Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Parcul Național Piatra Craiului

Parcul Național Piatra Craiului este una dintre cele mai spectaculoase destinații montane din România.

Piatra Craiului (Foto: RRI)
Piatra Craiului (Foto: RRI)

, 05.06.2025, 16:16

Parcul Național Piatra Craiului este una dintre cele mai spectaculoase destinații montane din România. Este renumit pentru creasta sa calcaroasă unică și pentru biodiversitatea bogată. De asemenea, veți găsi aici numeroase trasee turistice marcate pentru drumeții și pentru cicloturism, adaptate diverselor niveluri de dificultate. Din punct de vedere administrativ, Parcul Național Piatra Craiului se întinde pe teritoriul a două județe: Brașov și Argeș. Primul pas către protejarea acestei zone a fost făcut în 1938. În 2025, este unul dintre cele mai frumoase parcuri naționale din Romania, întins pe aproape 15 mii de hectare. Tot aici avem și multe trasee turistice, după cum am aflat de la Mircea Vergheleț, directorul administrației.

„Există în Parcul Național Piatra Craiului un număr de 43 de trasee turistice marcate și omologate. Sunt trasee atât în zona joasă a masivului, cât și trasee care ajung în zona crestei, în zona stâncilor. Există și trasee pentru cicloturism. Avem desemnate 11 trasee de cicloturism. Ele se pot găsi pe pagina de internet a parcului, chiar și cu fișiere GPX care pot fi importate în aparate GPS și care pot fi urmate de către cei care doresc să fac acest sport. Însumează o lungime totală de aproximativ 120 de km.”

Vizitarea unor păduri virgine, excursii dedicate observării ursului brun din observatoare închise, alpinism și escaladă, vizitarea stânelor românești, turism ecvestru, iată câteva repere din oferta pe care o veți găsi la fața locului. Acestora li se adaugă flora bogată. Parcul Național Piatra Craiului adăpostește aproximativ 1.200 de specii de plante, ceea ce înseamnă o treime din numărul total al speciilor de plante din România. Amatorii turismului ecologic vor să vadă, de exemplu, cele peste 30 de specii de orhidee din Piatra Craiului. Nu vă gândiți la specii exotice. Arată exact ca acelea, dar sunt foarte mici. Sunt orhidee de munte.

„Piatra Craiului, din acest punct de vedere, este o zonă foarte importantă, în care a fost studiată în special flora. Avem trei etaje principalele de vegetație. Etajul montan cuprinde zone de la baza masivului, unde avem habitate speciale. Acestea sunt fânețe care, prin grija locuitorilor, a proprietarilor de terenuri, își păstrează caracterul tradițional. O parte este cosită, altă parte e folosită pentru pășunatul cu animale. În această zonă, avem un număr foarte mare de orhidee.

Apoi, urmează pădurile, începând cu amestecurile de fag, brad și molid, care sunt cele mai stabile habitate forestiere din zona montană, urmată de molidișuri de limită altitudinală. După aceea, avem zona subalpină, care conține tufărișuri, jneapăn, diverse alte specii, iar, la altitudini de peste 2.000 de metri, se află zona alpină, mai mult cu pajiști alpine. Aș dori să menționez că este singura zonă din România cu regiune alpină pe calcare. Piatra Craiului este cel mai înalt masiv calcaros din România, singurul care depășește altitudini de 2.000 de metri.”

În ciuda orientării ușoare, turiștii trebuie să știe că Piatra Craiului e un munte dificil. Pantele sunt foarte abrupte. Ei trebuie să aibă echipamentul pregătit: bocanci, pelerină de ploaie și, de asemenea, fiind o zonă cu calcar, trebuie să aibă și apă. În zona alpină și subalpină nu există apă, spune Mircea Vergheleț, directorul administrației Piatra Craiului.

„Este foarte important ca ei să fie informați asupra izvoarelor existente, iar, în zona de creastă, să-și aducă apa în rucsac pentru că nu există surse de apă. Acest lucru se întâmplă pentru că roca de calcar este permeabilă. Toată apa din precipitații intră prin fisuri în interiorul zonei calcaroase și iese la baza masivului, atât în zona sudică cât și în zona nordică, sub formă de izvoare puternice. De exemplu la Fântânile Domnilor, în zona râului Zărneștilor, tot orașul Zărnești se alimentează cu apă din aceste izvoare. Este un izvor foarte important care provine din Piatra Craiului.”

Turiștii vin să vadă și carnivorele mari din Parcul Național Piatra Craiului. Aproape în fiecare zi apar grupuri organizate de turiști care vin să observe vulpi, căpriori sau mistreți.

