La schi, în România
Zăpadă, soare, voie bună! Acestea sunt tentaţiile cu care vă întâmpină pârtiile din România în această iarnă.
Ana-Maria Cononovici, 12.12.2013, 10:26
Zăpadă, soare, voie bună! Acestea sunt tentaţiile cu care vă întâmpină pârtiile din România în această iarnă. Şi pentru că România beneficiază de multe zone montane, se poate schia în mai multe regiuni din ţară, fiecare cu farmecul său aparte, completat de obiceiuri tradiţionale şi de ospitalitatea oamenilor locului.
Cele mai cunoscute şi mai pline de viaţă staţiuni, dar şi cele mai aglomerate, sunt cele de pe Valea Prahovei: Sinaia, Buşteni, Azuga, Predeal. Aici, pârtii pentru toate nivelurile, instalaţii de transport pe cablu şi tunuri de zăpadă, creează condiţiile pentru o vacanţă la schi perfectă. Unde să schiem la Sinaia, ne recomandă Radu Mişcoci, proprietar de bază sportivă din Sinaia: “E foarte frumos în Valea Dorului, mie acolo îmi place cel mai mult. Există variantele şi de la Cota 2000 şi de la Cota 1400, Valea lui Carp este pentru schiorii mai experimentaţi, Drumul de vară este o pârtie de categorie mai uşoară. În Valea Dorului sunt două telescaune, două trasee şi se schiază foarte bine. Snowboarduri de închiriat se găsesc doar la baza Telegondolei din Sinaia, traseele sunt destul de puţine şi e nevoie de zăpadă multă ca să mergi pe ele.”
Spre seară vă puteţi bucura de oferta cluburilor sau puteţi schimba schiurile cu patinele şi aluneca pe patinoarele deschise în fiecare staţiune.
Mai spre nord, la poalele munţilor Postăvaru, se găseşte staţiunea Poiana Braşov. Staţiunea a fost înfiinţată în anul 1895, ca loc turistic pentru braşoveni. În 1906, Poiana Braşov era recunoscută deja ca staţiune de iarnă, iar trei ani mai târziu, în 1909, se desfăşurau aici primele competiţii de iarnă. Odată cu organizarea Jocurilor Universitare de Iarnă în anul 1951, Poiana Braşov devenea prima staţiune montană din ţară destinată practicării sporturilor de iarnă, domeniul schiabil totalizând 24 de kilometri. Ca activităţi apres-ski, puteţi practica înot sau saună. Puteţi încerca, de asemenea, un masaj la piscinele din staţiune sau gimnastică de întreţinere.
Şi în vestul ţării se poate schia la Semenic, în zona Sibiului, sau pe Muntele Mic, în zona Timişoarei. Dragoş Pop, director administrativ la Muntele Mic SRL, ne spune de ce merită să alegem această destinaţie pentru vacanţa de iarnă: Muntele Mic este cea mai înaltă staţiune montană din vestul ţării. Avem trei teleschiuri, zăpada ţine de la jumătatea lunii noiembrie până la jumătatea lunii aprilie. Este foarte frumos la noi, avem noi locuri de cazare. De anul acesta avem o noutate, pentru că s-a realizat o parcare de maşini sus pe Muntele Mic şi se ajunge cu maşina până sus în staţiune, nu se mai urcă doar cu telescaunul, adică doar când este vreme bună. Preţurile sunt accesibile faţă de cele din alte staţiuni: de exemplu un ski-pass pe toată ziua este 50 de lei, iar o urcare cu teleschiul este între 1,5-3 lei, cam astea ar fi avantajele noastre, plus preţurile mici la cazare. Îi aşteptăm pe turişti, ca în fiecare an, cu multă zăpadă şi cu pârtii amenajate, cu căldura specifică zonei şi cu soare pe pârtiile de la Muntele Mic.”
Deşi Bucovina este cunoscută mai ales pentru turismul religios, vizitatorii căutând de obicei liniştea mănăstirilor ctitorite de Ştefan cel Mare, la Vatra Dornei puteţi alege să şi schiaţi. Petru Grigoraş, director şcoală de schi din Vatra Dornei, vine cu detalii: Vatra Dornei este şi va rămâne una dintre cele mai importante staţiuni din nordul ţării. Pe perioada de iarnă, aici se strâng mii de turişti care vin să practice sporturile de iarnă sau alte activităţi în aer liber. La şcoala de schi, noi oferim toată gama de servicii pentru disciplinele schi sau snowboard: de la lecţii private, la lecţii colective, cursuri în grupuri mici. La Vatra Dornei sunt în acest moment patru pârtii de schi, unele cu transport pe cablu tip teleschi şi una cu telescaun. Sunt pârtii pentru toate nivelurile tehnice şi pentru toate gusturile. Două din ele au şi iluminat nocturn şi tunuri de zăpadă. Vatra Dornei are o ofertă generoasă din acest punct de vedere.”
Dacă doriţi să vă bucuraţi de ofertele pentru perioada Crăciunului şi Revelionului într-una din staţiunile de schi din România este cazul să vă grabiţi, pentru că agenţiile de turism au anunţat deja o ocupare a capacităţii de cazare de aproximativ 80%. Dar cum iarna abia a început, suntem convinşi că pentru schi veţi alege una din staţiunile româneşti.