Litoralul românesc, Riviera Sud
De la Mangalia până la Cap Aurora, sudul litoralului s-a unit și a lansat un concept unitar de promovare, atât pentru turiștii români, cât și pentru cei străini: Riviera Sud.

Daniel Onea, 08.05.2025, 15:59
De la Mangalia până la Cap Aurora, sudul litoralului s-a unit și a lansat un concept unitar de promovare, atât pentru turiștii români, cât și pentru cei străini: Riviera Sud. Astfel, hotelierii și agențiile de turism vor să atragă un număr din ce în ce mai mare de vizitatori. Descoperim azi obiective turistice unice în sudul litoralului românesc al Mării Negre, alături de Filip Dumitru, manager al Organizației de Management al Destinației Mangalia.
„Așteptăm sezonul și noi. Mai mulți turiști au ajuns deja la mare și, bineînțeles, avem structurile de tratament. Clienții le-au folosit deja în sezonul ăsta sezon de iarnă pentru forme de tratament și refacere în zona. Suntem în Mangalia oraș pe malul mării oraș, ales de Casa Regală începând cu regele Carol, care a înființat herghelia de cai pur-sânge arab. Regina Maria a fost tot în zona asta de sud. Tot în Mangalia, avem cele șase stațiuni Jupiter, Venus, Saturn, Neptun, Cap Aurora, Olimp, stațiuni de renume, de interes, cu istorie și care își așteaptă turiștii acum ca destinație de vacanță.”
Unul dintre cele mai interesante obiective naturale al zonei poate fi Peștera Movile. Aceasta este considerată de speologi una dintre cele mai mari descoperiri științifice ale secolului al XX-lea. Caverna este unică în lume datorită sistemului de chemosinteză prin care organismele au supraviețuit, în lipsa oxigenului, prin oxidarea unor substanțe minerale. Cercetătorii de la NASA au comparat mediul din Peștera cu cel de pe planeta Marte. Pana in 1990, când s-a început explorarea peșterii, cei 12.000 de metri pătrați ai acesteia au fost complet izolați de schimbările mediului exterior. Ecosistemul se presupune ca ar fi fost izolat de exterior pentru aproximativ 5,5 milioane de ani.
Revenind la zona urbană, Mangalia este unul dintre cele mai vechi orașe locuite continuu din România. Se mândrește cu o istorie bogată și diversă, care se întinde pe 2.500 de ani. Fondată inițial de greci în secolul al VI-lea î.Hr. sub numele de Callatis, a devenit rapid un important centru comercial datorită locației sale strategice pe coasta Mării Negre. În epoca romană și bizantină, Mangalia a înflorit ca un centru semnificativ de comerț și de cultură.
În perioada medievală, orașul a fost sub controlul genovezilor și, mai târziu, al Imperiului Otoman, ceea ce a lăsat un impact de durată asupra arhitecturii și moștenirii sale culturale. Astăzi, vizitatorii Mangaliei pot explora ruinele sale antice, inclusiv rămășițele cetății Callatis și impresionantul Muzeu Arheologic, care găzduiește artefacte din trecutul grecesc, roman și bizantin al orașului, spune Filip Dumitru, manager al Organizației de Management al Destinației Mangalia.
„Când vorbim despre Muzeul Callatis, vorbim despre singurul papirus din România, cu o vechime de 5.000 de ani, care se regăsește în zonă. În Muzeul Callatis, avem informații privind arheologia veche, de origine grecească. Grecii au înființat zona de coastă a Mării Negre, în zona României de astăzi. Se pot vedea vestigii antice. Cercetarea continuă și există descoperiri spectaculoase despre orașul scufundat, Callatis. Ele sunt realizate și prezentate de o echipă de cercetători și de arheologi care prezintă muzeul Callatis. Avem și Esmahan Sultan. Este o geamie de la 1400, cu o istorie la fel de frumoasă și de misterioasă, realizată de turci în perioada ocupării lor a zonei Mangalia. Aceasta are, într-adevăr, o istorie foarte frumoasă. Avem și o întreagă rețea de muzee și de locuri de vizitat, care îți pot ocupa timpul liber atunci când ești în vacanță la mare. Dar, totuși, piesa de rezistență și atractivitatea zonei și a Mangaliei se regăsește tot în infrastructură, pe care destinația o pune la punct. Vorbim despre cele șase stațiuni, plus Mangalia.”
Riviera Sud este un proiect ambițios de transformare a sudului litoralului românesc, de la Mangalia până la Cap Aurora, într-o destinație turistică de lux. Inițiativa vizează atragerea a peste două milioane de turiști anual, români și străini, prin modernizarea infrastructurii și oferirea de servicii turistice de înaltă calitate.
Proiectul include modernizarea hotelurilor, introducerea serviciilor all-inclusive, facilități precum plaje private cu șezlonguri gratuite și transport gratuit între stațiuni. De asemenea, sunt oferite experiențe inedite, cum ar fi excursii cu iahtul din portul turistic Mangalia și zboruri cu elicopterul de la Tuzla.
„Lansăm în piață un proiect foarte provocator și ne propunem să promovăm destinația ca fiind Riviera Sud a României. Vorbim despre șapte stațiuni, profilate, cu identitate proprie și modernizate. Acestea se adresează în mod preponderent familiilor tinere cu copii, dar, fără discuție, și tinerilor și celorlalte categorii. Avem o ofertă foarte diversă de structuri de cazare, de la trei la cinci stele, structuri de tip all-inclusive și cu servicii la alegere. De asemenea, avem o rețea mare de restaurante independente.
Există și un proiect grozav pe care l-am finalizat. Este vorba de noile plaje, amenajate și lărgite. Cred că avem cea mai cea mai generoasă plajă la mare, în Europa. Pentru turiști, am realizat o prezentare a tuturor stațiunilor de la nord la sud. Pe visitmangalia.ro, putem să selectăm stațiunea, după imaginile realizate din dronă, să ne selectăm imaginea cu hotelul sau cu zona care ne interesează: mai aproape de mare sau de pădure. Vedem hotelul, intrăm în hotel, vedem structura de cazare, vedem live cum arată recepția, intrarea, ofertele speciale, piscinele, sălile de conferință și facilitățile interioare. Astfel, putem selecta în cunoștință de cauză locul, hotelul sau zona de plajă în care ne dorim să ne facem vacanța în sezonul de vară. E o platformă interesantă, în dinamică. O actualizăm tot timpul, pentru a fi un instrument de lucru pentru turiști.”
Conform datelor care ne-au fost oferite de Filip Dumitru, manager al Organizației de Management al Destinației Mangalia, în 2024, Rivera Sud a înregistrat locul al 15-lea în România, la sosirile de turiști într-o destinație de vacanță, un număr în creștere cu 24% față de 2022. Cea mai mare creștere a numărului de turiști s-a înregistrat în stațiunea Saturn, care a beneficiat de investiții de aproximativ cinci milioane de euro. Pe locul al doilea, ca număr de turiști, se situează stațiunea Venus.