„Fauna cuprinde mai multe categorii. În primul rând avem numeroase specii de insecte. Începe acuma sezonul de fluturi în zonele de fânețe. Apoi, sunt aproape 120 de specii de păsări. Aș enumera aici atât răpitoarele de zi, răpitoarele de noapte, dar și foarte multe specii care își duc viața în pădure. Ciocănitorile pot fi observate acum hrănindu-și pui. Apoi, există mamiferele, cum ar fi capra neagră. Piatra Craiului cred că a devenit casa caprei negre, datorită opririi activității de vânătoare în urmă cu peste 20 de ani, de când a început activitatea administrației Parcului Național Piața Craiului.

Zona Pietrei Craiului a devenit poate cel mai potrivit loc din România ca să vezi și să fotografiezi capre negre. Toate rețelele de socializare sunt pline de fotografii făcute cu telefonul de la distanțe foarte mici. Eu însumi am avut ocazia să stau peste noapte la un refugiu, în zona crestei, la un metru de o capră neagră, care nu se mai sperie de oameni.”

Fiecare vizită în Parcul Național Piatra Craiului ar trebui să înceapă din centrul de vizitare, spune Mircea Vergheleț, directorul administrației.

„Am reușit să realizăm un centru de vizitare care este nu după părerea noastră, ci după vizitatorilor, unul dintre cele mai bine dotate din țară. Avem aproximativ 9.000 de vizitatori pe an care intră în acest centru, dintre care jumătate sunt copii. Sunt foarte multe clase, foarte multe tabere, care vin în mod organizat. Își fac o rezervare în prealabil și vin să vadă acest centru de vizitare. Se inițiază în ceea ce înseamnă Parcul Național Piatra Craiului, după care merg în teren având deja câteva cunoștințe importante despre parc.

În Piața Craiului numărul total de turiști este de circa 150.000. Noi am făcut niște evaluări ale acestui fenomen turistic. Pe de-o parte este foarte bine, pe de altă parte, trebuie să avem grijă ca acest mare aflux turistic să nu afecteze speciile și habitatele din parc.”

Agroturismul este foarte bine reprezentat în zonă. Aici, pe lângă cunoașterea satului românesc, aveți și multe ocazii pentru distracție și odihnă activă. Mâncărurile tradiționale românești, preparate de gazdele la care veți fi cazați, alături de băuturile specifice, vă vor da energia de care aveți nevoie pentru a străbate traseele marcate.

RadioRomaniaInternational · Radio Tour 05.06.2025
Cazinoul din Constanţa (foto: Ştefan Baciu/RRI)
Radio Tour joi, 12 iunie 2025

Constanța, orașul turistic de la malul Mării Negre

Ajungem azi într-unul dintre cele mai importante orașe din România, situat în sud-estul țării, pe țărmul Mării Negre. Cu o istorie de peste...

Constanța, orașul turistic de la malul Mării Negre
Foto: Stefano Zocca / unsplash.com
Radio Tour joi, 29 mai 2025

Cicloturism în România

Cea mai solicitată zonă pentru cicloturism este Transilvania, iar, din punct de vedere logistic, este și cea mai dezvoltată zonă. Totuși, cele...

Cicloturism în România
Piaţa Mare din Sibiu (foto: Ştefan Baciu, RRI)
Radio Tour joi, 22 mai 2025

Turist în județul Sibiu

În județul Sibiu, arhitectura medievală se îmbină cu peisaje montane spectaculoase. Orașul Sibiu, capitală europeană culturală în 2007,...

Turist în județul Sibiu
Casa Memorială „Mihai Eminescu” - Com. Mihai Eminescu, sat Ipotești, Botoșani (foto: visitbotosani.ro)
Radio Tour joi, 15 mai 2025

Istorie, cultură și agrement în Botoșani

Județul Botoșani este o destinație care îmbină armonios istoria, cultura și natura, oferind vizitatorilor o experiență autentic românească,...

Istorie, cultură și agrement în Botoșani
Radio Tour joi, 08 mai 2025

Litoralul românesc, Riviera Sud

De la Mangalia până la Cap Aurora, sudul litoralului s-a unit și a lansat un concept unitar de promovare, atât pentru turiștii români, cât și...

Litoralul românesc, Riviera Sud
Radio Tour joi, 01 mai 2025

România, prin obiectivul camerei de fotografiat

Turiștii care aleg să cunoască România prin intermediul unor vizite ghidate de un fotograf profesionist se pot bucura la plecare de fotografii...

România, prin obiectivul camerei de fotografiat
Radio Tour joi, 24 aprilie 2025

Sulina

Este cel mai estic punct al României, oraş riveran la Marea Neagră, dar şi la Dunăre, port care în anul 1904 era casă pentru 18 naţii, după...

Sulina
Radio Tour joi, 17 aprilie 2025

Spectacolul primăverii în Maramureș

Maramureșul a devenit o destinație tradițională de Paște. Pe lângă bucatele tradiționale și o prezentare a tradițiilor, turiștii sunt...

Spectacolul primăverii în Maramureș

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company