădina Palatului Versailles din Franţa. Palatul, cunoscut la început ca Palatul Domniţei“, avea la parter 15 încăperi, din care o mare sală de onoare de 70 mp. Palatul este construit din cărămidă şi placat pe exterior cu travertin şi imită ca structură Micul Trianon, fiind construit pe 3 nivele inegale (demisol, parter şi etaj), dar împrumută o parte din elementele faţadei de la Marele Trianon. Cele zece coloane neoclasice ce ritmează faţada palatului de la Floreşti sunt grupate în perechi, cu excepţia extremelor, ca la Marele Trianon, care are însă şaisprezece coloane.
Pe lângă acest edificiu ridicat în anii 1910-1916, alte obiective ce merită vizitate în zonă sunt: Biserica Adormirea Maicii Domnului Călineşti (1640), Biserica Sf. Treime (1887) – pictată de Gheorghe Tătărăscu şi Conacul Mavros Cantacuzino cu capela (1821-1825).
Pe Drumul voievozilor” descoperim locuri aproape necunoscute azi, dar care au jucat un rol important în istorie. Anca Baciu: Drumul este proiectat să pornească dinspre Dâmboviţa spre Buzău, pe cursul râului Cricov. În acest moment drumul cuprinde patru localităţi, iar la finalul proiectului vor fi optsprezece. Acum se pot vizita obiective în Filipeştii de Târg, Filipeştii de pădure, Ariceşti Rahtivani şi Floreşti. Câteva urme se mai găsesc şi în Ploieşti. Aceste tururi se fac în principal individual, în fiecare localitate sunt aceste obiective marcate ca fiind parte din Drumul Voievozilor, sunt obiective din secolul XVIII, în general, dar şi mai vechi, unele chiar din secolul XVI.”.
Descoperim astfel localităţi ce poartă numele unor boieri români: localitatea Filipeşti aminteşte de familia de boieri Filipescu, Ariceşti-Rahtivani, de familia nobilului Ariceşti.
Pe unde ne mai poartă paşii Drumul voievozilor” ne spune tot Anca Baciu: În Filipeştii de Pădure se găsesc ruinele conacului lui Matei şi Toma Cantacuzino, Biserica Sfinţii Trei Ierarhi, finalizată în 1688. În Filipeştii de Târg se pot vizita ruinele vechii poşte, Crucea de Piatră, datând din perioada lui Matei Basarab, moara veche de apă, Conacul Pană Filipescu, biserica Adormirii Maicii Domnului. În Ariceştii Rahtivani se poate vizita biserica Sf.Ilie şi Sf. Nicolae, ruinele bisericii din Peneşti, conacul domniţei Vasilescu, biserica Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril din Nedelea din 1793. De asemenea, se poate vedea o cruce de piatră în parcul şcolii speciale din Nedelea.”
Proiectul ,,Drumul Voievozilor” este în dezvoltare, iar când va fi finalizat va străbate mai multe localităţi (Ciorani, Drăgăneşti, Gherghiţa, Balta Doamnei, Gorgota, Tinosu, Brazi, Târgşoru Vechi, Ariceştii Rahtivani, Filipeştii de Târg), ieşind spre Târgovişte, în judeţul Dâmboviţa, şi urmând cele mai importante zone în care au fost făcute descoperiri arheologice şi există monumente arhitecturale de interes naţional. Anca Baciu ne lansează o invitaţie: Sunt multe obiective, călătorul trebuie să aibă răbdare să le descopere şi să vadă adevărata frumuseţe a acestor obiective. Vă aşteptăm pe Drumul Voievozilor, ca şi pe celelalte două drumuri turistice Drumul vinului şi Drumul fructelor, vă aşteptăm în Prahova, să vedeţi şi partea istorică a acestor ţinuturi, să vedeţi pe unde a trecut Mihai Viteazul, întemeietorul primei uniri a ţărilor române, care şi-a stabilit şi o tabără temporară la Ploieşti, de unde a pornit să înfăptuiască marea unire din 1600.”
Iar noi, vă invităm să urmăriţi emisiunile RRI, site-ul www.rri.ro şi profilurile de Facebook, Twitter, Pinterest şi Flickr, să răspundeţi corect, în scris, la întrebările de concurs şi puteţi câstiga. Concursul va dura până pe 15 martie 2014, data poştei.