A fost ales cel mai bun viticultor!
În al doilea weekend al lunii martie a fost organizată prima ediţie a unui eveniment ce promite să creeze o tradiţie: Concursul, Cel mai bun viticultor din România.
Ana-Maria Cononovici, 28.03.2023, 16:36
În al doilea weekend al lunii martie a
fost organizată prima ediţie a unui eveniment ce promite să creeze o tradiţie:
Concursul, Cel mai bun viticultor din România. Este vorba despre o competiţie
naţională de tăiat viţă de vie în uscat. Competiţia a avut rolul de a aduce în
prim plan o categorie de specialişti, tot mai greu de găsit, dar a căror muncă în
vie este esenţială în obţinerea unui vin bun. Ne-a povestit despre eveniment
Marinela Ardelean, ambasador al Programului Deschidem Vinul Românesc,
fondatoarea Wines of Romania şi co-fondatoarea festivalurilor internaționale de
vin, RO-Wine.
Este vorba despre un eveniment prin care
ne-am propus să celebrăm, să sărbătorim viticultorii și viticultura în același
timp, în România. Deseori se vorbește despre vin, despre
enologie, mai puțin despre cei fără de care nu am reuși să ne bucurăm de
vinurile bune pe care România le oferă, și anume viticultorii. Tocmai de aici a
venit această idee, de la nevoia, pe de o parte, de a pune în valoare o lume
mai puțin cunoscută, pe de altă parte, este foarte importantă fiecare acțiune
care contribuie la creșterea calității vinului și a industriei. Așadar, punând
în valoare acești profesioniști, implicit se pune accent pe o zonă extrem de
importantă atunci când vine vorba de calitate, și anume vița de vie și cum este
prelucrată sau lucrată ea, având în vedere că cel mai important moment din
punct de vedere al lucrărilor în vie: este tocmai această tăiere în cap care
are loc la începutul anului.
Marinela Ardelean şi-a depănat în
continuare povestea: La această primă ediție am dat întâlnire cu
viticultori din toate regiunile României. A fost un concurs la care au putut
participa viticultorii care au avut experiență sau care lucrează într-o cramă
care dispune de viță de vie înregistrată în Registrul Național al Plantațiilor
de viță de vie din România. Așadar, 18 profesioniști au fost evaluaţi de către
un juriu internațional, juriul provenind din Spania, Italia și România. Viticultorii
au avut 20 de minute la dispoziție pentru a tăia 10 butuci de viţă de vie,
conform instrucțiunilor primite din partea juraților.
Interlocutoarea noastră ne-a spus că au
fost premii în valoare de 10.000 euro.
Avem
și câștigători. Premiul cel mare sau locul întâi a rămas în Buzău, acolo unde a
avut loc și concursul, la Crama Pietroasa, iar locul doi a plecat în Dobrogea,
iar locul trei în Banat. Iată trei regiuni care au fost puse în valoare. Locul
întâi a fost câștigat de către Dănuț Ploscaru, Constantin Udrea din Dobrogea a
luat locul doi, iar Paul Micu Huiet a luat locul trei, un profesionist din
Banat. Este o bucurie foarte mare în primul rând pentru cei care au câștigat, dar
și pentru concurenți, pentru că a fost o ocazie extraordinară și de cunoaștere,
de socializare, de descoperire, o oportunitate prin care au fost puși în
valoare și profesioniști din această din această zonă, dar și pentru zonă:
Pietroasa. La Pietroasa au venit aproape 200 de persoane, de la studenți la
profesioniști, la furnizori de utilaje, de diverse materiale necesare
producătorilor de vinuri, proprietari de crame care au participat. A fost un eveniment
de o anvergură mult peste așteptările pe care noi le-am avut. Sincer!
Şi fiind începutul unei tradiţii,
organizatorii se gândesc deja la ediţiile viitoare. Marinela Ardelean: La anul ne-am propus să păstrăm gazda care a fost minunată. Dacă
inițial ne-am propus să ne deplasăm și să fim prezenți în fiecare an la o altă
universitate, pentru că Crama Pietroasa aparţine de Universitatea din
București, USAMV București, ne-am hotărât
să rămânem la Pietroasa, în primul rând pentru că este suficient de aproape de
București și pentru că are o plantație suficient de generoasă pentru a putea
găzdui un concurs cu o asemenea amploare.
O ocazie de neratat, pentru specialiştii
din domeniu, după cum ne-a spus Marinela Ardelean: Pentru viitor, să-i
invităm pe cei care sunt viticultori, agronomi să fie pe fază și să creștem.
Dacă s-au înscris 38 de concurenți pentru un număr maxim de 40 de locuri, pe
care noi le-am alocat anul acesta, ne propunem ca la anul să avem în creștere
și îi invit pe fiecare dintre cei care activează în acest domeniu și au rolul
de viticultor sau îngrijesc via la cramele din România să își facă curaj și să
participe așa cum au făcut-o și colegii lor, pentru că este o ocazie
extraordinară de dezvoltare profesională, dar și de a cunoaște alți colegi din
alte zone.
Wines of Romania, organizatorul
evenimentului, este un proiect 100% privat, orientat spre dezvoltarea
sustenabilă a succesului local şi internaţional al vinului românesc şi un susţinător activ al sectorului viticol,
promovându-l constant în întreaga lume. Iar Marinela Ardelean este un personaj
central în lumea vinului, nu doar în Romania, ci si în lume, misiunea pe care şi-a
asumat-o fiind aceea de a duce vinul românesc pe toate meridianele globului. Autoare
a 5 cărţi dedicate vinului românesc, ambasador al Programului Deschidem Vinul
Românesc, fondatoarea Wines of Romania şi co-fondatoarea festivalurilor
internaționale de vin, RO-Wine, Marinela Ardelean şi-a câştigat recunoaștere
internaţională prin activitatea din cadrul celor mai importante competiţii din
lume, dar şi datorită evenimentelor prin care a făcut vinul românesc cunoscut
unora dintre cei mai influenţi critici şi cunoscători de vin.