Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Istorie, cultură și agrement în Botoșani

Județul Botoșani este o destinație care îmbină armonios istoria, cultura și natura, oferind vizitatorilor o experiență autentic românească, într-o regiune mai puțin cunoscută, dar bogată în valori patrimoniale.

Casa Memorială „Mihai Eminescu” - Com. Mihai Eminescu, sat Ipotești, Botoșani (foto: visitbotosani.ro)
Casa Memorială „Mihai Eminescu” - Com. Mihai Eminescu, sat Ipotești, Botoșani (foto: visitbotosani.ro)

, 15.05.2025, 15:13

Județul Botoșani este o destinație care îmbină armonios istoria, cultura și natura, oferind vizitatorilor o experiență autentic românească, într-o regiune mai puțin cunoscută, dar bogată în valori patrimoniale. De asemenea, zona oferă o varietate de opțiuni pentru turismul de agrement, combinând relaxarea, sportul și distracția în aer liber. Skatingul și escalada, râul artificial pentru rafting, dar și piscinele exterioare completează oferta.

Anul 2025 vine cu noutăți pentru turiștii care ajung în această zonă. S-a pus un accent mai mare pe promovarea marelui poet Mihai Eminescu, născut la Botoșani, după cum aflăm de la Florentina Gheorghiță, directoarea Centrului Național de Informare și Promovare Turistică.

„S-a făcut o rută inedită, pe urmele pașilor poetului prin orașul nostru. Toată această rută este marcată cu niște plăci de granit pe care sunt gravate toate strofele poemului Luceafărul. Urmându-le, o să aflați informații despre toate locurile importante pentru marele poet: a fost sufleor, a fost actor, a fost conțopist la primărie, se plimba prin parcul care, acum, îi poartă numele.

Bineînțeles că, pe lângă toate acestea, găsiți un muzeu de etnografie, găsiți Casa memorială Nicolae Iorga, iar, la sfârșit, dacă vreți să vă relaxați, puteți să petreceți trei ore la Aqua Park. Acesta este la marginea orașului. Puteți sta la piscină, în zona SPA sau, iarna, la patinorul acoperit. El este unic pentru că nu are numai piscină acoperită și descoperită. Avem patinoar acoperit. Avem patru terenuri de tenis, două terenuri pentru minifotbal acoperite iarna. Vara pot fi descoperite.

Avem locuri de joacă pentru copii, în funcție de vârstă. Există acolo un mare lac un râu artificial de rafting, care este al treilea din Europa și este unic în țara noastră. Vara vă puteți plimba cu hidrobicicleta. Dacă nu vă încântă niciuna dintre aceste activități, vă invităm efectiv să vă plimbați pașii în cele 48 de hectare pe care se întinde parcul nostru.”

Ruta pleacă din centrul vechi istoric al orașului, chiar de lângă ușa Centrului de Informare Turistică.

„Până în strofa cu numărul unu, avem un totem care ne arată cam pe unde era o alee a cafenelelor pe vremea marelui poet. Știm că Mihai Eminescu era un iubitor al cafelei și se oprea sigur la una dintre cafenele.

Pe urmă, avem la piatra de hotar cu numărul doi: restaurantul unde îi plăcea să-și petreacă seriile cu un pahar de vin, să cânte cu lăutarii și să-și scrie poeziile lui nemaipomenite. Toți pașii urmează locul unde a fost casa unde s-a născut, biserica unde a fost botezat, alte clădiri foarte importante și se încheie în parcul Mihai Eminescu. Acolo s-au amplasat două grupuri statoare, unde vă puteți fotografia împreună cu Mihai Eminescu și cu Veronica Micle, iubita poetului, sau să stați pe bancă sus pe un deal care există în spatele parcului, la un foișor, lângă marele poet.”

Municipiul Botoșani, din nordul Moldovei, ascunde o rețea extinsă de tuneluri subterane și catacombe medievale, recent confirmate științific, care promit să devină un obiectiv turistic de importanță europeană. Se presupune că acestea se întind pe kilometri întregi și că fac legătura dintre diferite zone ale orașului cu Mănăstirea Popăuți, ctitorie a lui Ștefan cel Mare de la finele secolului al XV-lea.

Centrul Vechi al orașului este împânzit de aceste galerii subterane, construite pe două sau trei niveluri. Tunelurile au fost menționate în legende locale timp de secole, dar existența lor a fost dovedită recent printr-un proiect european, folosindu-se o tehnologie avansată cu unde electromagnetice de înaltă frecvență în sol.

Aflăm de la Florentina Gheorghiță, directoarea Centrului Național de Informare și Promovare Turistică, despre amenajarea unor noi zone turistice:

„Și aici venim cu o noutate în urma altui proiect prin care s-a făcut scanarea beciurilor, care erau menționate mai mult în legende, în poveștile bătrânilor. Am reușit să depistăm tunelurile de legătură între clădirile din centrul vechi.

Într-unul din beciuri s-a făcut un muzeu al comunităților, pentru că Botoșani a fost un oraș cosmopolit. El a fost creat prin buna colaborare a mai multor comunități: evrei, armeni, ruși lipoveni, romi, au fost și greci. Prin urmare, am pus comunitățile în evidență în acest beci. Apoi, va urma un alt proiect, tot în partea de subteran, cu un muzeu al personalităților.

