Târgoviște, între trecut și prezent
Orașul Târgoviște, fostă capitală a Țării Românești, își întâmpină turiștii cu o atmosferă încărcată de istorie și de farmec medieval.

Daniel Onea, 10.04.2025, 13:31
Orașul Târgoviște, fostă capitală a Țării Românești, își întâmpină turiștii cu o atmosferă încărcată de istorie și de farmec medieval. Vizitatorii vor păși în timp, într-o epocă a domnitorilor viteji și a boierilor mândri. Turnul Chindiei, simbolul orașului, se înalță impunător, vegheat de zidurile cetății care au rezistat peste secole. Însă Târgoviște este și un oraș al evenimentelor și al serilor târzii, la terasele din centrul vechi.
Orașul Târgoviște este atestat documentar pentru prima dată în 12 noiembrie 1396. Într-un document, domnitorul Mircea cel Bătrân menționa orașul ca fiind reședință domnească, ceea ce sublinia importanța sa strategică și politică încă din secolul al XIV-lea. Această atestare marchează începutul unei perioade glorioase pentru Târgoviște. Așadar, destinația noastră este emblematică pentru istoria României și a românilor, după cum aflăm de la primarul Daniel Cristian Stan:
„Este vechea Cetate de Scaun a Țării Românești, care, mai bine de trei secole, a reprezentat principalul centru social, economic, politic, militar al Valahiei. Este un oraș în care, în momentul de față, putem găsi o combinație între istorie și modernism. Având această istorie foarte bogată, cu siguranță, turiștii vor găsi aici vestigii importante, pentru că avem, spre exemplu, Complexul Național Muzeal Curtea Domnească. În afară de vechea Cetate de Scaun, Turnul Chindiei, vom găsi și muzee. Avem, spre exemplu, Muzeul de Istorie, Muzeul de Artă, Muzeul Scriitorilor Dâmbovițeni, avem și Muzeul de Istorie al Poliției Române, Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic, Casa Memorială I.L. Caragiale și așa mai departe.
Deci, Târgoviște oferă din acest punct de vedere foarte multe posibilități de a petrece timp de calitate. Dar spuneam că Târgoviște nu reprezintă numai istorie, reprezintă și un oraș care atrage prin spații verzi și parcuri generoase. Sunt foarte multe investiții în această zonă, făcute, în principal, pe fonduri europene. De asemenea, pentru iubitorii de sport, avem un complex turistic de natație cu tot ceea ce este necesar, de la bazin olimpic de înot până la Aqua Land, dacă e vară, săli de fitness și așa mai departe. Totodată, avem o ofertă foarte bună în ceea ce privește restaurantele. Avem Centrul Vechi, unde se poate mânca foarte bine.”
Punctul central al Curții Domnești din Târgoviște este impunătorul Turn al Chindiei, construit în secolul al XV-lea, probabil la ordinul lui Vlad Țepeș, ca parte a unui sistem defensiv și de supraveghere. Cu o înălțime de aproximativ 27 de metri, turnul oferă și astăzi o priveliște panoramică asupra orașului. Ansamblul mai cuprinde ruinele Palatului Domnesc, Biserica Mare Domnească în stil renascentist, beciurile și zidurile de apărare, dar și grădini amenajate în stil istoric. Curtea Domnească este inclusă în patrimoniul cultural național și atrage anual mii de turiști pasionați de istorie, arhitectură și legende.
Calendarul cultural al orașului Târgoviște este foarte bogat, astfel încât, indiferent de perioada anului în care ne-am programa vizita, există probabilitatea să putem fi spectatorii unui eveniment. Despre cele mai importante sărbători ale municipiului, aflăm de la Daniel Cristian Stan, primar.
„Organizăm, de exemplu, Tudorița sau Paștele Cailor, un eveniment specific bulgarilor din Târgoviște. Avem, de asemenea, Calea Luminii, care este un eveniment unic în țară și se desfășoară în Joia Mare. Sunt aprinse foarte multe lumânări pe un traseu care pleacă din Piața Mihai Viteazu și ajunge pe bulevardul pe Bulevardul Regele Carol. Deci, sunt foarte multe lucruri interesante în Târgoviște, pe care pe care un turist le poate face. Avem festivalul Babel – Festivalul Artelor Spectacolului, avem, de asemenea, un concert „Primăvara Clasică Europeană”, Festivalul „George Enescu”. Totodată, avem Zilele Cetății, la începutul lunii septembrie, pentru că în 8 septembrie este Ziua Municipiului Târgoviște. „Crizantema de Aur” este cel mai longeviv festival muzical din România se derulează la Târgoviște.”
Pentru cei care doresc să viziteze împrejurimile, una dintre destinațiile cele mai căutate este Sinaia. Supranumit orașul regal, Sinaia este una dintre cele mai elegante și pitorești stațiuni montane din România, situată la poalele Munților Bucegi.
„Avem, de exemplu Mânăstirea Dealu. Este cunoscută mai ales pentru faptul că aici se află capul unuia dintre cei mai importanți domnitori din Țara Românească și din istoria românilor. La mănăstirea Dealu este capul lui Mihai Viteazu și este foarte aproape de Târgoviște. Și Sinaia e foarte aproape de Târgoviște, la câțiva zeci de kilometri. Se ajunge foarte repede. Palatul de la Potlogi, de asemenea, este în vecinătatea municipiului Târgoviște, mănăstirea Viforâta, iar de la București în Târgoviște se ajunge în 50 de minute. Zona istorică a municipiului Târgoviște este cea mai este cea mai atractivă pentru turiști și, dacă le mai și spunem că la Târgoviște a domnit Vlad Țepeș, Vlad Dracul, cum îl cunosc, care a inspirat și personajul Dracula, lucrurile devin și mai interesante pentru turiști.”
Daniel Cristian Stan, primarul orașului Târgoviște, anunță un proiect derulat din fonduri europene, pentru reabilitarea șanțului Cetății din Târgoviște. Conform specialiștilor, este singura construcție militară de tip bizantin-sârbesc, încă existentă în sud-estul Europei.
„Înconjura municipiul și proteja Târgoviștea medievală. Avem un proiect prin care restaurăm acest monument istoric și îl punem în valoare. Cred că va fi cu un impact foarte mare din punct de vedere turistic. Discutăm de o fortificație de câțiva kilometri, care străbate municipiul Târgoviște. Vor fi refăcute spațiile verzi, vor fi făcute și niște palisade în anumite zone, va fi monitorizare video, vor exista piste de biciclete și așa mai departe. Va fi o investiție care va crește încă și mai mult potențialul turistic al Târgoviștei. Așadar, dacă doriți să vedeți un oraș frumos, un oraș istoric, în același timp să vedeți un oraș modern, verde și foarte primitor, vă invităm la Târgoviște.”
Invitația a fost lansată. Vă așteptăm și data viitoare cu o nouă destinație.