România, prin obiectivul camerei de fotografiat
Turiștii care aleg să cunoască România prin intermediul unor vizite ghidate de un fotograf profesionist se pot bucura la plecare de fotografii deosebite cu cele mai frumoase locuri vizitate, adesea mai greu accesibile pe cont propriu.
Daniel Onea, 01.05.2025, 16:25
Turiștii care aleg să cunoască România prin intermediul unor vizite ghidate de un fotograf profesionist se pot bucura la plecare de fotografii deosebite cu cele mai frumoase locuri vizitate, adesea mai greu accesibile pe cont propriu.
Tururile foto sunt concepute nu doar pentru cei care au ca hobby fotografia, ci și pentru pasionații de natură, sălbăticie, tradiții și oameni. Turiștii pot fi atât începători, cât și avansați în arta fotografiei.
Aflăm astăzi cum se desfășoară un tur foto și explorăm două zone ale României din această perspectivă.
Mihai Moiceanu este fotograf și creator de film independent și ne va fi ghid în următoarele minute. Stabilit în Brașov, domeniul principal de activitate al lui Mihai Moiceanu este fotografia de natură și de călătorie. România este o destinație fotografică încă cvasinecunoscută, spune ghidul nostru. În special fotografii, caută locurile care sunt uimitoare. Interesant este că și România le are, numai că ele nefiind chiar la îndemâna tuturor, sunt mai greu de găsit.
„Maramureș este o zonă extraordinar de bogată din punct de vedere fotografic. Oferim subiecte culturale, de călătorie, portrete, întâlniri cu oameni deosebiți, acces în niște locuri extraordinare. Am o tură pe care organizez de vreo 20 și ceva de ani cu mocănița pe Valea Vaserului, dar nu este o tură obișnuită în care ne îmbarcăm ca niște turiști în mocăniță.
Timp de o zi întreagă, închiriem această mocăniță și ne oprim pe Valea Vaserului, în toate locurile în care merită să fie făcute fotografii, în locuri spectaculoase, fie că e vorba de poduri, trecem printr-un tunel sau printr-o zonă foarte pitorească. Oprim trenul și facem fotografii, dar, pe lângă aceasta, facem fotografii și cu activitatea pentru care a fost destinată mocănița de pe Valea Vaserului: un tren forestier cu linie îngustă.”
Caracteristica principală a acestui tren este că el este încă viu, continuă ghidul nostru: „Pe această vale, încă se scoate lemn din exploatările forestiere aflate în Munții Maramureșului. Sunt unu, două trenuri pe zi, dar, în același timp, fotografiem oamenii de pe lângă tren, oamenii care muncesc, care pregătesc locomotiva, de dimineață, în depouri. Aceștia o alimentează cu apă, cu cărbune, cu lemne, o gresează, îi fac presiune și așa mai departe. Sunt momente extraordinar de spectaculoase și care oferă fotografului nenumărate subiecte.
După ce terminăm cu mocănița, bineînțeles că mergem să fotografiem celebrele sate maramureșene, cu oamenii deosebiți pe care întâlnim aici. Fie că sunt meșteri populari, fie că sunt locuri în care se mai păstrează tradiții așa cum sunt ele de sute de ani. Aici e iarăși o un loc în care subiectele fotografice sunt extraordinare.
Toți cei care parcurg Maramureș rămân încântați de această diversitate extraordinară de subiecte fotografice, plecând de la peisaj și ajungând la tradiții, cultură, fotografie de călătorie, fotografie cu mocănița și așa mai departe.”
Tururile sunt de două tipuri. Sunt unele care pleacă la dată fixă, pe care Mihai Moiceanu le organizează în funcție de anumite cerințe ale pieței și mai sunt și tururi organizate la cerere, de la o persoană până la 15 persoane maximum. În general, sunt tururi la care locurile sunt limitate din cauza faptului că accesul este oarecum restricționat în anumite zone, iar fiecare turist fotograf trebuie să aibă spațiu pentru a trăi din plin experiența. La fel se întâmplă și în cazul în care subiectul principal este natura.
„Sunt două tipuri de tură natură. Sunt ture pentru peisaje, prin care mergem în zonele cu peisaj spectaculos din România, și sunt ture în care fotografiem viața sălbatică. Aceste ture au loc fie în Delta Dunării, pentru fotografii care îndrăgesc păsăretul și peisajele deltaice, fie în munți. Acolo ne întâlnim cu ursul, cu zimbrul, cu capra neagră. Sunt zone în care accesul este oarecum restricționat la un număr redus de fotografi, iar acolo sunt ture în care nu pot merge decât cu patru, cinci fotografi, pentru că așa se impune.
Se pot face fotografii la bocănitul cerbului, la lovitul cocoșului, la urs, la zimbri, când e alergatul caprelor negre, toamna, și așa mai departe. Deci, sunt tot felul de ture care se adresează tuturor celor care iubesc viața sălbatică și vor să o fotografieze.
În toate aceste ture, în general, mergem cu rangerii parcurilor naționale și există un protocol pe care trebuie să-l respectăm în așa fel încât să nu deranjăm animalele. Toată fotografia noastră trebuie să interfereze cât mai puțin cu viața sălbatică, pentru a obține o imagine cât mai frumoasă și cât mai autentică.”
De exemplu, în sălbăticia Munților Carpați se află cea mai mare populație de urs brun din Europa. Cu toate acestea, ursul, in sălbăticie, este un animal greu de fotografiat si contrar părerii generale, este un animal sfios, după cum aflăm de la fotograful Mihai Moiceanu. A face fotografii urșilor aflați în libertate nu este un lucru tocmai la îndemâna oricui. Totuși, experiența fotografică se anunță fascinantă și, în același timp, sigură. Într-un astfel de tur, trei seri la rând, urșii vor fi fotografiați în trei areale diferite. Iar fiindcă zona are potențial fotografic, peisajul la răsărit va fi o alta țintă.
Impresiile la finalul tururilor nu se lasă așteptate, deși turiștii străini, de obicei, se exprimă mai des decât cei români.
„Am tot felul de turiști care au venit fie la peisaj, fie la ture culturale, fie la ture de wildlife și care, realmente, au fost încântați pentru că nu știu la ce să se aștepte, iar când descoperă cât de spectaculos este, rămân impresionați.
Spre exemplu, un biolog din Anglia îmi spunea că de mult își dorea să ajungă în România. Nu avea foarte multe informații, dar în momentul în care a ajuns aici, așteptările au fost cu mult depășite. El e specializat în plante și a găsit o multitudine de plante sălbatice, arbori. Absolut a plecat în drăgostit de pădurile din România. Având în vedere că pădurile sunt destul de puțin extinse în Anglia. Ar fi un exemplu, dar sunt fotografi din toată lumea. Și foarte mulți fotografi din România sunt dornici să facă astfel de ture.”
România oferă o multitudine de destinații perfecte pentru tururile foto. Prin astfel de tururi, descoperim nu doar frumusețea naturală și culturală, ci și povești care merită imortalizate. Așadar, iată un alt mod de a explora România. Iar, la final, fiecare imagine va spune o poveste.