Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Vacanță în județul Iași

Pornind din orașul cu același nume, care a fost capitală a provinciei Moldova timp de aproape 300 de ani, ne îndreptăm spre câteva dintre obiectivele de interes din județ.

Vacanță în județul Iași
Vacanță în județul Iași

, 18.01.2024, 13:37

Ne îndreptăm azi spre nord-estul României și ne oprim în județul Iași. Pornind din orașul cu același nume, care a fost capitală a provinciei Moldova timp de aproape 300 de ani, ne îndreptăm spre câteva dintre obiectivele de interes din județ. De altfel, orașul Iași revine în acest an, în data de 24 ianuarie, în atenția întregii Românii, întrucât aici se vor organiza o serie de manifestări dedicate împlinirii a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române.



Anca Zota, coordonatoarea Centrului Național de Informare și de Promovare Turistică Iași, recomandă orașul ca o destinație turistică internațională, fiind locul potrivit de unde se poate începe explorarea spiritului românesc:



E un loc important din punct de vedere istoric și cultural pentru România. Marile personalități ale României s-au format în Iași sau și-au desfășurat activitatea o bună parte a vieții lor în Iași. Mă refer la autorii cei mai cunoscuți și cei mai importanți: poetul Mihai Eminescu și scriitorul Ion Creangă. De asemenea în Iași s-a înființat Societatea Culturală Junimea, care a avut un impact foarte mare asupra vieții literare din România, așa încât există nenumărate motive pentru a începe explorarea din acest oraș. Noi sărbătorim 24 ianuarie pentru că aici a început Unirea Principalelor Române și alegerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. S-a întâmplat prima dată la Iași, deci putem să spunem aici s-au pus bazele României moderne de astăzi. Se sărbătorește 24 ianuarie în locul în care s-a lansat practic prima dată Hora Unirii, în Piața Unirii. În fiecare an au loc diverse manifestări publice dedicate acestui eveniment.



Iașiul înseamnă înainte de toate istorie, artă, știință și inovație. Fie că vorbim de vechea cultură Cucuteni, de paginile scrise de marile familii boierești, de momentul istoric al numirii lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Țârilor Românești, Iașiul a desăvârșit istoria României. O plimbare la pas pe străzile orașului se poate dovedi o adevărată lecție de istorie și de cultură românească, spune Anca Zota, coordonatoarea Centrului Național de Informare și de Promovare Turistică Iași:



Dacă ajunge cineva în Iași, îi recomandăm să înceapă vizita cu emblema orașului. Este o clădire care apare, practic, prima dată când căutăm pe internet informații despre Iași: Palatul Culturii. Palatul Culturii are o istorie foarte interesantă. Este construit pe locul vechii Curți Domnești și, după ce a avut mai multe destinații, acum, găzduiește patru muzee. Muzeul de Istorie ne ajută la punerea în context din punct de vedere istoric a orașului și a regiunii, dacă ne referim și la partea dedicată civilizației Cucuteni. Muzeul de Etnografie continuă cu această punere în context. Apoi, avem două muzee deosebite: Muzeul de Artă, care are o colecție impresionantă de tablouri ale pictorilor români și, de asemenea, o colecție și mai interesantă găsim la Muzeul Muzicii Mecanice. De altfel, există și un Festival al Muncii Mecanice care se organizează în prima parte a lunii septembrie la Iași, când la Palatul Culturii se adună amatori de astfel de muzică din toată lumea și este foarte interesant.



Tot pentru o punere în context a Iașiului și chiar a regiunii Moldovei, se poate vizita Muzeul Municipal, spune Anca Zota, coordonatoarea Centrului Național de Informare și de Promovare Turistică Iași. Acesta ne arată evoluția orașului Iași de la începuturile sale și până în prezent. Un prezent care aparține unui oraș plin de viață.



Printr-o plimbare la pas, avem șansa să luăm parte la viața foarte activă a Iașului. Este cel mai tânăr oraș din România, așa încât nu doarme niciodată și mereu se întâmplă diverse lucruri interesante. Sunt galerii de artă care pot fi vizitate și unde expun ori artiști contemporani, ori studenți de la Universitate de Artă din oraș. În centrul orașului, unde putem să ne îndreptăm, dacă facem o plimbare pe jos, găsim Palatul Braunstein și Baia Turcească, două noi galerii deschise, unde sunt expoziții din ce în ce mai interesante. De exemplu, Baia Turcească adăpostește deseori evenimente interesante precum cele din cadrul Romanian Creative Week, un eveniment al artiștilor, care are loc în luna mai sau alte evenimente foarte interesante precum Noaptea Albă a Galeriilor din luna octombrie.



Iar, după plimbări îndelungate, vă puteți reface în restaurantele tradiționale, unde vă puteți delecta și cu un meniu deosebit și atent alcătuit.


