Spectacolul primăverii în Maramureș
Maramureșul a devenit o destinație tradițională de Paște. Pe lângă bucatele tradiționale și o prezentare a tradițiilor, turiștii sunt invitați și la mișcare, întrucât se pot face drumeții, traseele fiind destinate întregii familii.

Daniel Onea, 17.04.2025, 16:41
Maramureșul a devenit o destinație tradițională de Paște. Pe lângă bucatele tradiționale și o prezentare a tradițiilor, turiștii sunt invitați și la mișcare, întrucât se pot face drumeții, traseele fiind destinate întregii familii. Nu puteți rata nici o plimbare cu mocănița sau vizitele la renumitele biserici din lemn, opt fiind incluse în patrimoniul mondial UNESCO.
Toate sărbătorile sunt frumoase în Maramureș, spune ghidul nostru, Dan Carpov, promotor al turismului în zonă. Bineînțeles, și sărbătoarea de Paște se remarcă printr-o combinație unică de tradiții străvechi, o atmosferă religioasă intensă și peisaje primăvăratice deosebite.
„Cel mai important motiv pentru care merită să vină lumea de aceste sărbători în Maramureș este respectarea strictă a tradițiilor religioase. Slujbele din Săptămâna Mare sunt, poate, cele mai importante, cu ritualurile specifice zonei. Avem procesiuni religioase, cum ar fi și cea din Vinerea Mare, cu purtarea Sfântului Epitaf. Sunt impresionante pentru turiști și pentru toți cei care vizitează Maramureșul. De asemenea, avem obiceiuri pascale unice, specifice zonei, cum ar fi stropitul fetelor cu parfum în a doua zi de Paște, care se păstrează cu sfințenie în anumite sate. Este un moment foarte plăcut, după ce trecem prin patimile care sunt înainte de sărbătoare.
De asemenea, tradiție este și partea culinară. Avem pască, cozonac, drob. Carnea de miel este, bineînțeles, cea emblematică pentru acest moment din an. Este un eveniment specific pentru fiecare gospodărie din Maramureș, gospodărie care are o atmosferă autentică. Satele maramureșene, așa cum știm, își păstrează farmecul tradițional. Vor fi case de lemn, porți sculptate, biserici din lemn de vizitat. Ele pot fi experimentate în preajma sărbătorilor de Paști puțin diferit, pentru că nu mai avem acea agitație urbană. În rural, totul se întâmplă mai încet, mai în liniște. Dealurile și munții, până acum acoperiți de alb, prind culoarea specifică primăverii. Verdele începe să apară.”
Maramureșul este renumit pentru agroturism și oferă, de asemenea, numeroase posibilități de cazare, inclusiv în case tradiționale, iar pensiunile din zona rurală încurajează chiar turiștii să participe la activitățile gospodărești.
„Astfel, turiștii pot învăța câte puțin din tradițiile specifice locului. Aceste cazări se fac, de obicei, în case păstrate în apropierea pensiunilor sau în curtea comună cu pensiunile. Acestea sunt renovate, au toate facilitățile cu care sunt obișnuiți acum oamenii din secolul al XXI-lea, dar, bineînțeles, au acel iz tradițional bine cunoscut zonei și, bineînțeles, arhitectura specifică. În ceea ce privește participarea la activități, deja s-a început în anumite zone cu munca la câmp. Astfel, se pot vedea animalele, tot felul de echipamente care încă sunt tradiționale pentru această muncă primăvăratică, de câmp, și, bineînțeles, se pregătesc deja primele straturi în jurul gospodăriilor. Turiștii care vin nu vor să facă munci foarte laborioase, dar, de obicei, acestea sunt cele care îi scot puțin în aer liber.”
Dan Carpov, promotor al turismului în Maramureș, ne recomandă astfel de cazări, în gospodării tradiționale, pentru a vedea și cum se prepară rețetele tradiționale sau chiar pentru a găti împreună cu gazdele. Veți observa că toate ingredientele sunt proaspete. Sunt din apropiere, din gospodărie, din vecini, așa cum se face încă în mediul rural.
„De asemenea, este interesant că cei care vin în Maramureș pot să descopere meșteșugurile tradiționale și, așa cum spun străinii, learning-by-doing, meșterii o să-i invite să vadă cum este să sculpteze lemnul sau să practice olăritul. Doamnele, domnișoarele pot să verifice puțin cum stă treaba cu țesutul și cu războiul de țesut și, bineînțeles, cel mai important și cel mai plăcut este să participi alături de gazde și alături de cei din zona unde te-ai cazat, la sărbătorile și evenimentele locale care abundă în această perioadă. Fiecare zonă din Maramureș are câte ceva specific de oferit. Turiștii sunt bineveniți să vină alături de gazde la aceste momente importante, religioase.”
Pe de altă parte, mocănița și Valea Vaserului reprezintă o atracție turistică importantă în fiecare sezon, mai ales primăvara. Un astfel de mijloc de transport funcțional e greu de găsit prin alte părți ale Europei, spune Dan Carpov. Este vorba de o cale ferată cu ecartament îngust.
„Înseamnă că șinele sunt mult mai apropiate decât cele ale căii ferate normale, fiind vorba de o cale ferată forestieră. Având ecartament îngust, și trenul se deplasează mai încet, astfel încât apuci să te bucuri de natură în toată splendoarea ei. Locomotiva care trage această mocăniță este o locomotivă cu aburi. În toate filmele istorice, acei aburi de locomotivă și zgomotul acela specific șinelor de cale ferată oferă un moment unic, vizual, olfactiv, auditiv.
E foarte importantă atât această călătorie cât și ceea ce vezi pe geamul din vagoanele acestei mocănițe. Râul Vaser este acum plin de apă, pentru că se topesc zăpezile de pe versanți. O apă de munte învolburată, care curge cu viteză mult mai mare decât merge în sens invers mocănița, este spectaculoasă. De asemenea, natura se trezește. Deja florile de primăvară, cel puțin pe începutul traseului, sunt prezente. Toate acestea fac ca experiența să fie unică și pentru acest sezon, primăvara.
Pentru a vă planifica vizita, puteți accesa aplicația pentru telefoane movile Visit Maramureș. „Ca noutate, avem hărți interactive unde se pot vedea distanțele și se poate calcula un itinerariu pentru fiecare zi, dacă se dorește descoperirea Maramureșului pe cont propriu. De asemenea, informațiile practice se pot găsi și la centrele de informare turistică, care sunt prezente în fiecare comunitate din Maramureș și cred că ar fi foarte important ca turiștii să verifice înainte să vină și evenimentele și noutățile. Ele sunt prezente atât în aplicație, cât și în punctele de informare turistică. Astfel, de multe ori descoperi că în ziua în care ai venit în Maramureș se întâmplă ceva interesant.”
Nu în ultimul rând, primăvara este mai puțin aglomerat decât vara sau toamna, iar temperaturile sunt perfecte pentru drumeții, o călătorie cu Mocănița sau pentru plimbări cu bicicleta în Maramureș.