Îl avem pe George Enescu, care este cunoscut foarte bine la nivel mondial. Și Mihai Eminescu este cunoscut bine în anumite zone ale Europei sau în Turcia. Am fost foarte încântați că a fost foarte bine primit. Avem un pictor foarte cunoscut, Ștefan Lucian. Nicolae Iorga, de asemenea, este un istoric renumit. Pe lângă aceștia, avem foarte mulți ingineri, profesori de matematică.”

Ceramica Kuty este întâlnită în nordul României și este renumită pentru stilul unic de decorare. Culorile dominante sunt negru, galben, verde și alb, dar cu o tentă metalizată sau lucioasă, obținută prin tehnici speciale de ardere. În orașul Botoșani, îl veți găsi pe ultimul meșter care lucrează ceramică Kuty, domnul Iacinschi.

Ne avantajează foarte mult că sediul dânsului este foarte aproape de centrul vechi istoric. Totodată, în județ avem meșteri de împletituri, de încondeiat ouă. Mai sunt meșteri care fac măști populare sau ii, care țes covoare. Deci, acoperim cam toate domeniile. Îi întâlniți și la evenimente. Cel mai apropiat este Festivalul Internațional al Cântecului, Jocului și Portului Popular „Vasile Andriescu”, în perioada 3-6 iulie, când sigur vor fi și meșterii populari în zona respectivă.

Apoi, în 14-15 iunie, debutează prima ediție a Maratonului Nordului în orașul Botoșani. Vor fi amplasate mai multe puncte în care meșterii populari și producătorii locali să-și poată prezenta produsele pentru cei care vin la acest maraton.”

Florentina Gheorghiță, directoarea Centrului Național de Informare și Promovare Turistică din Botoșani, vă recomandă și „Drumul Mănăstirilor”. Proiectul a fost implementat acum doi ani. Acest traseu oferă o incursiune în istoria medievală a Moldovei. Veți afla despre mari voievozi precum Ștefan cel Mare (domnie: 14 aprilie 1457– 2 iulie 1504) și Petru Rareș (domnie: 20 ianuarie 1527 – 18 septembrie 1538), dar și despre tradiția ortodoxă românească.

Traseul poate fi parcurs cu mașina într-o zi sau două zile și cuprinde o salbă de mănăstiri, unele cu o vechime de peste 500 de ani: Mănăstirea Vorona, Sihăstria Vorona, Coșula, renumită pentru galbenul de Coșula, Mănăstirea Zosin. Drumul în sine a primit și el foarte multe recenzii pozitive din partea turiștilor, întrucât traversează zone întregi de păduri dese.

RadioRomaniaInternational · Radio Tour 15.05.2025
Foto: facebook.com/tinutulzimbrului.ro
Radio Tour joi, 19 iunie 2025

Ținutul Zimbrului

Ținutul Zimbrului din județul Neamț este o destinație de ecoturism recunoscută pentru peisajele naturale și biodiversitatea bogată. Zona...

Ținutul Zimbrului
Cazinoul din Constanţa (foto: Ştefan Baciu/RRI)
Radio Tour joi, 12 iunie 2025

Constanța, orașul turistic de la malul Mării Negre

Ajungem azi într-unul dintre cele mai importante orașe din România, situat în sud-estul țării, pe țărmul Mării Negre. Cu o istorie de peste...

Constanța, orașul turistic de la malul Mării Negre
Piatra Craiului (Foto: RRI)
Radio Tour joi, 05 iunie 2025

Parcul Național Piatra Craiului

Parcul Național Piatra Craiului este una dintre cele mai spectaculoase destinații montane din România. Este renumit pentru creasta sa calcaroasă...

Parcul Național Piatra Craiului
Foto: Stefano Zocca / unsplash.com
Radio Tour joi, 29 mai 2025

Cicloturism în România

Cea mai solicitată zonă pentru cicloturism este Transilvania, iar, din punct de vedere logistic, este și cea mai dezvoltată zonă. Totuși, cele...

Cicloturism în România
Radio Tour joi, 22 mai 2025

Turist în județul Sibiu

În județul Sibiu, arhitectura medievală se îmbină cu peisaje montane spectaculoase. Orașul Sibiu, capitală europeană culturală în 2007,...

Turist în județul Sibiu
Radio Tour joi, 08 mai 2025

Litoralul românesc, Riviera Sud

De la Mangalia până la Cap Aurora, sudul litoralului s-a unit și a lansat un concept unitar de promovare, atât pentru turiștii români, cât și...

Litoralul românesc, Riviera Sud
Radio Tour joi, 01 mai 2025

România, prin obiectivul camerei de fotografiat

Turiștii care aleg să cunoască România prin intermediul unor vizite ghidate de un fotograf profesionist se pot bucura la plecare de fotografii...

România, prin obiectivul camerei de fotografiat
Radio Tour joi, 24 aprilie 2025

Sulina

Este cel mai estic punct al României, oraş riveran la Marea Neagră, dar şi la Dunăre, port care în anul 1904 era casă pentru 18 naţii, după...

Sulina

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company