Avem restaurante tradiționale. Unul e chiar cel în care obișnuiau să se întâlnească poetul Mihai Eminescu și scriitorul Ion Creangă și să stea de vorbă la un ulcior cu vin. Acesta datează de prin anul 1700. Aici se pot explora niște pivnițe foarte interesante care acum au fost deschise pentru public. Există și o zonă pietonală care este permanent deschisă în fața Mitropoliei, a Primăriei și a Teatrului Național și care, în weekend, este deschisă pe o porțiune mult mai mare. Este o zonă extinsă de baruri și cafenele unde poți să găsești atmosfera pe care ți-o dorești. Noi le facem recomandări personalizate turiștilor, în funcție de cei care ne vizitează. După o scurtă discuție informativă le facem recomandări personalizate. N-aș vrea totuși să rateze din Iași muzeele literare despre care nu mai pomenesc acum pentru că sunt multe, dar foarte interesante, Grădina Botanică și Universitatea.



În județul Iași există numeroase zone în care natura ne surprinde, continuă Anca Zota, coordonatoarea Centrului Național de Informare și de Promovare Turistică Iași:


Dacă vrem să ieșim un pic din Iași, putem să mergem să vizităm Castelul de la Miclăușeni, care este o veche reședință a boierilor înstăriți din Moldova și unde periodic se organizează diferite evenimente foarte interesante, care practic ne transpun în atmosfera medievală. De asemenea, amatorii de mâncare tradițională pot face un popas la Hanul Ancuței care este, de asemenea, vechi de câteva sute de ani și este foarte interesant. Iar amatorii de drumeții au foarte multe opțiuni interesante, de la a explora pădurile din jurul Iașului pe jos sau cu bicicleta, tururi organizate sau individuale, până la a merge într-un loc pe care noi îl denumim Delta Moldovei, datorită peisajului foarte asemănător cu al Deltei și datorită numărului mare de păsări de apă pe care putem să le vedem când mergem acolo.



Am aflat de la Anca Zota, coordonatoarea Centrului Național de Informare și de Promovare Turistică, despre faptul că mulți turiști străini ajung în Iași pur și simplu neștiind la ce să se aștepte, dorind să exploreze și alte destinații. Toți au fost foarte încântați. Așadar, iată o destinație care, cu siguranță, vă va surprinde plăcut de fiecare dată.




RadioRomaniaInternational · Radio Tour – 18.01.2024



ok-foto-castelul-corvinilor-foto-daniel-onea
Radio Tour joi, 09 mai 2024

Castelul Corvinilor, legenda vie a Transilvaniei

Castelul Corvinilor este monumentul de arhitectură gotică, civilă și militară cel mai bine păstrat din centrul și din sud-estul Europei....

Castelul Corvinilor, legenda vie a Transilvaniei
Ouă încondeiate din Ciocănești (sursa foto: visitingbucovina.ro)
Radio Tour joi, 02 mai 2024

Vacanță de Paște în Maramureș și Bucovina

Există două zone în care această sărbătoare adună cei mai mulți turiști: Bucovina și Maramureș. Pensiunile s-au pregătit deja cu programe...

Vacanță de Paște în Maramureș și Bucovina
Manastirea Hurezi (Horezu) / Foto: Agerpres
Radio Tour joi, 25 aprilie 2024

Vâlcea turistică

Cu stațiuni balneoclimaterice de top, județul Vâlcea este o destinație potrivită pentru orice anotimp. Într-un peisaj deosebit, cu dealuri...

Vâlcea turistică
Braşov (foto RRI)
Radio Tour joi, 18 aprilie 2024

Ruta cultural-turistică Porțile Transilvaniei

Este un produs turistic dezvoltat la nivel național, din inițiativa Muzeului de Etnografie Brașov, a Primăriei Rășinari din județul Sibiu și...

Ruta cultural-turistică Porțile Transilvaniei
Radio Tour joi, 11 aprilie 2024

Harghita, județul prietenos cu familiile

Altă experiență inedită, pentru toată familia, este vizita la una dintre stâne. Însă puteți alege și o excursie în rezervația botanică...

Harghita, județul prietenos cu familiile
Radio Tour joi, 04 aprilie 2024

Alba, tărâmul experiențelor, al gustului autentic și al patrimoniului

În centrul României, în județul Alba, găsim atracții și produse turistice deosebite. Alba este un județ al diversității. Este un tărâm al...

Alba, tărâmul experiențelor, al gustului autentic și al patrimoniului
Radio Tour joi, 28 martie 2024

Băile Herculane, comori secrete

Ajungem azi într-una dintre cele mai vechi stațiuni balneare din Europa, atestată în jurul anului 150. Situată în sud-vestul României,...

Băile Herculane, comori secrete
Radio Tour joi, 21 martie 2024

Vacanță în județul Timiș

Timiș este un județ multicultural și un exemplu de conviețuire al etniilor. Prezența acestora se observă atât prin arhitectura clădirilor,...

Vacanță în județul Timiș

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company